Érden nyitja meg a tanévet Balog Zoltán miniszter

Hamarosan megkezdődik az új tanév, amiből a gyerekek talán keveset, a szülők, tanárok azonban annál többet éreznek. Nagy a sürgés-forgás nemcsak a papírboltokban, hanem az iskolákban is. Idén Érden, a Gárdonyi iskolában nyitja meg az országos tanévet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A tanévnyitón Érd diákpolgármestere is beszédet mond.

Hasonló tartalmaink:

Bár a gyerekek ebből keveset éreznek, három hét, és megkezdődik az új tanév. Eljött az ideje a füzetek, az új körző, tolltartó, táska megvásárlásának, a nyáron kinőtt ruhákat is pótolni kell. Vannak, aki augusztus utolsó hétvégéjén rohamszerűen szereznek be mindent, mások inkább apránként beosztva a pénzt és az időt. Az üzletek mindenesetre felkészültek az augusztusi „rohamra”: július végén varázsütésre eltűntek a polcokról a műanyag kerti játékok, gumimatracok, labdák, helyükre tolltartók, füzetek, uzsonnatáskák és kulacsok kerültek. A kínálat bőséges, az árak pedig változók, de egy biztos: ha újonnan vesszük a teljes felszerelést, és hozzászámítjuk a csemete új ruháit is, akár százezer forintot is elkölthetünk az iskolakezdésre.

Az egyik érdi írószerbolt vezetője, Tonkó Tibor lapunk kérdésére elmondta: tavaly óta változtak némileg az árak, főleg az olcsóbb termékek tekintetében tapasztalható drágulás.

– Bár év közben ugyanolyan, vagy akár jobb árakat tudunk biztosítani, mint a nagyáruházak, az iskolakezdés előtti két-három hétben nem tudunk versenyezni a dömpingárakkal. Ezért ritka, hogy a teljes felszerelést nálunk vásárolják meg, inkább pár tanszerért, füzetért ugranak be a szülők. Augusztus elején főleg a nagymamák jöttek körülnézni az unokákkal, a nagy roham augusztus végén, szeptember elején indul be, bár meglepő módon a táskákat már júliusban sokan megvásárolták – jegyezte meg Tonkó Tibor, aki kérdésünkre elmondta: iskolatáska-árak tekintetében hatalmas a szórás: kapható 2300 és 35000 forintért is. A szülők rendszerint a 8-10 ezer forintos darabokat keresik leginkább.

A füzetek ára 60 és 350 forint között változik, dizájntól és vastagságtól függően. Érdemes odafigyelni nemcsak az árra és a borítóra, hanem a lapok minőségére és a vonalazásra is: több füzet külföldről érkezik, nem a magyar szabvány szerinti sem a margó, sem a vonalak távolsága.

– A szülők rendszerint a minőséget keresik, és azért jönnek hozzánk, mert tudják, hogy az írószerboltban segítséget is kapnak a vásárláshoz – zárta szavait az írószerbolt vezetője.

– Három gyerekem van, a legidősebb főiskolás, a középső gimnazista, a kicsi még általános iskolába jár. Egy dolog, hogy a füzeteiket meg kell venni, de nyárom mindent kinőnek, így ruhákat is kell vásárolnunk. Igyekszünk jó minőségű dolgokat beszerezni, így elég négyévente iskolatáskát venni. Ami szükséges, az legyen meg, de divatból nem vásárlunk minden nyáron új tolltartót – mondta kérdésünkre az egyik vásárló.

– Nehéz lenne megmondani, melyik korosztálynak drágább a felszerelése. A főiskolás gyermekem már egy füzetbe ír, vagy letölti a jegyzeteket, az általános iskolásnak több a tantárgya, mint a középiskolásnak. Szerencsére augusztus elején megkaptuk a férjem cégétől az iskolakezdési támogatást, így pár hét alatt átgondoltan tudunk vásárolni, nem az utolsó pillanatban kell kapkodni – tette hozzá Zsuzsanna.

Tanszerutalvány a rászorulóknak

Az iskolakezdést nemcsak a munkáltatók, hanem az állam és az önkormányzat is támogatja. Az állam többek közt azzal segíti a szülőket, hogy a 2013/14-es tanévtől felmenő rendszerben térítésmentesen biztosítja a tankönyveket, munkafüzeteket a diákok számára. Idén már az első négy évfolyam egyetlen diákjának sem kell fizetniük ezekért, míg ötödiktől rászorultsági alapon igényelhető az ingyenes tankönyvellátás. Térítésmentesen kap tankönyvet minden olyan tanuló, aki tartósan beteg, mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral küzd. Ingyen jár a tankönyv, ha a gyermek három- vagy többgyermekes családban él, vagy ha nagykorú és saját jogán iskoláztatási támogatásra jogosult, illetve rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kap. Fentiekkel kapcsolatban a szülőknek nem most, hanem már jóval korábban, a tavalyi tanévben nyilatkozniuk kellett.

