Baj is lehet a strandolásból

Baktériumok, vírusok, gombák és egyéb kórokozók okozhatnak bajt a strandokon, uszodákban és a termálfürdőkben. Amennyiben néhány alapszabályt betartunk, csökkenthetjük a fertőzés kialakulásának esélyét.

Hasonló tartalmaink:

Az egyik legfontosabb alapszabály, hogy ne menjünk szabadstrandra, uszodába vagy termálfürdőbe, ha valamilyen sérülésünk van. Nemcsak a nagy, még kisebb sérülésekkel sem javasolt a “közösségi” fürdőzés.

A hideg vizes medencéknél nem minden esetben maga a víz problémás, azt ugyanis fertőtlenítik, inkább a medence széle, a strand burkolata és leginkább a zuhanyzó. Ezeken a részeken könnyedén juthat a bőrre valamilyen kórokozó, mely a sebbe jutva fertőzést alakíthat ki. Nem lehet elégszer elmondani tehát: ha gombás fertőzése van valakinek, a többiekre való tekintettel kerülje el a nyilvános fürdőhelyeket!

A fürdőhelyek medencéje mellett kialakított lábmosóknak igen nagy szerepe van a higiénia szempontjából: meggátolja, hogy kosz jusson a lábakról a medencébe és – nem mellékesen – fertőtleníti is a lábat. A zuhanyzóban mindig papucsban álljunk a víz alá. Csak a saját papucsunkat használjuk, mert ha másét vesszük fel, könnyen elkaphatunk valamilyen makacs gombás vagy bakteriális fertőzést.

Amennyiben nincs semmilyen sérülés a bőrön, akkor is van esélye a fertőzésnek, ám lényegesen kisebb, és bár a kórokozók próbálnak megtapadni a bőrön és a szőrzeten, ha strandolás után alaposan és rendszeresen tisztálkodunk, akkor nem lehet baj.

Potenciális veszélyforrás az is, ha megsérülünk sportolás közben a strandon, mely után mindenképp menjünk orvoshoz, ugyanis a földes-poros pályán akár a tetanusz baktérium is bekerülhet a sebbe.

A legtöbb strand erdős, fás, bokros területen fekszik, ebből adódóan előfordulhat kullancs is, amely sokféle kórokozót hordozhat. Csípésével, váladékával könnyen fertőzhet, akár agyhártya-gyulladást is kiváltva. Érdemes strandlátogatás után átvizsgálni magunkat és szeretteinket, legfőképp a gyerekeket az esetleges parazitát keresve.

A meleg vizes medencékben minden széklettel terjedő kórokozó egy ideig életben marad, illetve amennyiben szerves anyag is kerül a vízbe, el is szaporodik. Az ilyen baktériumokat és vírusok lenyelve hasmenéses, hányásos panaszokat válthatnak ki, amik egyébként igen gyakoriak nyári időszakban.

Veszélyforrás az is, ha a fürdőhely nincs rágcsálómentesítve. A különböző rágcsálók Leptospira baktériumokat hordozhatnak, melyek a meleg vízbe kerülve, majd lenyelve vagy bőrön át bejutva a szervezetbe akár májgyulladást vagy súlyosabb esetben agyhártyagyulladást is okozhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy az ÁNTSZ szerint a strandok döntő többsége Magyarországon szabályosan, az előírásokat betartva üzemel. A vízminőséget mikorbiológiailag ellenőrzik a szakemberek és a laborok.

Miután a medencék vize használat közben a fertőtlenítés ellenére is szennyeződhet, leginkább azokat fenyegeti veszély, akik meleg vízben töltenek sok időt, és utána egyáltalán nem, vagy csupán vízzel mosakodnak. A strandolás után történő alapos tisztálkodással csökkenthetjük a fertőzés kialakulásának kockázatát.

(forrás: webbeteg.hu)

Címkék