Ez nem valaminek a vége, valaminek a kezdete
Ez nem valaminek a vége, valaminek a kezdete

A magyar labdarúgó-válogatott csodával felérő módon veretlenül, csoportgyőztesként jutott be a franciaországi Európa-bajnokság legjobb tizenhat csapata közé, miután a mieink Ausztriát 2–0-ra verték, Izlanddal 1–1-et, Portugáliával 3–3-at játszottak.

Hasonló tartalmaink:

Nem túlzunk, ha azt mondjuk, az F-csoport három meccse tűzbe hozta Magyarországot, ugyanis nem csak a fővárosban, hanem számos vidéki helyszínen ezrek gyűltek össze ünnepelni nem csak a magyar labdarúgó-válogatott, nem csak a magyar labdarúgás, hanem a magyar nemzet sikerét. Érden a portugálok elleni mérkőzést többszázan követték múlt szerdán a város főterére kihelyezett 27 négyzetméteres kivetítőn, mely előtt háromszor ugorhattunk fel „Góóóól!”-t üvöltve, de többször is huhogtunk, amikor a mieink helyzetei kimaradtak. A portugálok háromszor egyenlítettek, de így is 3–3-ra „nyertük” a meccset.

Aztán később vártuk, hogy a csoportgyőzelem után kit kapunk ellenfélnek a legjobb tizenhat között, végül a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA világranglistáján második helyen álló Belgiumot kaptuk – nem túl hálás. Tudtuk, hogy vasárnap bármi lehet, hiába voltak sokkal esélyesebbek a belgák, a mieink a csoportkörben megmutatták: számolni kell velük, mert ez a nagybetűs csapat, amiért tizenötmillió ember szívből tud szurkolni, amelynek játéka egész Európát elvarázsolta, mert a kisebb csapatokkal ellentétben a Bernd Storck szövetségi kapitány irányította válogatottunk karakteresen, jó játékstílusban játszott, nem pedig betonkemény falat húzott az ellenfél támadói elé.

 

A mieink már az osztrákok és a portugálok ellen is megmutatták, át tudják írni a papírformát, s minden magyar ember így indult útnak, hogy egy nagy társaságban ünnepelje a csapatot, mert bárhogy is alakuljon, mi büszkék vagyunk rájuk!

Érden vasárnap este megállt az élet, legalábbis a város nagy részében, mert a főtérre nagyjából ezer ember vonult, a kocsmák, a pubok itt is megteltek piros-fehér-zöld arcfestésű, meggypiros pólót viselő emberekkel.

Elérkezett a várva várt meccs, de már az baljós előjel volt, hogy a fiatal támadó középpályás, Kleinheisler László a bemelegítés alatt sérülést szenvedett, így az ifjú reménység végül nem lépett pályára. A belgák kihasználva sokkal jobb egyéni képességeiket már a tízedik percben Toby Alderweireld fejesével vezettek. A magyar fiúkon látszott, hogy izgulnak, hiszen ki gondolta volna a selejtezősorozat kezdetén, hogy a mieink a döntő tornán a legjobb tizenhatba kerülnek?

Az esélyes jobban is játszott, a mieinknek néhány perces fellángolásaik voltak, de a negyvenes mackós Király Gábor kapujába az első félidőben csak egyszer tudtak betalálni a belgák.

A fordulás után viszont a lendület vitte ellenfelünket, a 78. percben a csereként beállt Michel Batshuayi első labdaérintéséből vette be a Király kapuját, majd a szépítés helyett alig két perc telt el és már három volt közte – Eden Hazard is betalált.

A mieink mindent egy lapra feltéve támadtak, hiszen ebben a csapatban volt/van akarat, bizalom, hit, küzdeni tudás, harcosság a fegyelmezettség és a taktika mellett. Ami nekünk nem jött be, az a belgáknak igen: a 91. percben még a másik csere, Yannick Ferreira Carrasco is betalált, a mieink 4–0-val búcsúztak az Európa-bajnokságtól. Nem ezt érdemeltük, de mégis a meccs után mindenki okkal skandálhatta: „SZÉP VOLT FIÚK!”, mert tényleg szép volt. Ez nem valaminek a vége, hanem valaminek a kezdete. ÍGY TOVÁBB!

Innen is köszönjük a Szepes Gyula Művelődési Központ által szervezett szurkolást és a kivetítőt. Felejthetetlen élmény volt.