Érd önkormányzata is támogatja tankönyv-, illetve tanszerutalvánnyal a rászoruló családokat. Ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 42750 forintot – gyermekét egyedül nevelő, illetve súlyosan fogyatékos vagy tartós beteg gyermeket nevelő család esetében a 49875 forintot –, gyermekvédelmi Erzsébet-utalványt ad az önkormányzat, amely többek közt tanszerek és ruházat vásárlására használható fel – tudtuk meg Galyasné Légrádi Ágotától, a Humán Iroda szociálpolitikai csoportjának ügyintézőjétől. E támogatást szeptember 30-ig igényelhetik a családok, de augusztus elejétől folyamatosan érkeznek az igénylések a Humán Irodához. Az Erzsébet-utalványok már rendelkezésre állnak, az igénylések beadása folyamatos, így sokan már augusztusban fel tudják használni azokat.

Azok, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, szintén kérhetnek tanévkezdési támogatást; ők emellett szeptember elején postai úton egyszeri, gyermekenkénti 5800 forintos támogatást is kapnak.

– A tavalyi tanévtől nemcsak az iskolások, hanem a rászoruló óvodások, bölcsődések számára is adható a gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány – hangsúlyozta Galyasné Légrádi Ágota, akitől megtudtuk azt is: tavaly összesen mintegy hatszáz érdi gyermek kapott ilyen segítséget az önkormányzattól, körülbelül 3 millió forint értékben.

A gyermekétkeztetéshez is többféle támogatást igénybe vehetnek a szülők. Az étkezés eleve ingyenes azoknak, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, illetve a bölcsődékben, óvodákban térítésmentesen étkezhetnek azok a gyermekek, akik családjában a jövedelem nem haladja meg a nettó 95959 forintot – ez állami támogatás. Az önkormányzat 50 százalékos gyermekétkezetési térítési díjkedvezmény nyújt azon családok részére, ahol az egy főre jutó jövedelem 85500 forint alatt van – ezt iskolások is igénybe tudják venni. A támogatás 2015. március óta igényelhető.

Az iskolák is készülődnek

Míg a gyerekek játszanak, nyaralnak, a szülők pedig a szükséges tanszereket, ruhákat szerzik be, az iskolákban folyik a megszokott nyári élet, ami talán kevésbé zajos, mint az év többi tíz hónapjában, ám nagyon is fontos a szeptemberi iskolakezdést illetően. Ilyenkor szállítják ki a tankönyveket az iskoláknak, és zajlanak az építkezések, átalakítások, felújítások is. Ezekből idén nyáron sincs hiány: gőzerővel épül a Vörösmarty gimnázium tornaterme a Nemzeti Sportközpontok beruházásából, míg a vizesblokkok az önkormányzat jóvoltából újulnak meg az intézményben. A Gárdonyi iskolában az udvar vízelvezetési gondjait oldják meg, szintén önkormányzati forrásból. Az iskola egy jeles eseménynek is otthont ad, ugyanis itt tartják augusztus 30-án az országos tanévnyitót, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Palkovics László oktatási államtitkár részvételével. Az eseményen az oktatásügy vezetői mellett Tomka Lilla, Érd diákpolgármestere is beszédet mond majd.

Az Érdi Tankerület is több átalakítást végzett, illetve végez az iskolákban szeptemberig: az Érdligeti Diósdi úti épületében a tornaterem aljzatát újították fel, és az udvar megrongálódott térköveit javították, míg a Kőrösi tornatermében a nagy esőzések miatt beázott tornaterem tetejét hozzák rendbe. A nyár folyamán a Bolyai iskola Alsó utcai tornatermében tervezik kijavítani az aljzatot, a Teleki iskolában festenek, és a fűtőrendszer szivattyúját cserélik ki. A Lukin zeneiskolában pedig ablakkeret javítást végeznek augusztusban, és több iskola is új bútorokat kapott – tájékoztatta lapunkat Sárközi Márta, az Érdi Tankerület igazgatója, hozzátéve: egyes intézményekben a szülők társadalmi munkában szépítették meg az intézményt a nyári szünetben – ilyen például a Gárdonyi, ahol a szülők, diákok és tanárok festették ki az iskolát –, amiért köszönet illeti őket. És ne feledkezzünk meg a nyári takarításról, rendrakásról sem – sokan dolgoztak azon, hogy az intézmények rendesen, tisztán várják az új tanévet, no meg a gyerekeket.

Címkék