Bronzérmes az Érd!

A DVSC-TVP vendégeként lépett pályára a női kézilabda NB I bronzcsatájának visszavágóján az ÉRD csapata, amely az első, hazai találkozón 25–21-es, a visszavágón pedig 20–21 győzelmet aratott, így 46–41-es összesítéssel szerezte meg a bajnoki bronzérmet.

Hasonló tartalmaink:

Az ÉRD női kézilabda csapatának az idei (volt) a hatodik szezonja a női kézilabda NB I-ben, mely alatt már negyedik (!) bronzérmét ünnepelhette. Újoncként az érdiek a 2010/2011-es szezonban a kilencedik helyen végeztek, egy évvel később hatalmasat léptek előre, az alapszakaszban negyedikek lettek, és a bronzcsatát elbukták a Siófok ellen. A harmadik évben viszont a Vácot már legyőzték a harmadik helyért folyó küzdelemben, a többi pedig már történelem, merthogy a 2013/2014-es és a 2014/2015-ös kiírásban is a Dunaújvárosi Kohászt ütötték el Szabó Edináék drámai csatában a harmadik hely megszerzésétől.

Az idei kiírásnak kilenc új játékossal – melyből ketten az utánpótlásból kerültek fel – vágott neki a bajnokságnak Szabó Edina gárdája, amelyhez januárban a fiatal montenegrói szélső, Olivera Vukcsevics is csatlakozott.

Sokan leírták az ÉRD-et, mondván egy év alatt nem lehet új csapatot építeni, ám egy-két vállalható és egy-két furcsa vereség ellenére a társaság összekovácsolódott. Sőt, a Győri Audi ETO KC elleni januári, Rába-parti meccsen még az utolsó percben is vezettek az érdiek, ám egy góllal kikaptak, majd márciusban az akkor még bajnoki címvédő FTC-Rail Cargo Hungaria is csak óriási csatában tudta megszerezni a győzelmet az ÉRD Arénában.

A csapat az alapszakasz utolsó meccsén Siófokon kapott ki, de a Dunaújvárosi Kohász Győr elleni döntetlenje után nem osztott, nem szorzott a meccs eredménye, a négy közé jutásért a Balaton-partiakkal kellett megküzdeni, ezt pedig a sima hazai találkozón meg is tették Janurik Kingáék.

Az elődöntőben a Győr elleni kettős vereséggel a Dunaújvárost – meglepetésre – kiejtő Debrecennel folytatta a bronzéremért zajló párharcot az ÉRD. Az első találkozón a Katarina Krpezs-Slezák vezérelte érdiek a 43. percben már tizenegy góllal vezettek, ám végül csak egy négygólos, 25–21-es előnnyel várták a debreceni visszavágót.

Amelyen Katarina Krpezs-Slezák góljával indult a meccs, ám erre a hajdúságiak három gyors góllal válaszoltak. Az első félidő sok fordulatot hozott, 5–3 után Krpezs megszerezte 270. (!) szezonbeli gólját, majd az ő találatát Fekete Bozsana ejtése és Klivinyi Kinga betörése követte, 5–6. A Loki élt az előtte adódó lehetőséggel, s megfordította a meccset, sőt három góllal meg is lépett.

A második játékrészben Kudor Kitti zsinórban szerzett három góljával a meccsen és a párharcban először álltak úgy a hajdúságiak, hogy megnyerik a bronzérmet. De az irányító találatai után Andjela Bulatovics, Mireya González és Krpezs is betalált, egy percig volt „bronzérmes” a Debrecen…

A két-háromgólos hazai előny viszont nem volt annyira biztos az ÉRD szempontjából, hiszen ha lett volna (de nem lett) egy kisebb kihagyás, akkor eldönthette volna a párharcot. A félidő dereka után azonban tíz percig nem szerzett gólt a hazai együttes, ezt kihasználva az ÉRD 18–19-re fordított, s az utolsó öt perc már csak formalitás volt, mert aligha volt arra esélye a Debrecennek, hogy ezt az időszakot hat góllal nyeri.

SŐT! Az ÉRD már ki sem adta a vezetést a kezéből, majd az utolsó tizenöt másodpercben úgy tűnt, hogy nem lesz meg a kettős győzelem, ám Klivinyi Kinga villant meg, akinek köszönhetően az ÉRD 21–20-ra győzött, így kettős győzelemmel szerezte meg a csapat negyedik bronzérmét!

„Az első negyvenöt perc fantasztikus volt, utána mintha elfáradtunk volna. A Debrecennek bejött a frissítés, de egyébként is úgy készültünk, hogy nagyon nehéz meccs lesz idegenben, szóval akármennyivel nyertünk volna, ugyanolyan keményen oda kell raknunk magunkat, mindenképp nyerni szeretnénk.” – mondta még az első meccs után Janurik Kinga, kiegészítve azzal, hogy: – „Szeretnénk a bronzérmet, ezt se a Debrecen, se senki nem tudja tőlünk elvenni. Sokkal is tudtunk vezetni, amit idegenben is meg tudunk csinálni. Ha nem is tízzel, hanem eggyel nyerünk Debrecenben, akkor is meg lesz a bronz.” – mondta az odavágó után az érdiek válogatott kapusa, aki akár jósnak is elmehetne.

„Mindig így jöjjön be, amit mondok. – jegyezte meg immár a bronzérem megszerzése után Janurik. – Nagyon nehéz meccs volt az első félidőben, de a csapattal – mint az egész évben látható volt – össze tudunk állni és kihúzzuk egymást a bajból. FANTASZTIKUSA N VÉDEKEZTÜNK, FANTASZTIKUS VOLT A PÁLYÁN LENNI ÉS MEGINT MEGSZEREZNI A BRONZÉRMET!” Eddig mindegyik bronzérmünket idegenben szereztük, komoly teljesítmény, hogy sikerült ismét itt is nyernünk ilyen közönség előtt, ilyen csarnokban. Annyira jó érzés, hogy itt van a nyakamban a bronzérem! Igérni, nem ígérek semmit, de az biztos, hogy hajtani fogunk és éremért fogunk harcolni.”

Női kézilabda NB I, Rájátszás, 3. helyért, 2. mérkőzés

DVSC-TVP – ÉRD 20–21 (13–10)

DVSC-TVP: LAJTOS – Kelemen, Garbuz 4, KUDOR 7 (4), B. Klikovac 1, Karnik 3, Varsányi 2. Csere: Horváth-Pásztor (kapus), Deszpotovics 1, Siska 2, Sirián, Marincsák.

Edző: Tone Tiselj

ÉRD: JANURIK – Fekete B. 2, KLIVINYI 5, A. Bulatovics 2, Kisfaludy, Signaté 2, Krpezs-Slezák 6 (2).

Csere: Gridnyeva, Győri (kapusok), M. González 3, Barján, Gulyás, Szabó L. 1 (1).

Edző: Szabó Edina

Debrecen, Hódos Imre Sportcsarnok, 2000 néző. Vezette: Bán, Szloska

Az eredmény alakulása. 6. perc: 3–1. 15. p.: 5–6. 24. p.: 10–9. 34. p.: 16–11. 48. p.: 18–16. 56. p.: 18–19.

Hétméteresek: 5/4, ill. 4/3

Kiállítások: 6, ill. 6 perc

Bronzérmes: Az ÉRD, kettős győzelemmel, 46–41-es összesítéssel.

Címkék