Pedagógus napi ünnepség

Mint minden esztendőben, idén is nagyszabású városi ünnepségen köszöntötték Érd valamennyi oktatási és nevelési intézményének pedagógusait. A rendezvény keretében rangos városi kitüntetések, szolgálati emlékérmek és miniszteri dicséretek átadására is sor került.

Hasonló tartalmaink:

A Szepes Gyula Művelődési Központ színháztermében hétfőn délután megtartott műsor kezdetén Juhász Jázmin, a Batthyány Iskola kisdiákja verssel üdvözölte a megjelent pedagógusokat, majd T. Mészáros András polgármester mondta el köszöntőjét. Kiemelte: a pedagógusok számára nem voltak könnyűek az elmúlt hónapok, mert a politika túlságosan is befurakodott az életükbe, elvonva a figyelmet és az energiát a mindennapi munkától. Miközben a háttérben komoly, a pedagógusok és a gyermekeink jövőjét is alapvetően meghatározó kérdésékben folyt és folyik a szakmai egyeztetés, addig a média és a közvélemény egy része bulvárszerűvé igyekezett silányítani ezt a vitát – fogalmazott a polgármester, hangsúlyozva, hogy a városi intézmények és az önkormányzat közötti jó partneri viszonynak köszönhetően, Érd azon kivételek között volt, ahol nem ültek fel ennek a médiapropagandának. Arra is emlékeztetett, hogy bár az állam már jó pár éve átvette az iskolák működtetését, az önkormányzat támogatása nem szűnt meg. Érd évi 429 millió forinttal járul hozzá iskoláinak működtetéséhez. Ennek sikerességét pedig az a tény is bizonyítja, hogy az állam ezt az érdi megoldást tervezi országosan is bevezetni. T. Mészáros András aláhúzta: a jelenlegi városvezetés immár a harmadik ciklusát tölti, s az elmúlt tíz évben az oktatás mindig kiemelt prioritást élvezett és ez a jövőben sem változik. Eddig több milliárdot fordítottak a közoktatási intézmények fejlesztésére, a Modern Városok program keretében pedig hamarosan két új középiskolát, két általános iskolát, valamint két új óvodát is építenek – mondta a polgármester, majd leszögezte: Az érdi iskolákban, óvodákban kiváló munka folyik. Ahhoz, hogy az életben felelősséget vállalni tudó, saját érdekeiért kiállni tudó, művelt fiatalokat neveljünk, a pedagógusok felelősségteljes munkája kell. Az idei tanévben kiváló példa volt erre az első Érdi Ifjúsági Önkormányzat megalakulása és felelősségteljes működése. Valamennyi érdi család, szülő és az önkormányzat nevében köszönetet mondott a pedagógusok munkájáért, hozzátéve: csak akkor lehet eredményes és sikeres az oktatás, ha annak résztvevői odafigyelnek egymásra, és egymásra figyelnek oda! Nem engedik, hogy politikai szándékoktól vezérelve kijátsszák őket egymás ellen. 

Kitüntetések, miniszteri dicséretek

Az érdi Kisharang Néptáncegyüttes Rába-közi táncokkal szórakoztatta az ünnepelteket, majd T. Mészáros András polgármester átadta a város által adományozott Érd Közneveléséért Díjakat. Érd Megyei Jogú Város Közgyűlésének döntése alapján idén Erdélyiné Marosi Ildikó, az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tanítója, Kőváriné Szabó Éva, az Érdi Szivárvány Óvoda Meseház Tagóvoda tagóvoda-vezető helyettese, valamint Szilasné Mészáros Judit, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium intézményvezetője részesült ebben a rangos kitüntetésben. Ezt követően a polgármester kifejezte elismerését és köszönetét azoknak az óvodapedagógusoknak és dajkáknak, akik 15-20-25-30-35 vagy 40 éve teljesítenek szolgálatot városunk óvodáiban. Virágcsokorral köszöntötte az idei díszdiplomás pedagógusokat, valamint Vargáné Magyar Erikát, a Pumukli Óvoda vezetőjét abból az alkalomból, hogy az intézmény első díjat nyert egy nemzetközi környezetvédelmi versenyen.

