A választópolgárok 54 százaléka szavazni akar

Két hónappal a népszavazás előtt a szűk többség azt mondja, hogy elmegy voksolni, döntő többségük a kormány szándékainak megfelelően szavazna.

Hasonló tartalmaink:

Az Index megrendelésére a Závecz Research végzett telefonos közvélemény-kutatást a kérdésről, a válaszok pedig azt valószínűsítik, hogy akár érvényes is lehet a szavazás – ehhez a választókorúak legalább felének kellene elmennie.

A július utolsó hetében lekérdezett kutatás adatai szerint 54 százalék részt akar venni a népszavazáson. További 23 százalék azt mondja, még nem döntötte el, hogy részt vesz-e, míg 19 százalék nem akar elmenni.

Azok között, akik elmennének, döntő fölényük van a nemmel szavazóknak: a felmérés eredményei szerint ők tízszer annyian vannak, mint akik igennel szavaznának az „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” kérdésre.

A közvélemény-kutatás szerint a szocialista szimpatizánsok 29 százaléka gondolja most úgy, hogy nem megy el a népszavazásra, 37 százalék pedig még nem tudja, hogy elmenjen-e. A bizonytalanságot jelzi, hogy azoknak az MSZP-seknek, akik részt vennének a voksoláson, a többsége még nem tudja, hogyan szavazzon. A nempárti szocialisták egyelőre több mint kétszer annyian vannak, mint az igenesek.

T. Mészáros András polgármester szerdai sajtótájékoztatóján ismét felhívta a figyelmet arra, hogy aki felelősséget érez az ország és családja biztonságért, október 2-án szavazzon nemmel a kötelező betelepítési kvótára.

- Meggyőződésem, hogy garantálni kell Európa biztonságát a migránsokkal szemben. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha Európa külső határait megvédjük. Van erre példa a világon, hiszen Ausztrália a saját határait erősen védi, s meg tudja magát óvni.

- A kormány mindenekelőtt azért utasítja el a kötelező betelepítési kvótát, mert az növelné a terrorveszélyt. A hatóságok és a biztonsági szakemberek folyamatosan figyelmeztetik az európai döntéshozókat a terrorveszély növekedésére. A bevándorlók nagyrészt olyan területekről jönnek, ahol az európai államok éppen katonai akciókat hajtanak végre. Ez jelentősen növeli a biztonsági kockázatokat. Mára bebizonyosodott, hogy a terroristák tudatosan és jól szervezetten arra használják fel az ellenőrzés hiányát, hogy elvegyüljenek a bevándorlók tömegében. Senki sem tudja megmondani, hogy hány terrorista érkezett a migránsok között eddig, és hányan érkeznek továbbra is nap mint nap. Márpedig terroristából egy is sok. A párizsi és a brüsszeli merényletek is bebizonyították, hogy a bevándorlás és a terrorizmus között szoros összefüggés van – hangsúlyozta T.Mészáros András.

Címkék