Hagyományteremtő jelleggel belecsapnak a lecsóba

Több mint kétszázan érdeklődnek az I. Érdi Nyugdíjas Lecsófesztivál iránt, amelyet tizenkét csapat részvételével rendez meg az Érdi Idősügyi Tanács a Favágó utcai táborban.

Hasonló tartalmaink:

A nagymama főztje a legjobb a világon. Milyen lehet akkor az a rendezvény, ahol egyszerre tizenkét csapat nagymamái és nagypapái főznek? Minden bizonnyal különleges – csak az a kár, hogy a fiatalabb generáció csupán otthonról drukkolhat, hiszen az I. Érdi Nyugdíjas Lecsófesztivál kifejezetten a szépkorúaknak szól, őket várják az augusztus 25-i rendezvényre.

A fesztivál iránt nagy az érdeklődés: tizenkét csapat nevezett, köztük nyugdíjasklubok, idősotthonok, baráti társaságok és az idősek klubja – tudtuk meg Vargáné Dunai Mónikától, az idősügyi tanács titkárától, aki elmondta azt is: olyanok jelentkezését is várták, akik főzni ugyan nem szerettek volna, de a többiekkel együtt szórakozni, vagy valamelyik csapatnak drukkolni annál inkább. Az augusztus 15-i határidőig több mint kétszáz résztvevőt regisztráltak.

– A regisztrációra azért volt szükség, mert a jelentkezők ingyen buszjáratot is igénybe vehetnek, amely Érd központjától a táborig, illetve onnan vissza szállítja a résztvevőket. A két busz 9 órakor indul a tábor irányába, visszafelé pedig 15 és 15.30 órakor. A megállók a következők: buszpályaudvar, Széchenyi tér, Gellért utca, Vincellér utca, Bem tér, Favágó utcai tábor. Természetesen minden nyugdíjast szívesen látunk, akkor is, ha nem regisztrált, de buszt csak az előzetes jelentkezések függvényében tudunk biztosítani – tette hozzá a rendezvény szervezője, akitől megtudtuk azt is: azok sem maradnak éhen, akik esetleg nem kedvelik a lecsót, hiszen a helyszínre büfé is kitelepül.

A lecsóra visszatérve, a főzés főbb alapanyagait (paprika, paradicsom, hagyma, kenyér), illetve a tányérokat, kanalakat és villákat az idősügyi tanács biztosítja, a többi szükséges kelléket, valamint a húsfélét, ízesítőket a csapatok hozzák magukkal – így aztán garantált, hogy minden bográcsban, kondérban más és más ízű lecsó rotyog majd.

Az idősügyi tanácsnak nem ez az első, illetve utolsó idei rendezvénye: tavasszal kimittudot szerveztek, októberben ünneplik az idősek világnapját, télen karácsonyváró ünnepséget tartanak majd.

– Folyamatosan fut egy novellaíró pályázatunk, valamint az Idősek akadémiája, amely egész éven át tartó programsorozatból áll – zárta szavait Dunai Mónika.

Az időseknek szóló rendezvényekre egy olyan városban, ahol mintegy tizenháromezer nyugdíjas él, nagyon nagy szükség van. Mint Simó Károly, az Érdi Idősügyi Tanács elnöke lapunknak hangsúlyozta, ennek a korosztálynak is szüksége van olyan közösségi eseményekre, amelyeken egymással találkozhatnak, ismerkedhetnek, játékos versenyeken vehetnek részt.

Hallgassa meg az Érd FM 101,3 interjúját!

Címkék