Érdi medvevadászok

Április végén mutatták be a Magyar Tudományos Akadémián A kőbaltás ember című, készülő ismeretterjesztő filmsorozatból az Érdi medvevadászokat, Gauder Áron rendezésében.

Hasonló tartalmaink:

Ez a film megelőzte a vértesszőlősi előemberről szólót, mert bár az Érden (Felső-Parkvárosban) talált kőkorszaki vadásztelep a maga 35–45 ezer évvel ezelőtti régiségével korban közelebb esik hozzánk, mint Samu, a mintegy 350 ezer évvel előttünk élt előember, avagy a sapiens paleohungaricus; a több epizódból összeálló filmsorozat felvételeit az éppen adódó lehetőségek állítják sorba.

Érdekes és tanulságos volt, mind a film, a maga alig félórás időtartamban bemutatott natgeo típusú, változatos eszköztárú, népszerű-tudományos ismeretterjesztő előadásával, mind pedig az azt követő beszélgetés a meghívott tudósokkal.

A film alkalmazta és kihasználta a napjaink adta lehetőségeket: a főszereplő terepjárón kereste fel az ásatás egykori helyszínét, volt légi felvétel, fénykép, térkép, monológ és párbeszéd (Kubassek János múzeumigazgatóval a Fundokliában), animációk (szemléletesek és érdekesek), csontraktár és arcrekonstrukció, diagram és mindemellett számok, évszámok és a (mára betemetett) érdi aszóvölgy oldalvölgyében fellelt, elejtett állatok csontjaiból kiszámított préda nagysága. A néhány, illetve pár tucatnyi különféle vad mellett, vagy inkább azzal szemben, sok száz medve, barlangi medve csontját azonosították a tudósok.

Természetesen az ásatást vezető Gáboriné Csánk Vera és férje, valamint a név szerint meg nem említett tucatnyi közreműködő laboráns, konzervátor és a különféle segédtudományok művelői is szóba kerültek.

Emberi csontot nem találtak, ezért tekintik a lelőhelyet ősemberi vadásztelepnek.

mtakobaltas2

Mester Zsolt régész, Kubassek János geográfus

Jól kiegészítette és teljessé tette az előadást a két meghívott tudós, Kubassek János világlátott tudománytörténész és Mester Zsolt, az ELTE BTK Régészeti Intézet egyetemi adjunktusának beszélgetése és a filmen látottakhoz fűzött magyarázata. Érd nevét világszerte ismertté tette az itt feltárt kőkorszaki régészeti lelet és az, hogy szinte azonnal közzétették a kutatás eredményeit – franciául, majd a világszenzáció magyarul is megjelent.

Feltétlenül említést érdemel, hogy Érden, a Földrajzi Múzeumban megtekinthető az „érdi ősember”, egy életnagyságú életkép. A dioráma Sipos György, a nemzetközileg elismert preparátor alkotása. Erre a múzeum igazgatója is felhívta a figyelmet.

Érdi Újság

Votin József

Ha esetleg lemaradt volna a Filmklub az Akadémián vetítéséről, akkor május 6-án 8 órától a Spektrum adásában megtekintheti az Érdi medvevadászok című dokumentumfilmet.

Fotók: Filmklub az Akadémián facebook oldala, Szigeti Tamás

Címkék