Füstöléssel ellenőrzik a szabálytalan csatorna-bekötéseket

Az Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Kft augusztustól Érd szennyvízcsatorna hálózattal rendelkező részein elkezdi ellenőrzi a szennyvízcsatorna használat szabályszerűségét. Az ellenőrzés célja az illegális szennyvízcsatorna használat és a csapadékvíz közcsatornába történő bevezetésének felderítése azon ingatlanok esetében, amelyek a nyilvántartás szerint még nem kötöttek rá a műszakilag elérhető csatornahálózatra.

Hasonló tartalmaink:

A jelenlegi vizsgálat elsődleges célja a szennyvízcsatornába történő, szabálytalan csapadékvíz bevezetések felkutatása, valamint az illegális bekötések felderítése.

Az ÉRD FM-et Sárosi Péter tájékoztatta a részletekről!

Az augusztustól kezdődő ellenőrzés során az ellenőrzést végző személyek az ÉTCS Kft. pecsétjével, és ügyvezetőjének aláírásával ellátott megbízólevéllel és fényképes igazolvánnyal igazolják magukat. Az ellenőrzések utcák szerinti ütemezési terve az ÉTCS Kft. honlapján kerül közzétételre.

Az ingatlanon keletkezett szennyvíz elhelyezésének módját az ÉTCS Kft. munkatársai vagy megbízottjai – az ingatlantulajdonos vagy megbízottja jelenlétében – az ingatlanon belül helyszíni ellenőrzéssel és/vagy kamerás vizsgálattal állapítják meg. Amennyiben szabálytalanságot tapasztalnak a szakemberek a jogellenes állapot megszüntetéséig, az ingatlan ivóvízhasználata és a feltárás időpontjában érvényes csatornahasználati díj kétszeres értéke figyelembevételével számított pótdíjat szabhat ki, továbbá az ÉTCS Kft. kötbért is érvényesíthet.

Ugyanakkor azok a fogyasztók, akik még nem jelentették be a rákötést a felülvizsgálat időpontjáig, az ellenőrzést megelőzően az utcák szerinti ütemtervben jelzett időpontig az ÉTCS Kft. ügyfélszolgálati irodájában (2030 Érd, Felső u. 2.) személyesen bejelenthetik az illegális szennyvízcsatorna használat tényét. Ez esetben az ÉTCS Kft. – az Üzletszabályzatban leírtaktól eltérő módon – nem a kétszeres, hanem csak egyszeres csatornadíj tételt számlázza ki.

Érden nagyobb csapadék esetén több helyen kiönt a csatornahálózat. Ennek egyik oka, hogy csapadékvíz jut a szennyvízcsatornába, melyet kizárólag szennyvíz elvezetésére terveztek és építettek. Közös érdek, hogy a kiöntések és az általuk okozott kellemetlenségek megszűnjenek. Ehhez fel kell deríteni azokat a pontokat, ahol a csapadékvíz bejuthat a szennyvízcsatornába. Az ÉTCS Kft. Érden kizárólag elválasztott rendszerű szennyvízcsatorna-hálózatot üzemeltet. Ennek megfelelően a szennyvízcsatornába kizárólag szennyvíz bocsátható be, csapadékvíz bevezetése nem engedélyezett.

A csapadékvíz bevezetést füstöléses vagy kamerás eljárással végzik – digitális, helymeghatározásra alkalmas fénykép készül azokról az ingatlanokról, amelyek csapadékvíz bevezetését a szennyvízcsatornába az eljárás igazolja. Erről azon ingatlanok tulajdonosai, akik az eljárás alkalmával nem tartózkodnak az ingatlanukon hivatalos értesítést kapnak jegyzőkönyv felvétele céljából egy időpont megjelölésével. Az eljárás alkalmával ingatlanukon tartózkodó ingatlan tulajdonosokkal, vagy meghatalmazottjukkal a helyszínen megtörténik a jegyzőkönyv felvétele.

Az eljárás úgy történik, hogy a város számos pontján jól látható füstöt vezetnek be közterületen a szennyvízcsatornába. Amennyiben a füst nem a szennyvízcsatornához szervesen tartozó helyen jelenik meg, hanem például a csapadékvíz elvezető rendszeren, garázs összefolyón vagy ereszcsatornán jut a szabadba, ott feltételezhető, hogy a csapadékvíz elvezető rendszer összeköttetésben áll a szennyvízcsatornával.

A felderítéshez alkalmazott füst egészségre ártalmatlan, koncerteken, színházi előadásokon, discókban széleskörűen alkalmazzák.

A szabványoknak megfelelően kivitelezett szennyvízvezetékkel ellátott lakásokban az ellenőrzés során használt füst nem jelenhet meg.

Amennyiben a lakásban megjelenik a füst, javasolt a bűzzárakat ellenőrizni.

A szennyvízelvezető törzshálózatba jogellenesen bevezetett csapadékvíz mennyisége után a víziközmű-szolgáltató pótdíjat számol fel. Az ÉTCS Kft. a pótdíj mértékét az Üzletszabályzatában rögzítettek szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat által észlelt jellemző éves csapadékmennyiség (mm), az ingatlan vízzáróan burkolt felületei (m2), és 0,8 lefolyási tényező figyelembevételével határozza meg.

Címkék