Városi tyúk a környezetvédelemért
Városi tyúk a környezetvédelemért

A hétvégén megrendezett Nyitnikéken idén is meghirdették a “Tyúkokkal a környezetvédelemért” elnevezésű program beindítását. Az ÉTH Nonprofit Kft. egyik kiemelt feladata, hogy csökkentsék a zöldhulladék-mennyiséget, ami egyébként a lerakóba vagy a komposztálóba kerülne.

Hasonló tartalmaink:

A módszer hamar elsajátítható, és így mindennap friss, a boltinál ízletesebb, értékesebb, egészségesebb tojás kerülhet az asztalunkra, a haszontalanná váló hulladék nagy része pedig újrahasznosítható.

Új divat biztosíthatja a vállalkozó kedvű városiaknak a napi friss, egészséges tojást, és talán újszerű élményekből is több juthat nekik, mint előtte.

Az ötlet Angliából származik, ott már kiválóan működik a városi tyúktartás. Pató Simon, az ÉTH Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. vezetője az Érd Médiacentrumnak elmondta, cége is részt vesz az újfajta tojástermelés elterjesztésében.  Az általuk vitt tyúkokkal a környezetvédelemért program lényege, hogy a szárnyasokkal csökkenthető a biológiailag lebomló, illetve a zöldhulladék mennyisége, amelyek nem a komposztálókba, illetve lerakókba kerülnek, hanem takarmányként hasznosulnak. A programba bekapcsolódók a cégtől – bizonyos feltételek teljesítése mellett – ingyen kapnak három-öt tyúkot, a baromfinak konyhai hulladék, felesleges húsnyesedék, tízórai-maradék, zöldséghéj egyaránt adható.

Pató Simon kiemelte, nemcsak az a cél, hogy az ember jól járjon, hanem, hogy a tyúkok is „boldogok” legyenek, vagyis minél több idejüket töltsék a szabadban, ne ketrecben éljék le az életüket. Ennek további haszna, hogy nem lesz szükség fűnyíróra, hiszen az állatok szívesen csipegetik a zöld sarjakat. Ezzel szinten tartják a fű magasságát, de nem koptatják ki a gyepet.

2012 októbere óta már nem a helyi önkormányzatok szabályozzák rendeletekben, hogy a települések mely övezetében és hány tyúk tartható.

Egy tyúk évente 30 kilogramm amúgy biológiailag lebomló hulladékot fogyaszt el, ráadásul még tojást is tojik. Az igénylés feltétele mindössze annyi, hogy egy éven át “kapirgálós” módon tartsa a tyúkot a kert tulajdonosa.

A hatályos törvény szerint az elsődleges szempont, hogy az állatok és a körülöttük élő emberek jóléte, egészsége semmilyen módon ne károsodjon. Emellett a környezetvédelmi szempontokat is szem előtt kell tartani, például, hogy az állattartás ne zavarjon másokat, ne járjon zajjal, kellemetlen szagokkal.

Aki szeretne részt venni a programban az a szolgáltató cég ügyfélszolgálatán, a 06-23-522-600-as telefonszámon vagy e-mailben az ugyfelszolgalat@eth-erd.hu címen jelentkezhet!

Érden sikeres a program, tavaly összesen 1350 tyúkot tudtak kiosztani az igénylőknek, de akár a dupláját is át tudták volna adni.

 

Címkék