Ősztől gyermekorvos is rendel a Bagoly utcában

Hamarosan, de legkésőbb szeptembertől ismét fogadja a környék legkisebbjeit a Bagoly utcai házi gyermekorvosi rendelő – tudtuk meg a Szociális és Egészségügyi Bizottság múlt heti ülésén. A résztvevők támogatták többek között a helyi szociális rendelet módosítására tett javaslatot és elfogadták a szakorvosi rendelő 2016. évi beszámolóját.

Hasonló tartalmaink:

Amennyiben a közgyűlés is elfogadja, egyelőre a régi Bagoly utcai háziorvosi rendelőbe költözhet be az a fiatal gyermekgyógyász, aki öt évre szóló szerződéssel vállalja a körzet kiskorúinak házi gyermekorvosi ellátását.

Dr. Bács István alpolgármester (Fidesz-KDNP) a Szociális és Egészségügyi Bizottság legutóbbi tanácskozásán megerősítette, hogy rövidesen ebben a városrészben is gyökeresen megújul az egészségügyi ellátás. Várhatóan már 2018 tavaszán birtokba vehetik a mai korszerű követelményeknek megfelelő épületet, amelyben a gyermek- és felnőtt háziorvosi rendelők, valamint a körzet védőnői szolgálata kapnak helyet.

Dr. Veres Judit (Fidesz-KDNP), a bizottság elnöke kiemelte: egyedülálló az országban, hogy az érdi önkormányzat az OEP támogatásán felül további 300 ezer forinttal járul hozzá havonta a Bagoly utcai házi gyermekorvosi rendelő kialakításához.

A bizottság tagjai támogatták a helyi szociális rendelet néhány pontja módosítására tett javaslatot. Ezt egyrészt jogszabályi változások, másrészt a gyakorlati tapasztalatok indokolják. A házi segítségnyújtásban fix térítési díjakat határoztak meg, a jövőben viszont – az étkezési térítési díjakhoz hasonlóan – jövedelemhatárhoz igazítják azokat, így az alacsony jövedelemmel rendelkezők számára várhatóan csökkennek a térítési díjak.

A Szociális és Egészségügyi Bizottság áprilisi ülésének folytatásában a résztvevők meghallgatták dr. Kőszegi Gábor főigazgató főorvos beszámolóját az Érdi Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény tavalyi működéséről. Bár számítottak rá, de 2016-ban nem nyílt pályázati lehetőség a szakrendelő régi szárnyának felújítására és bővítésére, így a szakrendelők elhelyezési feltételei nem változtak – emelte ki a főigazgató, hozzátéve, hogy az önkormányzat tavaly 30 milliós keretet biztosított az elavult orvosi műszerek javítására és pótlására. Ennek köszönhetően az intézmény előnyös szerződést kötött egy céggel, amely 10 millió forint éves díj ellenében a műszerek alkatrészeinek teljes körű pótlását vállalta. Így ez a keret nem merült ki, az idén fedezi az orvosi eszközök karbantartását.

A személyi feltételeket illetően dr. Kőszegi Gábor kifejtette: a tavalyi évben a bőrgyógyászati és a fül-orr-gégészeti rendelőben a betegszám jelentősen meghaladta az egyedül rendelő szakorvosok kapacitását. Ennek fő oka, hogy több orvosra lenne szükség, de már huzamosabb ideje nem sikerült betölteni az üres álláshelyeket. Másrészt – tette hozzá a főigazgató – mivel ezen szakorvosokhoz nem szükséges beutaló, a betegek jó része olyan panaszokkal érkezett, amelyekkel elég lett volna háziorvoshoz fordulni. Az említettek dacára az érdi szakrendelőt tavaly felkereső, mindösszesen 338 ezer páciensből mindössze 59-en tettek panaszt az ellátásra. A vizsgálat során kiderült, hogy kétharmaduk jogosan volt elégedetlen a hosszú várakozással, illetve a kezelőorvos „stílusával”. Ugyanakkor a pozitív visszajelzések száma is megnövekedett a korábbiakhoz képest, ami arra enged következtetni, hogy a betegek alapvetően elégedettek a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény működésével – zárta szavait Kőszegi Gábor.

(Érdi Újság)

Címkék