Átszervezett utánpótlás

Az ÉRD női kézilabda csapata folyamatosan fejlődik. Ezt egyrészt a felnőtt együttes hazai és nemzetközi porondon való szereplése is igazolja, de másrészt az utánpótlás is, hiszen a Suli Kézilabda Utánpótlás Programban már 1500 diák vesz részt, emellett a csapat számos korosztályos gárdával vág neki a következő szezonnak.

Hasonló tartalmaink:

A SKUP-on belül idén az öregdiákoknak három fordulót rendeznek, egy őszit, egy télit és egy tavaszit. Két évvel ezelőtt még csak tizenkét gárda vett részt ezeken, ám legutóbb nemenként már közel húsz-húsz egység mérte össze tudását.

0826_kezilabda_SKUP

A csapaton belül is folyamatosan nő a létszám. Az előző idényben az U8-as, U9-es, U10-es, U11-es, U12-es, U13-as, U14-es, serdülő, ifjúsági és junior korosztályban, továbbá a felnőtteknél az NB I-ben és a budapesti bajnokságban is indultak csapatok. Ez most részben megváltozik, hiszen a Magyar Kézilabda Szövetség korlátozta az utánpótlás-játékosok szerepeltetését, az újítás értelmében egy játékos egy játéknapon csak egy mérkőzésre nevezhető, így egy ifjúságikorú játékost ugyan nevezhetnek akár a felnőtt csapat mérkőzésére, de abban az esetben az általában a felnőtt mérkőzések előtt rendezett junior és/vagy ifjúsági mérkőzésen nem vehet részt.

Az előző szezonban például Bernát Dorina serdülőkorúként játszott a felnőtt csapatban, de a junioroknál, az ifiknél és a serdülőknél is, így lehetett, hogy a magyar szövetség adatai szerint 99 (!) mérkőzésre lett nevezve.

A mostani átszervezéshez a kluboknak is alkalmazkodnia kellett.

„Megpróbáltuk az utánpótlás-korosztályokat úgy kialakítani, hogy ne legyen példa arra, hogy egyik játékosnak át kell játszania. Ez egyrészt jó, másrészt talán a feljátszó gyerekek kevesebb lehetőséget kapnak egy magasabb korosztályban, de a klub ezt úgy tudta megoldani, hogy szinte minden korosztályunk feljebb játszik. A juniorkorú gyerekek most az 1997-98-as születésűek, amit nálunk az 1999-2000-es gyerekek is fognak játszani. Ez nem csak a mi klubunknál történt így, hanem a versenykiírás kapcsán nagyon sok csapat csak így tudta ezt a kérdést megoldani.” – fogalmazott Oláhné Balog Tünde, az ÉRD utánpótlás-vezetője, aki hozzátette, hogy at ifjúsági bajnokságot a még serdülőkorú játékosok fogják játszani.

„Nagyobb szakmai előrelépést tudunk a fejlődésükben elérni, hogy csak egy bajnokságban kell nekik játszani. Minden korosztályban meg tudjuk tartani azt a heti négy-öt edzést, amennyi a korosztálynak előírt. Ebben próbáljuk megfelelő módon képezni őket, egyénre szabottan, differenciáltan.” – tette hozzá Oláhné Balog Tünde.

 

Az utánpótlás fejlődését továbbá az is jelzi, hogy az elmúlt években Takács Kitti, Győri Barbara és Szabó Laura is felkerültek a felnőtt csapathoz. Nyáron pedig újabb két saját nevelésű játékossal bővült a keret, hiszen Plesztovits Alexa és Reizinger Sára is Szabó Edina keze alatt dolgozik.

Az utánpótlás-képzés fontos új eleme lett a csapatnál a fizikai felmérés, nemrég a teljes utánpótlás átesett ezen a teszten, felugrásból 82, talpról 75 km/h-s sebesség volt a leggyorsabb mért eredmény, míg 20 métert 3,01 másodperc alatt futottak az ifjúságikorú játékosok.

„Ez egy átfogó orvosi, pszichológiai, ortopédiai szűrés, kondícionális teszt. Nekünk is egy jó visszajelzés, hogy honnan indulunk, ezért szeretnénk ezt a felmérést többször megismételni, hogy valóban kézzelfogható és mérhető eredményei legyenek annak, hogy dolgozunk évek óta és ez az első ilyen nagyszabású dolog, ami előremutat a klub életében.” – mondta a fizikai felméréssel kapcsolatban az utánpótlás-vezető, aki a következő szezontól két junior csapat vezetőedzőjeként fog dolgozni, hiszen a csapat a Pest megyei bajnokságban indít egy amatőr junior gárdát is.

0826_kezilabda_ReizingerSara_OlahneBalogTundeAz utánpótlás-bajnokságok is a felnőttel egy időben, azaz szeptember 17-én kezdődnek, az ÉRD junior, kiemelt serdülő, serdülő, és U13-tól U8-ig további öt korosztályban méreti meg magát.

Az Oláhné Balog Tündével készített interjúnkat teljes egészében meghallgathatják az ÉRD FM 101.3 Aréna Sportmagazinjában szombaton 17 órától, itt az utánpótlás-vezető részletesen beszél a felnőtt csapathoz felkerült Reizinger Sáráról és Plesztovits Alexáról, a júliusban bevezetett új szabályokról, azok hasznosságáról, a csapatnál évek óta működő Rózsaszín Síp akcióról, amellyel már három játékvezetői páros az utánpótlás-korosztályban vezethet mérkőzéseket.

Címkék