Az 1956-os forradalom és a földtudományok, valamint az emigráció

Az 1956-os forradalom és a földtudományok, valamint az emigráció. Ezzel a címmel tartottak tudománytörténeti konferenciát a Magyar Földrajzi Múzeumban. A rendezvény keretében idén is átadták a Teleki Sámuel-érmet.

Hasonló tartalmaink:

Hagyományosan az Érdi Napok része az a tudománytörténeti konferencia, amelyet a Magyar Földrajzi Múzeum minden évben megtart egy-egy jelentős témát feldolgozva. Ilyen az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára emlékezve a történelmi eseményeket a földtudományokkal és az emigrációval hozták párhuzamba számos érdekes előadáson keresztül.

Ennek az eseménysornak a mozaikjait villantják fel az előadások, geográfusok, geológusok és térképészek hogyan élték meg, mit láttak, mit tapasztaltak és ez hogyan hatott a tudományra és hogy az 1956-os forradalom emigráns tudósai milyen eredményt értek el a szabad világban – mondta el Dr. Kubassek János.

A forradalom és szabadságharc érdi vonatkozásai is előtérbe kerültek, amikre Dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója is felhívta a figyelmet. A konferenciát 1-2 évvel ezelőtt kezdték el összeállítani, amire több mint húsz előadó készült ’56-os visszaemlékezésekkel, tudománytörténeti gondolatokkal.

A rendezvényen a város nevében köszöntőt mondott Dr. Bács István alpolgármester, majd ezt követően adták át a Magyar Földrajzi Társaság szakmai elismerését, a Teleki Sámuel-érmet, amelyet Dr. Szilassi Péter egyetemi docens vehetett át, aki számtalan tudományos kutatást végzett messzi tájakon, amelyekről érdekes előadásokat tartott többek között Érden is.

Az egésznapos konferencián nyílt meg a ”Gloria Victis – 1956 emlékezete a világban” című kiállítás, mely a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület jóvoltából október 10-ig megtekinthető a Magyar Földrajzi Múzeum tetőtéri kiállítótermében.

Fotók: Boros Sándor

Címkék