Érdi keramikusok a tétényi művésztelepen

Két héten keresztül, közel két tucatnyi képzőművész „lakta be” a Tétényi úti művelődési- és rendezvényház tágas auláját. Itt idén immár sokadik művésztelepét nyitotta meg a Mészáros László Képzőművészeti Egyesület. A keramikusok csoportját több érdi alkotó erősítette.

Hasonló tartalmaink:

A Mészáros László nevét viselő, budafok-tétényi képzőművészek szervezete tavaly ünnepelte négy évtizedes fennállását. Működési formája ugyan jelenleg átalakulás alatt áll, de ez nem veszélyezteti az alkotói közösség megmaradását. A művészeti társaság továbbra is él, csak „lazább” működési formában képzelik el a jövőjüket – tudtuk meg Eszes Antalné Kósa Máriától, aki már sok évtizedes tagsággal büszkélkedik a szervezetben. Arról is beszélt lapunknak, hogy a tavalyi jubileum alkalmából a Nagytétényi Kastélymúzeumban rendeztek egy reprezentatív kiállítást. Idén pedig már készülőben van az a jövő évi falinaptár, amelynek lapjait a tétényi képzőművészek munkáinak fotói díszítik majd.

A festészettel és agyagozással egyaránt foglalkozó Eszesné azt is elmondta, hogy a korábbi években Balatonakalin szervezték a nyári művésztelepeket, de az utóbbi esztendőkben már célszerűbbnek látják az otthonukhoz közelebbi helyszínt. A művészeti közösség többsége törzstagnak számít, sokuknak már nehezére esik az utazás, ezért az idén a XXII. kerületi Szelmann Házban nyitották meg a művésztelepet, amelynek témája Budafok-Tétény látványosságai. Nem véletlen, hogy a frissen elkészült, vagy a még kidolgozás alatt álló festményeken jellegzetes város- és utcarészletek tárultak a szemlélő elé, amelyeken a hagyományos és a korszerű építészet kiemelkedő alkotásai egyaránt megmutatkoztak, de más-más stílusban.

A terem másik végében a szobrászművészek munkálkodtak, ők a kerület közismert személyiségeit mintázták meg kisplasztikáikon. A festők és a szobrászok között pedig a keramikusok vertek tábort, akiknek Scheffer Anna keramikus iparművész napi egy-két órában szakmai fogásokat is oktatott.

A tucatnyi agyagot formázó alkotó között az érdi Poly-Art négy érdi keramikusával is találkoztunk. Ács Valéria Mária már korábban is részt vett az egyesület művésztelepén. Lapunknak elmondta, hogy hiába agyagozik évtizedek óta, mindig nyitott arra, hogy újat tanuljon. Ez pedig csak közösségben lehetséges.

Szekér Gizi, akinek munkáit a közelmúltban az Érdi Értéktárba sorolták, nemcsak a jó közösséget dicsérte, hanem annak is örült, hogy ismét rengeteg új ismerettel is gazdagodott, s ezt annak dacára monda, hogy ő is már több évtizede űzi a fazekas mesterséget. Mint kiderült, Kávránné Szedmák Ilonának épp Szekér Gizi adott először agyagot a kezébe, Ilona pedig azonnal beleszeretett a technikába. Később minden évben részt vett a Poly-Art Vaád Éva vezette kerámia táborban, ahol a különleges japán raku kerámia fortélyaival is megismerkedett. Ma a Varázsföld Alkotóháznak is tagja, amit Pálvölgyi Margit vezet. Úgy fogalmazott: az agyag azon képlékeny csodát jelenti számára, amelynek segítségével saját gondolatait, érzéseit tárgyak formájában sikerül felszínre hozni, úgy véli, keze nyomán a formák tartalmat és életet nyernek. Elsősorban az ősi magyar ornamentika és a keresztény hit világa áll hozzá legközelebb. Elárulta: amint agyag kerül a kezébe, átadja magát az alkotás örömének, s megszűnik számára a külvilág. Révész Jolán nemcsak a jó társaságért tartotta fontosnak a művésztelepen való részvételt, hanem azért is, mert ilyenkor csak azzal foglalkozhat, amit nagyon szeret.

A Mészáros László Képzőművészeti Egyesület idei művésztelepén készült alkotásokból augusztus 19-én délelőtt egy közös kiállítás is nyílik a Szelmann Házban.

Érdi Újság 

Bálint Edit

Címkék