EZ. EGY. CSODA!!!

Vannak erre szavak? A magyar labdarúgó-válogatott háromszor is vezetett Portugália ellen az Európa-bajnokság csoportkörének harmadik, utolsó körében az F-csoportban, ám a 3–3-as döntetlennel így is megnyerte csoportját.

Hasonló tartalmaink:

Szenzációs hangulatot teremtett az a több száz érdi szurkoló, aki kilátogatott a város főterére, hogy egy 26 négyzetméteres óriáskivetítőn kövesse figyelemmel a magyarok továbbjutása szempontjából tét nélküli csoportmeccset, ugyanis már korábban kiderült, bárhogy is alakul a portugálok elleni találkozó, a mieink bejutnak a legjobb tizenhat csapat közé.

Mivel Bernd Storck csapatán nem volt nyomás, több helyen változtatott a kezdő tizenegyen, a balhátvéd posztjára Kádár Tamás helyett a debreceni Korhut Mihály, a középpályára Nagy Ádám és Kleinheisler László helyett Pintér Ádám és Elek Ákos került, míg a kezdőben ezúttal Stieber Zoltán és Szalai Ádám is helyet kapott.

Miután a magyar csapat már továbbjutott, míg a portugáloknak nyerniük kellett a csoportelsőséghez, így érthetően a luzitánok voltak a támadóbbak, de a 19. percben egy szöglet utáni akcióból a kipattanót Gera Zoltán vette mellre, majd 22 méterről lőtte Rui Patricio kapujába. 1–0.

Az első játékrész hajrájában rohamoztak a portugálok, majd a magyar térfél felénél kaptak szabadrúgást a portugálok, amiből Cristiano Ronaldo ugratta ki Nanit, aki ballal lőtt a kapu rövid oldalába. 1–1.

A szünetben az addig még az Európa-bajnokságon egyedüli magyar kerettagként szerepet nem kapó Bese Barnabás váltotta Gera Zoltánt.

A fordulás után alig telt el két perc, amikor Dzsudzsák Balázs szabadrúgásába a portugál sorfal ért bele, de olyannyira szerencsétlenül, hogy az utat talált a portugál kapuba. ISMÉT VEZETETT MAGYARORSZÁG! 2–1.

Alig három perc múlva megtört Cristiano Ronaldo szenvedése, s egy jobboldali beadást mesterien, sarokkal juttatott Király Gábor kapujába. 2–2.

A mieinknek volt tartása, nem estek össze, hiszen a döntetlennel is csoportelsők lettünk volna. Aztán az 55. percben ismét Dzsudzsák állt a labda mögé egy szabadrúgásnál, amelyet előbb a sorfalba lőtt, majd a lecsorgót is kapura küldte, ez pedig Nani lábán megpattanva jutott a portugál kapuba. 3–2.

Nem sokáig maradtunk akció és gól nélkül, ugyanis a 62. percben egy baloldali beadás után a magyar védelem lemaradt Ronaldoról, aki harmadszor hozta vissza a portugál reményeket.

A hajrában a magyarok már csak javították a labdabirtoklási mutatót, maradt a 3–3, amellyel MAGYARORSZÁG MEGNYERTE AZ F-CSOPORTOT, ÍGY A BELGA, SVÉD, ÍR TRIÓBÓL KAPHAT ELLENFELET A NYOLCADDÖNTŐBEN!!!

A csoport másik meccsén Izland is hamar, már a 18. percben Bödvarsson góljával vezetett Ausztria ellen, majd szomszédaink tizenegyest is hibáztak, mégis a 60. percben Alessandro Schöpf egyenlített. A hajrában az osztrákok mégsem örülhettek, hiszen a 94. percben Traustason lőtt győztes, csoportmásodik helyet érő gólt Izlandnak.

A magyar válogatott június 26-án, vasárnap Toulouseban az E-csoport második helyné végző Belgium ellen lép pályára 21.00 órakor.

Az F-csoport végeredménye:

1. MAGYARORSZÁG 5 pont (6–4); 2. Izland 5 p (4–3); 3. Portugália 3 p; 4. Ausztria 1 p.

F-CSOPORT, 3. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–Portugália 3–3 (1–1)

Lyon, Parc Olympique Lyonnais 55 514 néző. V: Martin Atkinson (angol)

MAGYARORSZÁG: Király – Lang, Juhász, Guzmics, Korhut – Gera (Bese, a szünetben) – Lovrencsics (Stieber, 83.), Elek, Pintér, Dzsudzsák – Szalai (Németh, 71.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck

PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Vieirinha, Pepe, Ricardo Carvalho, Eliseu – Joao Mário, William Carvalho, Moutinho (Renato Sanches, a szünetben), André Gomes (Quaresma, 61.) – Cristiano Ronaldo, Nani (Danilo, 81.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Gólszerzők: Gera (19.), Dzsudzsák (47., 55.), ill. Nani (42.), Cristiano Ronaldo (50., 62.)

