Ötéves az érdi IRKA

Már az elején magasra tették a mércét s azóta is kötelességüknek érzik, hogy ne adják alább a színvonalat. A szerzők és az olvasók verssel, dallal, emlékérmek és jutalmak kiosztásával ünnepelték meg a kulturális periodika félévtizedes fennállását.

Hasonló tartalmaink:

Hogy öt esztendő sok-e vagy kevés, ki-ki döntse el maga! Mindenesetre a kivetítőn bemutatott, az elmúlt időszak főbb eseményeit tartalmazó képes összeállítás is híven igazolta: az érdi IRKA-nak van már múltja. Ha nem is kifejezetten világirodalmi, csupán emberi léptékkel mérve tekintenek végig a klub tevékenységén, személyes kapcsolataikon, közösségükön, nincs miért szégyenkezniük. A szívós munkával elért eredmények emelt fővel vállalhatók – emelte ki a születésnapi rendezvény résztvevőit köszöntve Daróci Lajosné Márta, a Szepes Gyula Művelődési Központ Irodalomkedvelők klubjának vezetője, a folyóirat felelős szerkesztője hozzátéve, hogy a klubban hamar kialakult az a markáns autodidakta vonal, amely a mindig megújuló, fejlődő és nagyon tudatos alkotók csoportját alkotja. Ők reálisan látják saját helyüket, tehetségüket, megtanulták a technikai alapokat, de tudásukat szívesen megosztják a többiekkel, s ennek köszönhetően egy írói műhelymunka is elindult.

Az ötéves IRKA-t Zsirai László író, irodalmi szerkesztő Gárdonyi Gézát idézve köszöntötte, aki így fogalmazott: „A kritika fújhat hideget, fújhat meleget. De ami értéktelen, nem fújhatja bele a nemzeti kultúra kincstárába. Ami értékes, nem fújhatja semmivé.” Zsirai László hozzátette: A költészet olyan, mint a szerelem – nem beszélni kell róla, hanem gyakorolni!

Ennek eleget is tettek az ötödik születésnap tiszteletére meghirdetett haiku pályázat résztvevői. A verseny apropóját Yosa Buson, híres japán haiku költő és festőművész születésének 300-ik évfordulója adta, aki csaknem háromezer haiku verset írt és 577 japán stílusú festményt alkotott.

Az IRKA haiku pályázatának dobogósai – stílusosan – japán kokeshi babát kaptak jutalmul.

Az elismerések sora az IRKA emlékérmek kiosztásával, majd az évente három kategóriában odaítélt, IRKA Irodalmi-díjak átadásával és az ötéves sokrétű, közösségi munkáért adományozott oklevelek kiosztásával folytatódott.

Címkék