Egy délután az őslények világában

A Magyar Földrajzi Múzeum is különleges programokkal készül az Érdi Napokra. Szeptember 3-án, szombaton délután a dinóföld titkaival ismerkedhetnek meg a gyerekek és a felnőttek egyaránt. A programok között lesz filmvetítés, játszóház, kézműves foglalkozás és jelmezverseny is, amelyre még várják a jelentkezőket – tájékoztatta az Érd Tv-t Mácsai Anetta, a múzeum igazgatóhelyettese.

Hasonló tartalmaink:

Dinóföldi kalandozásra invitálja a családokat a Magyar Földrajzi Múzeum: szeptember 3-ának délutánját az őslények világában tölthetik a (nem csak) dinómániás gyerekek és felnőttek. A kettőtől hat óráig tartó családi nap kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas programokat kínál: mint Mácsai Anettától, a múzeum igazgatóhelyettesétől megtudtuk, a filmvetítés, dinós játszóház és maszkkészítés mellett a résztvevők megtekinthetnek egy előadást is az iharkúti magyar Jurassic Parkról, azokról az ásatási munkákról, amelyek már másfél évtizede folynak a kis bakonyi faluban.

– Előadásunkat egy iharkúton kutató szakember tartja majd, a 81 millió évvel ezelőtti életközösséget bemutatva. Iharkúton sok olyan dinoszauruszfaj került elő az elmúlt másfél évtizedben, amely a világon egyedülálló – innen származik többek közt a Hungarosaurus is – mondta lapunknak Mácsai Anetta, aki maga is eltöltött egy-egy hetet az ásatáson.

Bár a hatalmas dinoszaurusz-csontvázak kiállítására nincs mód a múzeumban, maketteket, műanyag dinókat annál többet láthat a közönség, sőt, ki is próbálhatják, milyen lehet őskori leleteket kutatni, mivel a szervezők egy miniásatást is kialakítanak a családi napon.

– Úgy formáljuk a programokat, hogy a négyéves gyerekek ugyanúgy jól érezzék magukat, mint a tizennégy esztendősek, és az ismeretterjesztés mellett sok mókás programmal is készülünk. Kézműves foglalkozásainkon dinós hűtőmágnest vagy épp triceratops-álarcot készíthetnek kicsik és nagyok, korhatár nélküli jelmezversenyünkre pedig akár a szülők is nevezhetnek. A legjobb, legmókásabb dinókat ajándékkal jutalmazzuk – tette hozzá az igazgatóhelyettes.

Szeptember 8-án, csütörtökön, az Érd múltja, illetve műemlékei iránt érdeklődőket várják 17 órától: Lehoczki Zsuzsanna, a múzeum munkatársa szerkesztett egy kötetet az ófalui Szent Mihály-templom 2009-2010-es műemléki helyreállításáról. A mű bemutatja a templom XIX. századi historia domusát, „háztörténetét”, amit a plébánosok vezettek, azzal a céllal, hogy az egyházközség életét megörökítsék utódaiknak.

– A historia domus olyan forrásértékű adatokat tartalmaz Érdről, amelyek a kutatóknak is érdekesek lehetnek, hiszen ezek eddig még nem jelentek meg nyomtatásban. Lehoczki Zsuzsanna harmadik, most megjelenő kötetét Mózessy Gergely, a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár igazgatója mutatja majd be – mondta Mácsai Anetta.

Bár az Érdi Napok programjai idén szeptember 3-tól 11-ig tartanak, a múzeum a következő hétre is szervezett két rendezvényt: egyik az immár hagyományos tudománytörténeti konferencia, amit ebben az esztendőben az 1956-os forradalom jegyében tartanak.

– Előadóink azt vizsgálják, hogy a forradalom és az emigráció hogyan hatott a földtudományokra, illetve tudósaink életére. A konferencia elején dr. Stenczinger Norbert és Pergel Antal történészek foglalják össze a forradalom érdi eseményeit és hatásait, ezt követően szélesebb körben vizsgálódunk: személyes sorsokat, életutakat mutatnak be előadóink, és a résztvevők megtudhatják azt is, hogyan pusztult el a Természettudományi Múzeum ásvány- és földtani gyűjteménye 1956-ban. A magyar emigrációról az ENSZ-jelentések fényében kaphatunk képet, és bepillantást nyerhetünk Baktay Ervin 1956-os indiai útjába is – sorolta a nap programjait az igazgatóhelyettes, hozzátéve: bár volt már hasonló témájú konferencia Magyarországon, összeállításában, tematikájában egyedi program lesz ez a szeptemberi.

A múzeum Érdi Napokhoz kapcsolódó programjai egy könyvbemutatóval zárulnak: harmadik, kibővített kiadása jelenik meg dr. Kubassek János A Szahara bűvöletében című könyvének, amely Almássy László, „az angol beteg” igaz történetével ismerteti meg az olvasókat. A kötetet Farkasvölgyi Frigyesné, a Medinicna-Panoráma Kiadó igazgatója mutatja majd be, míg Kubassek János múzeumigazgató azokat az új kutatási eredményeket ismerteti, amelyek a harmadik kiadásban jelentek meg.

Az Érdi Napokhoz kapcsoló négy rendezvény nyitott és ingyenes, a részvételhez nem szükséges előre regisztrálni. Mint Mácsai Anetta elmondta, azért csatlakoznak minden esztendőben az érdieknek szóló kulturális és szórakoztató rendezvényekhez, mert fontosnak tartják, hogy minél több helyi lakos megismerkedjen múzeumukkal.

– Az iskolások rendszeres látogatóink, de szeretnénk, ha minél több felnőtt is eljönne rendezvényeinkre, kiállításainkra – zárta szavait.

 

Címkék