„A munka mindig kifizetődik”

„A munka mindig kifizetődik” – ezzel a félmondattal zárta le lapunknak adott nyilatkozatát Horváth Dóra, a magyar női röplabda-válogatott és a török Bursa játékosa, aki az olasz Modena gárdájától igazolt át Törökországba, abba a csapatba, amely ellen a nemzeti csapat tagjaként játszott felkészülési mérkőzést.

Hasonló tartalmaink:

Szeptember 15. és 18. között az ÉRD Arénában lép pályára Európa-bajnoki selejtezőn a magyar női röplabda-válogatott, amely már hetek, sőt talán hónapok óta gőzerővel készül a kontinensviadalra való kijutás kiharcolására.

A tavalyi Európa-liga győzelem után idén is megmérették magukat a lányok, azzal kezdődött el a felkészülés, amely azóta a szombathelyi Savaria Kupával és temérdek edzőmeccsel egészült ki. A magyarok ezúttal a török Bursa együttese ellen játszottak egy nyilvános mérkőzést az ÉRD Arénában.

fotók: Müller Zoltán/Delta RSE Érd

A török együttes a 2014/15-ös kiírásban megnyerte az Európai Röplabda Szövetség (CEV) által rendezett Challenge Kupát, ám az akkori keret azóta teljesen átalakult, csupán egy játékos maradt meg abból a csapatból, s az előző idényben a török bajnokságban az ötödik helyen végzett a Bursa Büyüksehir Belediyespor.

Nem csak a mindkét csapat játékosaként is tevékenykedő Horváth Dórának, hanem a szövetségi kapitánynak, a belga Jan de Brandtnak is vegyes érzelmei lehettek, hiszen a mieink mellett a Bursát is ugyanő irányítja.

Horváth Dóra először találkozott újdonsült csapatával, s bemutatkozása igencsak jól sikerült, hiszen mezőnymunkája mellett hol tökéletes nyitással, hol elemi erejű lövéssel rettentette meg klubbéli csapattársait. Ezek a momentumok az első két játszmában csak vigaszként szolgáltak, hiszen előbb nyolc (25:17), majd hét ponttal (25:18) vesztették el a magyarok az első két játszmát.

Aztán a harmadikban Liliom Rita, Nagy Eszter és Bleicher Réka pazar megoldásaival a mieink még a második technikai szünetig kétpontos hátrányban voltak, ezt követően azonban magukra találtak és 18:19-ről zsinórban hét szerzett ponttal megfordították és megnyerték a szettet.

Jan de Brandt úgy döntött, hogy a negyedik játékrész legyen egyben utolsó is és csak tizenöt nyert pontig tartson. Ekkor sokszor tűnt úgy, hogy röplabdában igencsak ritka eredmény születik és 2:2-es döntetlennel ér véget a találkozó, de ez elmaradt, a mieink mindent egy lapra tettek fel és a meccset lezáró labdát be akarták ütni, ám a lövés outra szállt, így a törökök 3:1-es győzelmével ért véget a meccs.

„Egy-két edzőmeccset játszottunk, most kezdték a felkészülést, még hiányoznak emberek, de abszolút pozitív a visszajelzés tőlük – mondta jövőbeli klubcsapatáról, a Bursáról Horváth Dóra. – Ilyenkor ugyanúgy ellenfélként tekintek rájuk, a magyar válogatottra kell figyelni, ha itt végeztem, akkor koncentrálok a Bursára. Nagyon jó kis csapatunk van, bármi lehetséges, remélem, hogy sikerül a két évvel ezelőtti bravúr, és kijutunk az Európa-bajnokságra. A lényeg, hogy akik itt vagyunk, azok a pályán és az edzésen is száz százalékot hozzanak ki magukból, akkor nem lehet probléma. A munka mindig kifizetődik.” – jegyezte meg.

 

Felkészülési mérkőzás

MAGYARORSZÁG–BURSA BÜYÜKSEHIR BELEDIYESPOR (török) 1:3 (17, 18, –19, 13)

ÉRD Aréna, 60 néző. V: Ádler, Éva.

MAGYARORSZÁG: Horváth D. 11, Pintér 2, Takács D. 2, Liliom 4, Nagy E. 8, Kötél Zs. Csere: Kötél D. (libreró), Bleicher, Villám, Dékány 5. Szövetségi kapitány: Jan de Brandt

BURSA: Gomes da Silva 9, Albayrak 2, Yildrim 5, Sarioglu, Kirdar 4, Hatipoglu 2. Csere: Soroglu 4, Tanil 2, Cihan. Vezetőedző: Jan de Brandt

Az eredmény alakulása: I. játszma: 2:2, 5:8, 10:16, 13:21. II. játszma: 3:6, 7:8, 11:16, 17:20, 18:23. III. játszma: 2:1, 8:7, 13:11, 14:16, 24:19. IV. játszma: 2:4, 8:7, 10:12.

MESTERMÉRLEG

Jan de Brandt: Boldog vagyok, hogy mindkét csapatomat egyszerre láthattam, jelenleg az elsődleges feladat a nemzeti csapat, de ez egy nehéz helyzet. Az idei év problémáival szembenézünk és megpróbáljuk kihozni magunkból a legjobbat, azt látom, minden nap egyre jobbak vagyunk. A következő héten néhány játékos csatlakozik a kerethez, akkor legyünk teljesek. A napokban játszott Bursa elleni meccsek megmutatták, hogy van hova eljutni. Hamarosan pedig Európa-bajnoki selejtező, addig és ott is a saját játékunkra, taktikánkra, ritmusunkra akarunk koncentrálni, nem az ellenfelekére.

Címkék