Az érdi szakképzési centrum üzemelteti ősztől a battai SZISZKI-t

A Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alá került a százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium július 1-jén. Az intézmény elnevezése is módosul szeptembertől, a képzés jelenlegi formája azonban változatlan marad.

Hasonló tartalmaink:

A szakképzési rendszer átalakításának részeként több száz szakközépiskola került a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásából a Nemzetgazdasági Minisztériuméba a tavalyi évben – írja a Százhalombattai Hírtükör. A folyamathoz a profiltisztítás is hozzá tartozik, vagyis javarészt megszűnnek a vegyes, azaz gimnáziumi és szakképzést is kínáló intézmények. A SZISZKI jövője átmenetileg kérdéses volt, mivel a tanulók fele-fele arányban oszlanak meg a gimnáziumi és a szakközépiskolai tagozat között.

A nyár folyamán azután eldőlt: a KLIK ceglédi tankerülete helyett az NGM alá tartozó Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal Érdi Szakképzési Centrum üzemelteti az intézményt a jövőben, de a szakközépiskolai mellett a gimnáziumi képzést is meg lehet tartani. Ennek megfelelően szeptembertől Érdi Szakképzési Centrum Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma lesz a SZISZKI hivatalos neve. Málnási-Szász Myrtill igazgató örül, hogy végre van “gazdája” az iskolának. Pergel Antal, az Érdi Szakképzési Centrum vezetője, a Kós Károly szakmunkásképző korábbi igazgatója már a július 1-jei hivatalos átvétel előtt felvette vele a kapcsolatot. Látogatást tett a SZISZKI-ben, ahová a műszaki igazgatóhelyettesét is magával hozta. Felmérték, milyen felújítási, karbantartási feladatokat kellene elvégezi, sőt, az önkormányzat Műszaki Irodájával is egyeztettek ezekről, mivel a képviselő-testület legutóbb 4 millió forintot különített el erre a célra. Számos problémát sürgősen meg kellene oldani az épületben – ilyen a beázás és a szennyvízvezeték részbeni elöregedése. Az Érdi Szakképzési Centrum vezetője arról tájékoztatta a SZISZKI igazgatóját, hogy az NGM nagy hangsúlyt fektet a szakképző intézetek tárgyi feltételeinek javítására, amely törekvés a gyakorlatban is tapasztalható.

A SZISZKI hivatalos fenntartóváltására a KLIK budapesti központjában került sor tizenhárom másik középiskolával együtt. Az átadás-átvételen elhangzott, hogy a beiskolázási évnek – vagyis a 2016-17-es tanévnek – mindenképpen azzal a képzési tartalommal kell megvalósulnia, amilyennel azt ősszel meghirdették a felvételizőknek. Az igazgatónő emellett arról is tájékoztatást kapott, hogy évente kell szakmailag indokolnia a gimnáziumi tagozat fenntartásának szükségességét, amelynek azonban szerinte nem lesz akadálya.

Jelenleg ugyanis kilenc-tízszeres a túljelentkezés a tagozatra, az általános gimnáziumba 132, a nyelvi előkészítő osztályba pedig 136 volt az idei felvételi ponthatár, amely viszonylag magasnak számít és nagy tanulói érdeklődést jelez. Igaz, a városban működik még egy gimnázium, az Arany János iskoláé, ott azonban nem tudják befogadni valamennyi diákot, aki helyben szeretne gimnáziumba járni.

A SZISZKI gimnázium jó színvonalát nemcsak a magas felvételi átlag és a túljelentkezés, hanem egyebek mellett a diákok tanulmányi eredményei, a továbbtanulási mutatók, valamint a nyelvvizsgák országos viszonylatban magas száma is jelzi – hangsúlyozta az igazgatónő.

Rendkívül pozitív változás, hogy szeptembertől sikerül megoldani a tavalyi tanévet megnehezítő státuszhiányt. Összesen kilenc teljes álláshellyel lehet bővíteni a személyi állományt. Egyebek mellett gyakorlatioktatás-vezető érkezhet a két igazgatóhelyettes mellé, de informatika, matematika, német, kémia, közgazdász, ügyvitel, gépész tanárral, sőt óraadó gyógytestnevelővel is, ha minden meghirdetett helyet sikerül betölteni, húsz százalékkal bővülhet a létszám.

A kormány szakképzéssel kapcsolatos elképzeléseivel összhangban a jövőben a SZISZKI-ben is nagyobb hangsúlyt kap a felnőttképzés. A tervek szerint bővülni fog az OKJ-s paletta, amelyről az iskola honlapján és a helyi médiában hallhatunk majd többet. Jelenleg ügyviteli, gépész, vegyipari technikus szakmákat lehet tanulni az intézményben, de a jövőben várhatóan a pénzügyi-számviteli ügyintéző, valamint a gazdasági és műszaki informatikus felnőttképzés is elindul. A szakmát tanulóknak jelentős előny, hogy két OKJ-s tanfolyamot állami támogatással, ingyenesen végezhetnek el az intézményben.

Címkék