Almásy László nyomdokain a Szaharában

„A kutatás nem fejeződik be a felfedezéssel” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Farkasvölgyi Frigyesné, a Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és dr. Szabó József, a Debreceni Egyetem Professor Emeritusa is dr. Kubassek János immáron harmadik, bővített kiadásban megjelenő tudományos-ismeretterjesztő könyvének bemutatóját.

Hasonló tartalmaink:

A Szahara bűvöletében című könyv hitelesen követi végig a Líbiai-sivatag földrajzi felfedezőjének, Almásy Lászlónak életét, aki a nagy sikerű amerikai film, Az angol beteg magyar hőseként vált világhírűvé.

Almásy Ede László nemesi származása révén a legjobb iskolákban, többek között Angliában tanult, több nyelven beszélt és már korán lehetősége nyílt megismerkedni az autóvezetéssel és a repüléssel is. Ezeknek a készségeknek és felfedezővágyának birtokában indult, hogy feltérképezze a Líbiai-sivatag addig még ismeretlen területeit. Az 1933-as expedíciója nemzetközi jelentőségűvé vált azáltal, hogy a Szahara utolsó fehér foltjait is eltüntette és így a XX. századi Afrika kutatás legjelentősebb személyévé vált.

Dr. Kubassek János több mint húsz éve kutatja Almásy László életútját és felfedezéseit, ő maga is részt vett több expedícióban is a Szaharában, ahol végigkövette a Líbiai-sivatag felfedezőjének útvonalát. A könyv rengeteg, a családtól és ismerősöktől felajánlott fotót és dokumentumot is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a kalandos életű felfedező életútjának bemutatásához.

Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban 1983 óta megtekinthető a Magyar utazók, földrajzi felfedezők kiállítás XX. századot bemutató termében Almásy László munkásságáról kiállítási vitrin és a múzeum kertjében látható egyetlen szobra, mely Domonkos Béla alkotása. 1995-ben, születésének 100. évfordulója alkalmából bélyeget is adott ki a Magyar Posta, melyen pilótaszemüvegben ábrázolják, a háttérben a híres, általa felfedezett barlangrajzokkal, az úszó emberekkel.

Fotó: Wikipedia.org, Wadi Sura Swimmers

Címkék