Jön a kullancsinvázió!

Az enyhe, csapadékos tél kedvezett az élősködőknek, ezért az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is kullancsinvázióra számíthatunk. A szakemberek szerint a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást vagy a Lyme-kórt nem csak az erdőben, hanem szabadtéri sportoláskor a városi parkokban is bárki elkaphatja. Dr. Bognár Sára érdi gyermekorvost kérdeztük.

Hasonló tartalmaink:

A kullancsok által terjesztett két legismertebb és legveszélyesebb betegség a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis) és a Lyme-kór.

Tavaly az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint 1445 Lyme-kóros esetet regisztráltak, a kullancs okozta vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást is tartalmazó encephalitis-esetszám pedig 106 volt. A WHO 2011-es jelentése szerint a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásos megbetegedések száma egyrészt a klímaváltozás, másrészt a kültéri szabadidős tevékenységek népszerűsége miatt egész Európában növekszik, és évről évre fokozódó problémát jelenthet a kontinensen. Már olyan helyekről is érkeznek bejelentések, ahol korábban nem volt jelen ez a betegség, például Németország egyes régióiból, Svájcból, Litvániából, Lengyelországból, a skandináv országokból és Oroszországból.

Az egyik legveszélyesebb: vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás
Az ízeltlábúak által terjesztett betegségek közül – a Lyme-kór mellett – a kullancs-encephalitis az egyik legsúlyosabb betegség, évente 40-70 esetet regisztrálnak Magyarországon, de a valós esetszám akár a sokszorosa is lehet. – Ennek az az oka, hogy a betegség második fázisa „mindössze” a betegek egyharmadánál alakul ki, emiatt számos fertőzéses eset felfedezetlen és regisztrálatlan marad- mondta el Dr. Bognár Sára.

A betegség felismerését nehezíti, hogy az első fázis általános tünetei, amelyek a fertőzött vöröshasú vagy közönséges kullancs csípését követő 7–14. napon jelentkeznek, ─ fejfájás, izomfájdalom, fáradtság, kisebb hőemelkedés ─ leginkább az egyszerű meghűlésére vagy influenzáéra hasonlítanak. A fertőzöttek egyharmadánál alakul ki a betegség agyhártyagyulladással, agyvelőgyulladással, agyvelő- és gerincvelő-gyulladással járó második fázisa is, amely általában a kullancscsípést követő negyedik héten kezdődik. Tünete a magas, 39 °C fölötti láz, tarkómerevség, aluszékonyság, koordinációs zavarok, heves fejfájás, sőt hányással, szédüléssel és eszméletvesztéssel is járhat.

- A vírus súlyos esetekben a máj sejtjeit és a szívizmot is megtámadhatja. A tünetektől függően szükség lehet a beteg kórházi ápolására is. Ilyenkor – mivel nincs célzott terápia a betegség gyógyítására – súlyos fokú állapotromlás is bekövetkezhet – az arcideg, a tarkó, a vállöv és a végtagok bénulása is felléphet –, és a betegség legtöbbször csak maradványtünettel gyógyul – hívta fel a figyelmet Dr. Bognár Sára. Az orvos szerint a Magyarországon jellemző vírustörzs csak az esetek csekély arányában, 1-2 százalékában okozhat halált. A betegség előfordulása az életkorral nő, és a férfiaknál magasabb a betegség előfordulási aránya.

Oltással a kullancscsípés ellen
Dr. Bognár Sára szerint az esetek egyharmadában a kullancs-encephalitis súlyos lefolyású, és nem ritkán komoly maradványtünetekkel gyógyul, ezért a megelőzés különösen fontos szerepet kap. Gyermekek és felnőttek számára is létezik védőoltás. Hazánkban jelenleg kétféle oltóanyag kapható, melyeknek első két adagját (1-3 hónap különbséggel) még a fertőzésveszély-mentes időszakban kell beadatni, ezért február környékén szokás elkezdeni a kezelést a családorvosoknál, illetve a dedikált oltóközpontokban. Az alapvédettség kialakításához három oltás szükséges, az utolsó adagot 9-10 hónap elteltével kell megkapni. A védettség emlékeztető oltásokkal tartható fenn, ilyet a harmadik oltást követően 3 év múlva kell először beadatni. A további emlékeztető oltások időpontjáról a kezelőorvos tájékoztat, hiszen ez oltóanyagtól és életkortól is függ.

A másik kullancskór: a Lyme
A kullancs által terjesztett másik hírhedt betegség a Lyme-kór, amelynek lappangási ideje változó. Legelső tünete a csípés körül megjelenő, általában ovális alakú bőrpír (Lyme-folt). A Lyme-kór ellen nem létezik védőoltás, megelőzése csak a kullancscsípés elkerülésével lehetséges. A kezelés általános módja antibiotikumok alkalmazása, melynek elmaradása életre szóló krónikus állapotot és változatos tüneteket – ízületi problémák, szív- és érrendszeri érintettség – eredményezhet, ezért mindenképp a csípés elkerülése a cél.

(szakmai háttér: http://www.egeszsegtukor.hu/)

Címkék