Lőszermentesítik a Téglagyári Völgyet

A városi közgyűlés májusi tanácskozása előtti napon ismét összeült Ófalu-Újfalu Településrészi Önkormányzata. A résztvevők elsősorban Ófalu fejlesztéséről, a Duna-parti téglagyár területének rendbetételéről egyeztettek.

Hasonló tartalmaink:

Antunovits Antal (Fidesz-KDNP) a részönkormányzat elnöke arról tájékoztatta a tagokat, hogy a város jóvoltából hamarosan sor kerül az artézi ivókút nagyon várt felújítására. Ennek során visszaállítják az eredeti vízminőséget, valamint újjáépítik, rendezik a kút környezetét is. A munkálatokkal várhatóan idén ősszel, de legkésőbb a jövő év elejére végeznek. Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a legelső feladat egy új kút fúrása, mert mint korábban jelezte, a régi kútcső állaga alaposan megromlott, előfordulhat, hogy időnként a talajvíz is beleszivárog. Mivel a kútból folyó vizet sokan gyógyvízként fogyasztják, a városvezetés mindenképpen biztosítani kívánja a víz tisztaságát.

A településrészi önkormányzat tagjai részletes tájékoztatót hallgattak meg arról, hogy mit tervez a város a megvásárolt régi téglagyár 13 hektáros Duna-parti területével. A tervekről a közelmúltban lakossági fórumot is tartottak. Mint arról már korábban beszámoltunk ezen az ingatlanon a Modern Városok programja keretében rekreációs és szabadidő központ épül.

Az elmúlt hetekben az ÉKFI elkezdte a terület megtisztítását. A területet egyelőre körbezárták, mert a megközelítése életveszélyes, bontási munkálatokat végeznek. A legfontosabb, hogy eltávolítsák onnan az egykori gyár életveszélyes romjait, többek között le kell bontani az 52 méter magas kéményt a mellette álló épületekkel.

Ezen kívül a viharok által alaposan megtépázott fáktól is meg kell tisztítani a területet – hangsúlyozta a részönkormányzat elnöke, hozzátéve, hogy a Téglagyári Völgyet a II. világháború végén Tököl irányából lőtték is, s bár többször gazdát cserélt a terület, mindeddig nem történt meg a szakszerű lőszermentesítés. Így most végigradarozzák és megtisztítják az feltárt aknáktól és esetleges lövedékektől. A munkálatok befejezéséig arra kérik a lakosságot, hogy a saját biztonságuk érdekében, semmiképpen ne menjenek be erre az elzárt területre!

Ha minden jól megy, a Téglagyári Völgy területét már idén ősszel birtokba vehetik az érdiek és végre biztonságosan lehet majd ide kirándulni, pikniket szervezni.

Érdi Újság 

Bálint Edit

Fotó: Lebontják az 52 méter magas téglagyári kéményt is

Címkék