Ezt követően Sárközi Márta, a KLIK Érdi Tankerületének vezetője lépett a pulpitushoz, aki mindenekelőtt bejelentette, hogy Orosz Lászlónét, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola pedagógusát Apáczai Csere János-Díjjal tüntették ki. Német László szavaival kezdte köszöntőjét: „Az, hogy az iskola, s benne a tanár milyen volt, csak jó tíz évvel az iskola elvégzése után kezd kiderülni. A tanár nem is tudja, fogalma sincs, hogy mikor hat igazán a növendékekre. Egy gesztussal, egy szóval, egy odavetett tréfás félmondattal.” Mennyire igazak e szavak! – mondta, hiszen a pedagógus egész személyiségével képes hatni a környezetére, a diákjaira, s ők is hatnak rá. A gyerekek nem az órákra, hanem elsősorban a pedagógusra fognak emlékezni. A kedvességére, együttérzésére, törődésére. Emlékezni fognak arra, hogy órán kívül is szakított időt a tanítványaira. Azokra a személyes történetekre fognak emlékezni, amelyekkel közel engedte őket magához. A diákok látják a lényeget. A látványos dolgok csupán egy időre kötik le őket, de az állandó törődés tartós köteléket jelent számukra. Fontos számukra az idő, amit a pedagógus rájuk áldoz, s tényleg kíváncsi arra, mit gondolnak, mit éreznek. A tanárnak a tökéletességre törekedve sem szabad elfelejteni, hogy igazán az emberi kapcsolatok számítanak – fogalmazott a tankerületi vezető, bátorítva a pedagógusokat, higgyék el: bennük is megvan az a képesség, hogy nyomot hagyjanak tanítványaikban, s az esély, hogy megváltoztassák egy gyermek életét. A pedagógusok a mindennapok hősei, akik – ugyancsak Német László gondolatával élve: „ a természetnek nyers gyémántját, szép vigyázattal, csendben kristállyá csiszolják.” – zárta szavait Sárközi Márta, majd öt oktatónak Pedagógus Szolgálati Emlékérmet, harmincnégy érdi pedagógusnak pedig, az idei tanévben végzett kiemelkedő munkájáért Miniszteri Dicsérő Oklevelet adott át.

 

 

Szolgálati Emlékérmet kapott: Virág Jánosné és Fekete Gyuláné a Teleki Sámuel Általános Iskola, Zsirai Péterné és Bilics Józsefné a Batthyany Általános Iskola és Sportiskola, Németh Ferenc a Lukin László Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa.

Miniszteri Dicsérő Oklevelet vehetett át az Érdligeti Iskolából: Váli Zsuzsanna, Hajdu Hajnal, Csernyákné Tóth Györgyi Lívia, Urbánfy Szilvia, Kovácsné Gombos Andrea. A Lukin László Alapfokú Művészeti Iskolából: Stiblo Anna intézményvezető, Szabóné Bán Ildikó intézményvezető helyettes, Vida Orsolya, Szóka Júlia, Lehotka Ildikó, Czidorné Kerecsányi Erika pedagógus. A Batthyany Általános Iskola és Sportiskolából: Szabó Margit Judit, Mayerné Berta Gabriella, Fülöp Csilla. A Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolából: Ilosfai Csilla, Jánosi Eszter, Károlyi Mihály, Kosztyóné Kun Julianna, Nagy József, Nagyné Balázs Gabriella, Pátrovicsné Deme Erika, Peretsényiné Kosziba Ildikó. A Móra Ferenc Általános Iskolából: Bedegi Krisztina, Szénási Zoltánné, Rozgonyi Jánosné. A Vörösmarty Mihály Gimnáziumból: Baranyiné Szabó Katalin, Bagó Lajosné, Zalaváriné Muk Ágota, Pásztory Ildikó, Dr. Stencinger Norbert. A Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium Nevelőtestülete, valamint Plagányiné Bakonyi Ágota és Kapuvári Emese a Gárdonyi Iskola pedagógusai.

Érdi Újság

Bálint Edit

Fotók: Boros Sándor

Címkék