Ingyenes védőoltások

A város támogatásának köszönhetően ingyenessé váltak egyes ajánlott védőoltások, a gyermek életkorától és a szülők jövedelmétől függetlenül.

Hasonló tartalmaink:

A védőoltásokhoz nyújtott települési támogatást fél éve vezette be az érdi önkormányzat. Mivel a jövedelmi és életkori megkötések miatt az igénylők száma jelentősen elmaradt a tervezettől, e korlátokat a közgyűlés július 1-jei hatállyal eltörölte.

A rendelet a fertőző agyhártyagyulladás, illetve a bárányhimlő elleni védőoltásokra terjed ki, korcsoporttól, jövedelemhatártól és a vakcina fajtájától, árától függetlenül.

A vakcinát a gyermekorvos írja fel és adja be, és a szülő váltja ki a gyógyszertárban, az árát pedig az önkormányzat a leadott blokk ellenében, az oltás beadása után megtéríti. Mivel ezek vakcinák akár több, mint tízezer forintba is kerülhetnek, a szülők jelentős összegeket megtakaríthatnak.

Az önkormányzat támogatja a fiúk HPV elleni védőoltását is, ez azonban továbbra is jövedelemhez és életkorhoz kötött. A következő fél év tapasztalatai, illetve a fennmaradó keret nagysága alapján dönti majd el a közgyűlés, hogy ebben az esetben is eltöröljék-e a jövedelmi, életkori kritériumokat.

A fertőző agyhártyagyulladás és a bárányhimlő elleni védőoltásokat a veszélyeztetett gyermekeknek mindenképpen ajánljuk: közéjük tartoznak a két év alattiak, valamint a közösségbe járó, krónikus megbetegedésben szenvedő vagy rossz szociális körülmények közt élő gyerekek. Érdemes megemlíteni, hogy influenzajárvány idején megnő a fertőző agyhártyagyulladásos megbetegedések száma, mert ebben az időben sérülhet a vírusfertőzésen átesett gyerekek immunrendszere. A szakemberes azt mondják: ezek a védőoltások körülbelül tíz évre adnak védettséget.

 A fertőző agyhártyagyulladást egy Neisseria meningitidis nevű baktérium okozza. Ha megbetegszik a gyermek, nagyon gyorsan kell cselekedni, sok a szövődmény és igen magas a halálozási arány. A fertőzés főleg a közösségbe járó kisgyermekeket, a serdülőket és a fiatal felnőtteket érintheti. A bárányhimlő Magyarországon a leggyakoribb fertőző betegség, amit a Varicella zoster vírus okoz. Egy-két százalékban súlyos szövődményekkel járhat, ami kórházi ápolást igényel. A betegség felnőtt korban igen kellemetlen, a magzatra pedig súlyos veszélyt jelent, ha az édesanya még nem esett át e megbetegedésen. A HPV vírusfertőzés, a becslések szerint a harmadik leggyakoribb nemi betegség, de előidézője lehet többfajta rosszindulatú daganatos megbetegedésnek is.

Címkék