Madarak és Fák Napja a fővárosi Jókai-kertben

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Petőfi Irodalmi Múzeum idén is nyílt napra hívja az érdeklődőket az Egyesület és a Nemzeti Park székhelyéül szolgáló Jókai-kertbe május 8-án 10-től 17 óráig.

Hasonló tartalmaink:

Az egész napos, ingyenes eseményen többek között madárgyűrűzési és odúellenőrzési bemutató, az év madara a haris kapcsán „Haris-nya” szépségverseny és „Csipogó” játszóház is várja az érdeklődőket és a stábokat. Az idei rendezvény külön érdekessége, hogy az MME közkedvelt jelvényadomány-kampányának kitűzői most mind megtekinthetőek lesznek és a gyűjtők ritkaságokat is beszerezhetnek. Az egész napos részletes program itt érhető el.

A szép ligetes erdei környezettel kikapcsolódásra hívó helyszín kultúrtörténeti szempontból is különleges. Jókai Mór kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg a Svábhegyen lévő telket - felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt 1853-ban. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét és diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki.

Az író nevét viselő Jókai-kert 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, 2007 óta pedig védett történeti kert, ami több intézménynek is otthont ad:

-        Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

-        Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

-        Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár

-        Petőfi Irodalmi Múzeum – Jókai Emlékszoba

mme.hu

Címkék