Új alapokra helyezték a kézilabdázást

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) két éves együttműködésének köszönhetően a lehető legtöbb magyar iskolában válaszható sportág lesz a kézilabda alapjának számító szivacskézilabdázás – mellyel a mindennapos testnevelést lehet kiváltani.

Hasonló tartalmaink:

Hazánkban már az elmúlt időszakban is működtek hasonló kezdeményezések, mint a „Kézilabdázás az iskolában”, vagy a SULIKÉZI fesztiválsorozat, de hogy ne menjünk ennyire távolra, Érden a Suli Kézilabda Utánpótlás Program mellett a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában is megtalálható a szivacskézilabdázás – előbbit az ÉRD női kézilabda csapata szervezi, utóbbi köré pedig már egy egyesület is alakult, a Kőrösi Kölyök DSE pedig szorosan együttműködik a Treff 07 SE-vel.

Az újítás, hogy a pedagógus-továbbképzési programban a testnevelők továbbképzést kapnak a szivacskézilabdázásból.

Az MKSZ úgy döntött, hogy minden olyan iskolába, ahonnan a tanfolyamokra érkezik legalább egy pedagógus, legkésőbb 2017 szeptemberéig kiszállít egy pár szivacskapuból és 30 darab, többméretű szivacskézilabdából összeállított eszközcsomagot.

A szivacskézilabdázás alapjait az akkor a Magyar Kézilabda-szövetségen belül utánpótlás igazgatóként dolgozó Firnicz József tette le, aki néhány éve a Kőrösi iskolában testnevelőtanár, a Treff 07 SE-nél az U14-es fiú csapat edzőjeként dolgozik.

„Az iskolai oktatásnak egy olyan szerves része lehet a kézilabdázás a szivacskézilabdázás által, amely eddig az alsós tagozatban azokban az iskolákban működött, ahol volt kézilabdás alsós testnevelő. Nálunk ez túl sok újdonságot nem jelent, viszont a Magyar Kézilabda-szövetség és a Magyar Diáksport Szövetség nem csak a kerettantervet ajánla és építette be az oktatásba, hanem egy komoly képzési anyagát is” – mondta az ÉrdMost.hunak Firnicz József. – „2003 óta működik a szivacskézilabdázás Magyarországon, erre lehetek méltán büszke, hiszen az én kezem által született, amikor akkor még a szövetségben utánpótlás igazgatóként dolgoztam.”

Arra a kérdésünkre, hogy a szivacskézilabdázás kötelező eleme-e a kézilabdázásnak utánpótlás szinten, elmondta: „Akkor, amikor egy sofőr elkezd tanulni vezetni, ott ül mellette az oktató. Egészen addig, amíg egy manuális váltós autón meg kell nézni, hogy hányasba tette az autót nem tud vezetni. Azok akik kisiskolás, sőt, akár óvodás korban megtanulják a mozdulatokat  sokkal többet fognak tudni a játékról.” – vont párhuzamot Firnicz József. „Azok a gyerekek, akiknek az edzőik, szüleik, jól kezelik gyereküket és nem azt akarják, hogy negyedik, ötödik osztályosként válogatott játékosok legyenek, hanem meg akarják tanulni a kézilabdázást és majd, ha a képességeik és a lehetőségeik olyanok, akkor ezek a gyerekek többet fognak tudni, mint a többiek.”

A kézilabdának két formája van, az egyik a szabadidős, a másik a versenysport jelleg. „Megy a vita arról, hogy az iskolai kézilabdázás minek minősül, mert nyilván nem versenysport, de akkor azzá válik, amikor a diákolimpián összecsapnak a csapatok. Egyébként az a jó, ha arra törekszünk, ha a gyerek nyolcadikos korig minél több technikai elemet megtanuljon, azt készségszinten tudja alkalmazni a játékban és egy olyan alap állóképességgel rendelkezzen, amire az egyesületben lehet építeni a versenyzéssel kapcsolatos követelményeket. Ebben a szivacskézilabdázás nagyon sokat segít, mert ennek lényege a labdás képességfejlesztés, mellette általános foglalkozás, tehát optimálisan meg lesz benne minden, hogy jó kézilabdázó váljon belőle – folytatta Firnicz.

A szakember az egyesületi szintű kézilabdázás kapcsán elmondta, hogy a Treff 07 SE két korosztályos gárdát indít a Kovács László régióban, ahol az U14-es és U12-es gárdák lesznek érdekeltek, a náluk kisebb együttesek még a Kőrösi Kölyök DSE-ben versenyeznek, majd innen viszik át a fiúkat a Treff 07 SE-hez.

A bajnokságok szeptember 18-án kezdődnek, várhatóan kéthetente lesznek tömbösített fordulók, azaz egy helyszínen több csapat több mérkőzést játszik.

„Mindenki maradjon egészséges, év végén a lehető legjobb tanulmányi eredményt érje el és minden egyes mérkőzésen adja azt amit tud, megtanult.” – zárt a következő szezonra való kívánságaival Firnicz József.

Címkék