Tükör által homályosan

VIII_2_Bodor_Iza-Tűnődés

Bodor Iza: Tűnődés

Mi a tükröződés? E fogalom pontos meghatározására már számos kísérletet történt. A fotókiállítás megnyitóján dr. Nemes Erzsébet is idézett egy-két véleményt ezzel kapcsolatban. „A külső forma csak átmeneti visszatükröződése annak, ami belül van, s ami a lényege”. Orosz István festő szerint pedig „Minden tükör megőrzi minden arc nyomát, amely megfürdött a fényben.”

M. Nagy Péter, a művelődési ház munkatársa pedig egy hétköznapi képpel indította a tárlat megnyitóját. Rámutatott: a tükröződéssel lépten-nyomon találkozunk mindannyian, például amikor a tükörbe nézünk reggel borotválkozás vagy sminkelés közben, az autóban a forgalmat figyelve, vagy akár a vízparton sétálva, a víz felszínén is megfigyelhetjük a fák tükörképét. Olyannyira természetes jelenség ez számunkra, hogy gyakran észre sem vesszük, nem is foglalkozunk vele. Pedig a tükörkép értékelése, felismerése egyáltalán nem magától értetődő, s a tükröződés mibenléte már a kezdetektől foglalkoztatja az embert.

Van olyan elmélet, amely a tükörképet az éntudat kialakulásának és az emberi megismerés eszközévé emeli. Gondoljunk csak arra, hogy gyakran magunkat keressük az ablaküvegekben, kirakatokban visszatükröződő arcokban. Ugyanezt tesszük akkor is, amikor a másik ember szemébe nézünk, s felidézzük a már közhelyszerű igazságot, hogy a szem a lélek tükre. A léleké, ami a kiállításon látható portrékon is megjelenik a tükröződés által. Mások szerint az emberi elme csak torzítva, saját magán átszűrve képes érzékelni és tükrözni a valóságot. A tükör által azonban néha homályosan látunk, míg máskor meg éppen, hogy kitisztul, élessé válik a kép, s meglátunk olyan részleteket, amelyeket egyébként nem vettünk észre. Ám a tükröződés nem pusztán elhomályosítja vagy élesíti a látványt, hanem át is lényegíti azt – emelte ki M. Nagy Péter, hozzátéve, hogy ennek számos példáját láthatjuk a kiállított felvételeken. A fényképezés önmagában is varázslat, de elsősorban a szemünk az a fényérzékelő szerv, amelynek segítségével megtapasztaljuk a fényárnyak láthatóvá váló térbeli kiterjesztéseit. Márai Sándor szerint „Van egy másik valóság, a tükörkép, amit a világ tudat benned, ha művész vagy. S egy idő múlva, ha sejted mesterségedet, már csak ez a másik világ érdekel.” – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a Duna-Art klub tagjainak különleges tükröződéseket bemutató fotókiállítását a művelődésszervező.

A tárlat félszáz alkotása a tükörképek által olyan részletekre összpontosít, amelyek által jóval többet láttat meg velünk a saját környezetünkből, mint amennyit a hétköznapokban képesek vagyunk észrevenni. A péntek esti rendezvény jó hangulatáról a Hylarion Énekegyüttes gondoskodott. A fotókiállítás május 30-ig megtekinthető a Szepes Gyula Művelődési Központ galériájában.

 Érdi Újság

Bálint Ábrahám

A kiállítás képeiből galéria megtekinthető itt!

Hasonló tartalmaink:
Címkék