Elérte a K2 alaptáborát Klein Dávid és Suhajda Szilárd

Az elmúlt éjszakát már 5000 méteres magasságban töltötte Klein Dávid és Suhajda Szilárd, akik június 14-én indultak el a Johnnie Walker K2 Expedíció keretében a Föld második legmagasabb csúcsának megmászására. A hegymászók az elmúlt napokban a tervek szerint haladtak, 3000 méterről gyalogosan érték el az alaptábort. A tegnapi napon elhelyezték sátrukat és a következő hetekhez szükséges eszközeiket, a héten pedig már el is indulnak az első akklimatizációs körükre. A két hegymászó oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül mászik, magyar hegymászó még nem járt a K2 csúcsán.

Hasonló tartalmaink:

Június 21-én indultak el Skarduból (2226 m) a Johnnie Walker K2 Expedíció tagjai, Klein Dávid és Suhajda Szilárd a K2 alaptáborába, az 5000 méteres magasságot először busszal és autóval, majd 3000 métertől már gyalogosan közelítették meg. Az elmúlt egy hét során többek között Askoléban (3055), Paiyuban (3400 m), Urdukasban (4034 m), majd Goro II-ben (4424 m) is táboroztak és a tegnapi napon érték el a „hegyek királyának” is nevezett K2 alaptáborát. Dávid és Szilárd is jól vannak, mind fizikálisan, mind mentálisan felkészültek az akklimatizációs körökre. A tegnapi napon berendezkedtek a sátrukban, kipakolták az eszközeiket és áramot telepítettek új átmeneti otthonukba.

Terkep_alaptabor elerese

Az elmúlt napok során sokszor a forrósággal kellett megküzdeni a felfelé menetelés során, de ez nem okozott gondot a tapasztalt hegymászóknak. Dávid a beszámolójában leírta: „A jól elkapott felfelé gyaloglás önmagában való örömet tud okozni. Ilyenkor azt érzem, minden a helyén van: izmaim jólesően, a megfelelő ritmusban feszülnek meg és lazulnak el, felfelé húzva-tolva testem. Légzésem folyamatos, nem kapkodó, miközben egy sajátos szórt figyelem alakul ki, aminek segítségével idegrendszerem a megfelelő helyre, a megfelelő szögben helyezi el lábaimat, támasztja le kezeimmel a túrabotokat.”

Az alaptábor elérése előtt már mindketten nagyon izgatottak voltak, akkor Szilárd így fogalmazott: „Dáviddal vállvetve ballagunk a gleccseren. Itt-ott sebes folyamokon ugrunk át, máshol méretes sziklatömbök élén szökdécselünk, szinte nesztelen. Jobbunkon már a Broad Peak súlyos tömbje, szemben pedig, sűrű felhőbe burkolódzva, a Karakorum hegyeinek leghatalmasabbika. Tekintetem izgatottan, már-már félve emelem a magasba, várva a pillanatot, amikor végre megmutatja magát.”

Aztán ez a pillanat is eljött, Dávid és Szilárd tegnap megpillanthatta a K2 gyönyörű domborulatait, az alaptábor elérése pedig már egészen más kihívások elé állította a Johnnie Walker K2 Expedíció tagjait, hiszen itt már a jég az úr, a K2 alaptábora egy gleccseren helyezkedik el. Így tegnap délután kőtörmelékből és jégből kellett kifaragniuk vízszintes sátorhelyüket, amit aztán sziklákkal és kőzúzalékkal raktak ki. A sátrak felállítása után berendezkedtek, majd villanyszerelői tehetségüket is megmutathatták, hiszen a központi sátorba az áram bevezetése is rájuk várt.

A Johnnie Walker K2 Expedíció során Dávid és Szilárd célja, hogy oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül érjék el a 8611 méteres csúcsot, melyen magyar állampolgár még nem járt. Indulásuk előtt a hegymászók elmondták, hogy ha összehasonlítjuk a többi heggyel, a K2 egyszerre technikás és magas: letörései meredekek, az igazán kemény nehézségek pedig a hegy legmagasabb régióiban vannak, de ők felkészülten és tapasztaltan vágtak bele az expedícióba. A tervek szerint július végén-augusztus elején kerülhet sor a csúcstámadásra.

A Johnnie Walker K2 Expedíció legfontosabb adatai: 

TIMING
Dátum Tervezett fázis
2016. június 14., 13.50 Indulás a budapesti Liszt Ferenc reptérről, az úti cél Iszlámábád, Pakisztán
június 15-17.  Ügyintézés Iszlámábádban
június 17 – 27. Az alaptábor elérése (Skardu tartományi fővároson keresztül)
június 27 – augusztus eleje Mászó időszak (táborok kiépítése, akklimatizáció, csúcstámadás várható időpontja: augusztus eleje)
augusztus eleje-közepe Levonulás
augusztus második fele Hazaérkezés Budapestre

 

TÁBOR – MAGASSÁG 
Tábor / csúcs Magasság
Alaptábor 5000 m
ABC (előretolt alaptábor) 5300 m
1-es tábor 6050 m
2-es tábor 6700 m
3-as tábor 7350 m
4-es tábor 8000 m
Csúcs 8611 m

 

Néhány adat a Magyar Expedíciós hegymászásról

A program-szerű magyar expedíciós hegymászás egy fontos (hiánypótló) fejezete zárulna le akkor, ha a hazai hegymászás „teljesítené” az összes nyolcezer méter feletti csúcs palack nélküli megmászását.

1990-től napjainkig a 14 nyolcezres közül 12 megmászását teljesítették magyar állampolgárok. (Ebből 11-et oxigénpalack használata nélkül. Csupán az Everest megmászásai születtek kivétel nélkül palackkal.) A cél minden 14 nyolcezer méter feletti csúcs elérése magyar állampolgárok által, oxigénpalack használata nélkül.

Összesen 14 darab 8000-es csúcs van, melyek főcsúcsai közül 11-en jártak magyarok oxigénpalack nélkül. A következő hegyek főcsúcsait nem mászták még meg magyarok oxigén nélkül: Shishapangma főcsúcs (8027 méter), Mount Everest oxigénpalack nélkül (8848 méter) és a K2 (8611 méter). A Shishapangma alacsonyabban elhelyezkedő csúcsán, a Central Peaken (8008 méter) már járt magyar hegymászó, 1987-ben és 2003-ban is.

Klein Dávid szerint az alábbi feladatok várnak még a magyar expedíciós hegymászókra e fontos fejezet lezárásához:

  • A K2 megmászása palack nélkül
  • A Shishapangma főcsúcsának elérése palack nélkül
  • Az Everest megmászása oxigénpalack használata nélkül
  • Dávid szintén fontosnak tartaná, ha sikerülne oda-vissza palack nélkül megmászni a Kancsendzönga csúcsát

 

Klein Dávid a magyar expedíciós hegymászás helyzete kapcsán elmondta: „Mind a Shishapangma, mind a Kancsendzönga vagy az Everest esetében nagyon fontosnak tartom, hogy tisztelegjünk azok előtt, akik előttünk jártak, eredményeket értek el ezeken a hegyeken. De igen: felismerem, hogy ezeken a csúcsokon még van mit tennünk, ha el akarunk jutni a fent emlegetett korszakhatárig.”

Címkék