Nem beszélik a nyelvet, mégis magyarnak vallják magukat

vlcsnap-2016-05-05-19h27m59s199Az Erdélyben illetve Romániában élő szorványmagyarságról olvashatunk a Toronyba zárt anyanyelvünk című kötetben, amit a minap mutattak be a Szepes Gyula Művelődési Központban.

Hasonló tartalmaink:

Aki még nem ismerte, az kedd este a szerző jelenlétében hallhatott először Szucher Ervin: Toronyba zárt anyanyelvünk című könyvéről. A kötet az erdélyi Krónikában már korábban megjelent, huszonöt riporton keresztül mutatja be a szomszédos ország eldugottabb pontjain élő, sokszor még a magyar nyelvet sem beszélő, de önmagukat mégis magyarnak valló emberek életét.

A Marosvásárhelyen újságíróként dolgozó Szucher Ervin elmondta, először csak a kíváncsiság hajtotta, de a kutatás később már valódi szakmai kihívássá vált számára. Ezt az is bizonyítja, hogy sok-sok éven át, több száz kilométereket utazott riportjai szereplőihez.

A szerzőnek – mint fogalmazott – olyan helyekre is sikerült eljutnia, ahol már évtizedek óta nem járt újságíró és lehet, hogy sok esetben talán ő volt az utolsó, aki még személyesen is megtapasztalhatta a magyarság jelenlétét. Szucher Ervin szerint, a kötet egyes történeteken túlmutató üzenete az, hogy ne csak az erdélyi magyarság jól ismert régióira figyeljünk oda. Egyúttal hozzátette: miután a könyv csupán egy kis része az esztendők során összegyűlt történeteknek, így a szerző már most biztos benne, hogy lesz folytatása a kötetnek.

Címkék