Méltó környezetet kaphat az ’56-os emlékmű

Amennyiben a közgyűlés is elfogadja az előterjesztést, egy pályázatnak köszönhetően, méltó környezetet kap a hármas kereszt, az 1956-os forradalom és szabadságharc érdi áldozatainak emlékhelye.

Hasonló tartalmaink:

Városunk önkormányzata is pályázik az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából meghirdetett, az antikommunista forradalmat és a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és áldozatoknak emléket állító úgynevezett „Büszkeségpontok” kialakítására. A cél az, hogy ezek a helyek hozzájáruljanak a társadalmi emlékezet ébrentartásához, a magyar közösségi identitás erősítéséhez.

Mint azt a Köznevelési és Közművelődési Bizottság múlt heti ülésén megtudtuk, városunk az Ötvenhatosok terén álló emlékmű felújítására nyújtja be a pályázatot. Ennek keretében főként tereprendezést terveznek. Az emlékhely kapujától a hármas kereszt köré fonódva térköveket kívánnak elhelyezni, továbbá a hátsó kerítés kialakítását is tartalmazza a pályázat.

Ezzel együtt az érdi civil áldozatok emlékére tábla készül, amely a Magyar Földrajzi Múzeum Budai úti bejárata mellé kerül kihelyezésre. A pályázat nem igényel önkormányzati önerőt, s amennyiben Érd megnyeri a szükséges forrást, őszig megvalósulhat az Ötvenhatosok terén elhelyezkedő emlékhely rendezése, és az emléktáblát is felavatják október 23-án.

Érdi Újság: Bálint Edit, fotó: Boros Sándor

Címkék