A belgákra a negyeddöntőben Wales vár.

Európa-bajnokság, Nyolcaddöntő:

Magyarország – Belgium 0–4 (0–1)

Toulouse, 38 921 néző. Vezette: Mazsics (szerb)

MAGYARORSZÁG: Király G. – Lang, Juhász R. (Böde, 79.), Guzmics, Kádár – Nagy Á. – Lovrencsics, Gera Z. (Elek, a szünetben), Pintér Á. (Nikolics, 75.), Dzsudzsák – Szalai Á. Szövetségi kapitány: Bernd Storck

BELGIUM: Courtois – Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Nainggolan, Witsel – Mertens (Carrasco, 70.), De Bruyne, E. Hazard (Fellaini, 81.) – R. Lukaku (Batshuayi, 76.). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots

Gólszerző: Alderweireld (10.), Batshuayi (78.), E. Hazard (80.), Carrasco (91.)

A házigazda franciák már a második percben hátrányba kerültek, amikor Paul Pogba buktatta Írország csatárát, Shane Longot, az ezért megítélt tizenegyest pedig Robbie Brady értékesítette. A nehéz kezdés után a hazaiak egykapuztak az írekkel, de nem tudták megszerezni az egyenlítő találatot. Aztán az 58. percben átszakadt a gát, amikor egy jobboldali beadás után Bacary Sagna mesterien tekert Antoine Griezmann elé, aki fejjel volt eredményes. Alig három perccel később Griezmann egy védelmi hibát kihasználva duplázni tudott. Aztán a sokkal lazábban játszó franciák végleg el is dönthették volna a találkozót, de maradt a 2–1, amellyel így is továbbjutottak a legjobb nyolc közé.

A negyeddöntőben a franciák az Anglia–Izland párharc továbbjutójával játszanak.

FRANCIAORSZÁG–ÍRORSZÁG 2–1 (0–1)

Lyon, 56 279 néző. Vezette: Rizzoli (olasz)

FRANCIAORSZÁG: Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Kanté (Coman, a szünetben; Sissoko, 93.), Matuidi, Pogba – Griezmann, Giroud (Gignac, 73.), Payet. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

ÍRORSZÁG: Randolph – Coleman, Keogh, Duffy, R. Brady – Hendrick, McCarthy (Hoolahan, 72.), McClean (O’Shea, 69.), S. Ward, Dar. Murphy (Walters, 65.) – Long. Szövetségi kapitány: Martin O’Neill

Gólszerző: Griezmann (58., 61.), ill. R. Brady (2. – 11-esből)

Kiállítva: Duffy (66.)

Magasabb fokozatban. A világbajnok németek a csoportkör alatt még nem pörögtek teljes hőfokon, ám az egyenes kieséses szakaszra már eleinte teljes erőbedobással játszottak Szlovákia ellen, majd már a 8. percben Jerome Boateng távoli lövésével szereztek vezetést. Sőt, nem sokkal később majdnem kettőre nőtt a különbség, amikor Mario Gomez elleni szabálytalanság miatt büntetőhöz jutott a világbajnok, ám Mesut Özil büntetőjét Matús Kozácik védte. Aztán a 43. percben Gomez végül betalált, majd a második félidőben Julian Draxler végleg megpecsételte a szlovákok sorsát, hiszen Németország 3–0-s győzelemmel lépett a legjobb nyolc közé.

A németekre az Olaszország–Spanyolország mérkőzés győztese vár.

NÉMETORSZÁG–SZLOVÁKIA 3–0 (2–0)

Lille, 44 312 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)

NÉMETORSZÁG: Neuer – Kimmich, J. Boateng (Höwedes, 71.), Hummels, Hector – Kroos, Khedira (Schweinsteiger, 76.) –  Th. Müller, Özil, Draxler (Podolski, 72.) – Gomez. Szövetségi kapitány: Joachim Löw

SZLOVÁKIA: Kozácik – Pekarík, Skrtel, Durica, Gyömbér N. (Saláta, 84.) – Kucka, Hrosovsky, Skriniar, Hamsík, Weiss (Gregus, a szünetben) – Duris (Sesták, 64.). Szövetségi kapitány: Ján Kozák

Gólszerző: J. Boateng (8.), Gomez (43.), Draxler (63.)

Fotók: Boros Sándor

Címkék