A tizedik Szüreti mulatságra készülnek a Pincesoron

Egy évtizeddel ezelőtt sikerült újra feleleveníteni városunkban a múlt században még oly gyakori szüreti mulatságokat. Éppúgy, mint régen, napjainkban sem csak a szőlősgazdák és pincetulajdonosok ünnepelnek ilyenkor, hanem a település apraja és nagyja összegyűlik, hogy dallal és tánccal fejezzék ki örömüket a bőséges szőlőtermésért.

Hasonló tartalmaink:

A szüreti mulatság felélesztésének ötlete Hudák Ágnestől származik, aki azt szerette volna, ha minden a régi hagyományok szerint történik, ezért mindenekelőtt Eszes Vendel bácsihoz, az érdi helytörténet és egykori szokások legjobb ismerőjéhez fordult. Tőle tudta meg, hogy a lányokat ökrös szekéren vitték, a fiúk meg lovas kocsin mentek a mulatság helyszínére. Zenekísérettel kocsiztak végig a településen, hogy mindenkit meghívjanak a szüreti mulatozásra.

Mint kiderült, ilyen jellegű rendezvények egészen az 50-es évek elejéig voltak Ófaluban, majd amikor a szőlőkultúrát egyre inkább kiszorította a baracktermesztés, abbamaradtak a szüreti mulatságok, viszont később barackbálokat szerveztek a gazdák. Miután a Termelő Szövetkezeteknek már nem ment olyan jól, az emberek zöme arra kényszerült, hogy a fővárosban keressen munkát, mert a környéken nem tudtak elhelyezkedni. Sokan a gyári munka mellett, a baracktermesztést választották. A sok munka után azonban szükségét érezték a szórakozásnak is, így a gyümölcs betakarítását követően barackbálokon mulattak. Többnyire július végén, augusztus elején tartották meg ezeket a rendezvényeket.

A szőlőkultúra csak a 80-as évek elején tért vissza ismét Érdre. Az első nagy telepítés 1985-ben történt, majd egyre több szőlőültetvény kezdett a régi pompájában virulni a szőlőhegyen, s a borászok száma is egyre gyarapodott a 90-es években. Olyannyira, hogy 2003-ban a saját szervezetüket, a Pincetulajdonosok Egyesületét is megalapították. Lépésenként haladva, rengeteg munkával és szorgalommal sikerült az egykori Pincesort is megújítani. Hudák Ágnest pedig nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy – ha már ismét vannak szőlősgazdák és borospincék – ideje lenne a szüreti mulatságokat is feleleveníteni! Végül összefogtak a pincetulajdonosok és a 2006-os szüret után megtartották első rendezvényüket, amellyel elkezdődött a régi hagyományok felelevenítése is.

Ezek egyike a szőlőtaposás, amely azóta sem marad ki a rendezvényből. Régen a fiatal lányokat beemelték a legények a zamatos szőlővel alaposan megtöltött, hatalmas fahordóba, hogy minden erejüket bevetve, mezítláb kitapossák a gyümölcs mézédes levét. A préselést követően, a mustból a vendégeknek is jut kóstoló. Leginkább a gyerekek vannak oda a zamatos ízéért, a felnőttek inkább az előző évek borait ízlelgetik.

A szüreti hagyományokat felelevenítő rendezvényt idén, szeptember 10-én immár tízedik alkalommal rendezik meg az ófalusi Pincesoron. Az esemény az utóbbi években az Érdi Napok kulturális programsorozat zárórendezvénye is egyben. Ilyenkor a környező településekről is sokan idelátogatnak, annak ellenére, hogy másutt is sokszínű programok zajlanak a nyár végén. A fiatalok – főként a Magtár és a Kisharang Néptáncegyüttes tagjai – népviseletbe öltözve, már délelőtt feldíszített szekéren meg lóháton, zenével és hangos nótaszóval hívogatják a lakosságot a szüreti mulatságba. Majd a vidám toborzást követően visszatérnek Ófalu központjába, ahonnan a fellépők és a vendégsereg nótaszóval vonul a Pincesorra, s itt kezdetét veszi a szüreti mulatság.

Mindenekelőtt megszentelik és áldást mondanak a szőlőtermésre, aztán a szőlőtaposást meg a mustkóstolást követően, a színpadi produkciókkal folytatódik a program. Elsősorban érdi hagyományőrző tánccsoportok, kórusok és zenekarok szórakoztatják a közönséget. Az idei rendezvény szervezői – az Érdi Pincetulajdonosok Egyesülete és a Szepes Gyula Művelődési Központ – meglepetés vendégek meghívásáról is gondoskodtak. A jubileum alkalmából országosan ismert fellépőket is üdvözölhet a közönség. Mindeközben a kézműves vásáron különleges portékák sokasága, és ínycsiklandó harapni- meg innivaló is várja majd a mulatozókat.

Hudák Ágnestől, a rendezvény főszervezőjétől megtudtuk: óriási lelkesedéssel készülnek a X. Szüreti mulatságra. A Kisharang táncegyüttes és a Magtár tánccsoport tagjai egész nyáron próbálták az új koreográfiákat, ahogyan valamennyi kórus és hagyományőrző egyesület is arra törekszik, hogy mindenki számára emlékezetes legyen a rendezvény.

 

Címkék