Felújítják a kápolnát ófaluban

A jövő évi költségvetés terhére húsz millió forintot tervez a városvezetés, hogy a Kálvária-hegy tetején lévő kálvária vagy “Szenvedő Krisztus” kápolna és környéke megújuljon. A jó hírt Antunovits Antal, ófalusi képviselő jelentette be  az Ófalu-Újfalu Településrészi Önkormányzat ülésén az egykori II. Lajos Általános Iskolában. A találkozón részletesen bemutatták, hogy a Modern Városok Programnak köszönhetően milyen fejlesztések valósulnak meg a településrészen. 

Hasonló tartalmaink:

Mint arról Antunovits Antal beszámolt, régi fogadalma, hogy felújítják a kápolnát és környékét, ezért addig lobbizott, amíg kérése meghallgatásra talált. A képviselő elmondta, hogy T. Mészáros András polgármesterrel többször egyeztetett személyesen, s végül a városvezető ígéretet tett arra, hogy a 2018. évi büdzsében húsz millió forintot beterveznek annak érdekében, hogy a második világháborúban teljesen elpusztult épületet jelenlegi rekonstrukcióját helyre állítsák és a környezetét is rendbe tegyék.

A közbiztonsági kérdésekben kiderült, hogy az elmúlt egy hónapban két kisebb súlyú bűncselekmény történt, például a Kerék utcából elloptak egy Szűz Mária szobrot. Kertész Balázs körzeti megbízott azt kérte a jelenlévőktől, hogy a karácsonyi bevásárlás idején mindenki legyen sokkal óvatosabb, mert például a napokban az egyik érdi nagy áruháznál úgy lopták el egy óvatlan nő táskáját, hogy nyitva hagyta az autóját arra a két percre, amíg visszatolta a bevásárlókocsit. A főtörzsőrmester elmondta, hogy a rendőrségi tapasztalatok alapján, az ünnepi bevásárlással együtt járó karácsonyi forgatag vonzza azokat a bűnelkövetőket, akik ilyenkor megpróbálják kihasználni embertársaik figyelmetlenségét és könnyelműségét. Az adventi időszakban a zseblopásokat jellemzően zsúfolt helyeken, karácsonyi vásárokban, tömegközlekedési eszközökön, piacokon és áruházakban követik el az alkalmi lopásra specializálódott tolvajok. Az ünnepi készülődés zavartalansága érdekében az Érdi Rendőrkapitányság  munkatársai a helyi médiumokban rendszeresen felhívják a lakosság figyelmét értékeik megóvására, ezzel is elősegítve, hogy minél kevesebben váljanak bűncselekmények áldozataivá.

A részönkormányzati ülésen szó volt arról is, hogy zöld utat kaptak a Duna-parti fejlesztések. Elfogadta a kormány Modern Városok Program bizottsága azt a másfél milliárd forintos fejlesztési javaslatot, amely alapján három ütemben végeznek komoly fejlesztéseket ófaluban. Simó Károly alpolgármester arról tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy a hamarosan a város kasszájában lesz a pénz, amit követően azonnal nekilátnak a munkáknak. Elmondta: az egykori téglagyár területének megvásárlását és rendbetételét követően annak közösségi hasznosítása a cél, emellett szükséges a terület közművekkel való feltárása, illetőleg a meglévő hálózatok kapacitásának növelése. A közművek mellett az odavezető utak olyan jellegű át-, illetve kialakítása szükséges, amely lehetővé teszi a gyalogos-, kerékpáros- és kisebb mértékű gépjárműforgalmat. A beruházás első szakaszában a Magasparton kilátópont is kialakításra kerül, valamint megvalósul a volt téglagyár és a Magaspart összekötése.

További fejlesztési célpont a pincesor és környezete. A meglévő pincesoron az önkormányzat saját pincéjének rekonstrukciójával, présház kialakításával, valamint a volt gazdatiszti ház felújításával és önkormányzati vendégházzá alakításával lehetőség adódik a gasztronómiai, a borturizmus és a zarándokturizmus (Bogner Mária Margit sírhelye) elindítására.

A Római út – Mecset utca rekonstrukció, a Minaret környezetének rendezése és Dunával történő összekötése, újabb jelentős eleme a fejlesztésnek. A közterület megfelelő kialakítása, a tervezett kerékpárúthoz történő csatlakozás a városrész központjának turisztikai vonzerejét növeli.

A hosszabb távú tervek között szerepel a meglévő gát szélesítésével osztott forgalmú út kialakítása, továbbá a történelmi városrészt – Római út, Mecset utca, Minaret, Hamzsabég tér, Duna-part – elkerülve egy alternatív megközelítő útvonal kialakítása (M6 felőli leágazással).

Az alpolgármester elmondta még, hogy a Duna-part régóta kihasználatlan, 4.6 km-es érdi szakasza kiváló lehetőséget nyújt a komplex turisztikai szolgáltatások fejlesztéséhez. Emellett a beruházások célja Ófalu központjának megújítása, illetve a településrészi értékek megőrzése és továbbfejlesztése.

 

 

Címkék