Ingyenes lett a kéményseprés

Ingyenes a kéményseprő ipari szolgáltatás július 1-jétől, függetlenül attól, hogy kivel kötött szerződést az adott település. Pest megyében a legtöbben a katasztrófavédelemhez tartoznak a hónap elejétől.

Hasonló tartalmaink:

A gázüzemű tüzelőberendezéseket kétévente, az összes többit évente, a kéményeket pedig négyévente kell ellenőrizni. A kétszeri kiértesítés alapján végzendő sormunka minden szolgáltatónál díjmentes.

Az ország 15 megyéjében, 1835 településen a katasztrófavédelem látja el a közfeladatot, a többi helyen pedig az eddigi szolgáltató.

Érd Megyei Jogú Város közgyűlése januári ülésén döntött, hogy áttér a hivatásos katasztrófavédelmi szerv általi szolgáltatásra.

Az új törvényi szabályozás értelmében a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény hatályon kívül helyezésével 2016. július 1-től megszűnik Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ellátási kötelezettsége Pest Megye közigazgatási területére nézve. Vagyis, ami eddig Érd feladata volt megyei jogú városként és Pest megyében, az az év közepétől állami kézben lesz. Ennek értelmében a város és a Magyar Kémény Kft. között kötött kéményseprő-ipari közszolgáltatási szerződését – a 6 hónapos felmondási időre is figyelemmel – a Közgyűlés 2016. július 14-re felmondta, és 2016. július 15-től a kéményseprő-ipari tevékenységet átadja a hivatásos katasztrófavédelmi szervnek. A törvény értelmében pedig 2016. július 1-től a kéményseprő-ipari közszolgáltatás évente két alkalommal ingyenes lesz.

(fotó: origo.hu)

Címkék