Rovarok az ókori Egyiptomban
Rovarok az ókori Egyiptomban

Dr. Vig Károly zoológus, a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatóhelyettese előadásában azokat a rovarokat vette sorra, amelyek kiemelt szerepet kaptak az ókori Egyiptom mindennapjaiban és hiedelemvilágában.

Hasonló tartalmaink:

A rovarok életünk szinte minden területén jelen vannak. Miért lett volna ez másként az ókorban? Az ókori Egyiptomban szentként tisztelt, közömbös és kifejezetten kártékony rovarfajok is szép számmal előfordultak.

Dr. Vig Károly elmondta, hogy a rovarok között Egyiptommal kapcsolatban természetesen megkerülhetetlen a szkarabeusz, melynek szakrális és mindennapi jelentősége is volt az ókorban. De voltak olyan rovarok, amelyeknek jelentőségét nem is gondolnánk. Az egyiptomi raktárakban, temetőkben számos más rovar is nyüzsgött: légy, méh, sáska vagy skorpió – tette hozzá dr. Vig Károly.

A természetet éles szemmel megfigyelő egyiptomiak számára a rovarok a hiedelmek, babonák kimeríthetetlen forrásául szolgáltak és a hétköznapok bajaira ugyanúgy jelentettek gyógyírt, mint a képzeletvilágukban megjelenő fenyegetésekre és bántalmakra.

Címkék