Fontos a vízelvezető árkok tisztántartása

Sajtótájékoztatott tartott szerdán délelőtt Simó Károly a Polgárok Házában. Az alpolgármester a keddi viharkárokról, a májusi közgyűlés legfontosabb témáiról és a hétvégi érdi programokról tájékoztatta a nyilvánosságot.

Hasonló tartalmaink:

Simó Károly a kedden hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esővel kapcsolatban elmondta, hogy az Érdi Közterület Fenntartó Intézmény együttműködve a katasztrófavédőkkel és a tűzoltókkal járta az utcákat; és ahol indokolt volt, ott nyomban közbeléptek és szivattyúval, valamint homokzsákokkal akadályozták meg a további károkat.

Simó Károly emlékeztetett, hogy a családi házas övezetekben a tulajdonosok feladata a házak előtti árkok és kapubejárók átereszeinek, árkainak tisztán tartása. Elmondta, hogy sok helyen nem veszik komolyan az árkok tisztítását, pedig egy-egy nagyobb eső esetén könnyen veszélyesen is felduzzadhat a víz és befolyhat a telkekre is, ahogyan például tegnap is történt.  A legrosszabb helyzet ezúttal is a Riminyáki úton, a Zámori úti alagútban és a Szovátai és Lőcsei úton volt.

A belvíz- és más helyi vízkárok megelőzésének szerves részét képezik azok a supervisori hatósági ellenőrzések, amelyek során a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság polgári védelemi szakterülete megvizsgálja a belterületi vízelvezető rendszereket. A hatósági munka ugyanis csak az egyik eleme a megelőzésnek, hiszen a tisztítást és a karbantartást a tulajdonosoknak vagy kezelőknek kell elvégeztetniük. Bár a lehullott csapadék mennyiségétől függően belvíz- és egyéb vízkárok ennek megtétele után is előfordulhatnak, a tisztítással elérhető, hogy az erre kialakított rendszerek a lehető legtöbb vizet vezessék el.

Az önkormányzat egyébként az elmúlt években már valamivel több, mint 100 millió forintot költött a vízelvezetési problémák megoldására, sőt a „Modern Városok program” keretében hamarosan elkezdődik az a fejlesztés, aminek köszönhetően 2,4 milliárd forint értékben legkésőbb két év múlva a keleti oldalon száz százalékig megoldott lesz a felszíni vízelvezetés Érden. Ugyanakkor ezeknek a vizeknek kell egy puffer tározó, amely először a Nagytétény felőli oldalon az úgynevezett Papi földeken valósulhat meg. Tárgyalások folynak arról is, hogy a kormány további 1,6 milliárd forintot biztosít a csapadékvíz rendezésére.

A csütörtöki közgyűlés legfontosabb napirendjei közül az alpolgármester kiemelte az Érdi Városfejlesztési és Szolgáltató Kft., az Érdi Sport Kft. és az ÉTH Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. 2015. évi egyszerűsített éves beszámolóját tárgyaló napirendet, a tavalyi évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról szóló beszámolót, valamint az épülő INTERSPARRAL kötendő szerződést. Ez utóbbi arról szól, hogy az önkormányzat egy pénzügyileg kedvező konstrukcióban a Bem téren egy önálló épületet kapna, amelyben azokat a szolgáltatásokat helyezhetné el, amelyek jelenleg a Parkvárosi Közösségi Házban vannak (pl. könyvtár, nyugdíjas klub helyiségek).

Végezetül az alpolgármester a hétvégi érdi rendezvényekre hívta fel a figyelmet, hisz vasárnap nagyszabású gyereknap lesz a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében, míg szombaton ófaluban rendezik meg a Szőlővirág ünnep és nemzetiségi találkozót. Simó Károly arra is felhívta a figyelmet, hogy a hétvégén az Érdi Futó Klub is részt vesz a X. Ultrabalatonon, aminek a főszervezője is egy Érden élő sportember.

Címkék