IZLAND–AUSZTRIA 2–1 (1–0)

Saint-Denis, Stade de France, 68 714 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)

IZLAND: Halldórsson – Saevarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason – Gudmundsson (Ingason, 86.), G. Sigurdsson, Gunnarsson, B. Bjarnason – Sigthórsson (Traustason, 80.), Bödvarsson (E. Bjarnason, 71.). Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrímsson

AUSZTRIA: Almer – Klein, Hinteregger, Prödl (Schöpf, a szünetben), Fuchs – Dragovic, Baumgartlinger – Alaba, Ilsanker (Janko, a szünetben), Arnautovic – Sabitzer (Jantscher, 78.). Szövetségi kapitány: Marcel Koller

Gólszerző: Bödvarsson (18.), Traustason (94.), ill. Schöpf (60.)

 

Az E-csoportban annyi volt biztos, hogy az olaszok mindenképp csoportelsők, de a többi három válogatott (Belgium, Írország és Svédország) végső helyezése még nyitott volt. A svédeknek nyerni kellett volna a továbbjutáshoz, ám ehhez képest támadásaik rendre hatástalanok voltak, már amikor eljutottak az ellenfél kapujáig. A belgáknak viszont tökéletesen megfelelt a döntletlen, mégis sokkal többet támadtak. Az egyik nagy helyzetet aztán Radja Nainggolan váltotta gólra a 85. percben – nagyjából három-öt másodperccel az után, hogy az írek is megszerezték a vezetést a tartalékos olaszok ellen. Utóbbi találkozón viszont inkább az írek domináltak, hisz az itáliaiaknak nem volt tétje a meccsnek, míg az írek győzelmük esetén nyolcaddöntősök lettek volna. Ez meg is történt, amikor Brady vette be Salvatore Sirigu kapuját. Az írek az olaszokat, a belgák a svédeket verték 1–0-ra.

E-csoport, 3. forduló:

Svédország–Belgium 0–1 (0–0)

Nizza, 34 011 néző. Vezette: Brych (német)

SVÉDORSZÁG: Isaksson – E. Johansson, Lindelöf, Granqvist, M. Olsson – S. Larsson (Durmaz, 70.), Ekdal, Källström, Forsberg (E. Zengin, 82.) – Ibrahimovic, Berg (Guidetti, 63.). Szövetségi kapitány: Erik Hamrén

BELGIUM: Courtois – Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Witsel, Nainggolan – Carrasco Ferreira (Mertens, 71.), De Bruyne, E. Hazard (Origi, 93.) – R. Lukaku (Benteke, 87.). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots

Gólszerző: Nainggolan (84.)

 

Olaszország–Írország 0–1 (0–0)

Lille, Stade Pierre Mauroy, 44 268 néző. Vezette: Hategan (román)

OLASZORSZÁG: Sirigu – Ogbonna, Bonucci, Barzagli – Bernardeschi (Darmian, 60.), Sturaro, Motta, Florenzi, De Sciglio (El Shaarawy, 82.) – Zaza, Immobile (Insigne, 74.). Szövetségi kapitány: Antonio Conte

ÍRORSZÁG: Randolph – Coleman, O’Shea, Keogh, S. Ward – Hendrick, McClean, J. McCarthy (Hoolahan, 77.), Brady – Dar. Murphy (McGeady, 70.) – S. Long (Quinn, 90.). Szövetségi kapitány: Martin O’Neill

Gólszerző: Brady (85.)

Az E-csoport végeredménye: 1. Olaszország 6 pont (3–1); Belgium 6 p (4–2); 3. Írország 4 p; 4. Svédország 1 p.

Az A-csoportból Franciaország és Svájc, a B-ből Anglia, Wales és Szlovákia, a C-ből Németország, Lengyelország és Észak-Írország, a D-ből Horvátország és Spanyolország, az E-ből Olaszország, Belgium és Írország, az F-ből MAGYARORSZÁG CSOPORTGYŐZTESKÉNT, továbbá Izland és Portugália jutott tovább.

A nyolcaddöntő párosításai:

június 25., Saint-Étienne, 15.00: Svájc–Lengyelország

június 25., Parc des Princes, Párizs, 18.00: Wales–Észak-Írország

június 25. Lens, 21.00: Horvátország –Portugália

június 26., Lyon, 15.00: Franciaország–Írország

június 26., Lille, 18.00: Németország–Szlovákia

június 26. Toulouse, 21.00: MAGYARORSZÁG–Belgium

június 27., Stade de France, Párizs, 18.00: Olaszország–Spanyolország

június 27., Nizza, 21.00: Anglia–Izland

Fotó:Boros Sándor

Címkék