Folytatódik az ifjú művészek érdi szemléje

Városunk fiatal képzőművészeinek munkáiból nyílik csoportos kiállítás novemberben a Szepes Gyula Művelődési Központban. Hat év kihagyás után ismét bemutatkozhatnak a tehetséges növendék, vagy frissen végzett festők, grafikusok, textilművészek és a kedvtelésből alkotók. Előtte nyílt zsűrizésre várják a jelentkezőket.

Hasonló tartalmaink:

Csaknem egy évtizeddel ezelőtt született az ötlet, hogy városunk ifjú művészei egy nagyszabású, közös kiállításon mutatkozzanak be. Az első tárlatnak a Parkvárosi Közösségi Ház adott otthont még 2007-ben. A nagy sikerű rendezvényt már a következő esztendőben egy újabb követte ugyanitt, aztán 2010-ben a kultúrházba költöztették a kiállítást, de ez volt az utolsó. Az utóbbi hat évben nem került sor a fiatal tehetségeket felvonultató Mustrára. Az idén azonban úgy döntöttek, felébresztik hamvaiból ezt a sikeres hagyományt.

Az Érden élő, illetve a városhoz kötődő 18 és 35 év közötti kreatív, alkotószellemű fiatalokat szeretnék vele megszólítani. Az a céljuk, hogy a fiatal tehetséges amatőr alkotókat, valamint művészeti tanulmányokat folytató, illetve a művészetet már életpályaként művelő ifjakat összefogják és egy közös bemutatkozási, szereplési lehetőséget kínáljanak számukra – nyilatkozta lapunknak Lukács Orsolya, a művelődési központ munkatársa, a tárlat ötletgazdája. Hozzátette: A kiállítást leginkább azoknak a fiataloknak szervezik, akiket az intézmény azért nem tud megszólítani, mert középiskolai tanulmányaikat befejezve, vagy továbbtanulnak, vagy dolgoznak. A kiállítás általi, közös platformon való megjelenés segítheti a hasonló korú és érdeklődésű személyek találkozását, s ezáltal barátságok és közösségek is alakulhatnak. Ugyanakkor a csoportos kiállításokra alapvetően igen sokrétű anyag érkezik be. Az alkotások nem csak technikai megoldásaikban, hanem az ízlésvilágot, a nézőpontot illetően is különböznek, roppant változatosak. Azt is elárulta: úgy tervezik, hogy az idei tárlathoz kapcsolódóan, egy kiállítási albumot is megjelentetnek, amelyet a megnyitón mutatnak be a résztvevőknek. Ez a képzőművészeti kiadvány a későbbiekben is bármikor fellapozható, s bővebb információval szolgálhat a kiállítás szereplőiről. A beérkezett munkák elbírálása, zsűrizése nem a szokványos módon történik, ugyanis október 10-én 16-tól 18 óráig, a művelődési központba nyílt zsűrizésre várják az alkotókat, hozzátartozókat és érdeklődőket. Ez a lehetőség megfelelő fórumot is teremt a zsűritagokkal való közvetlen konzultációra, javaslataik meghallgatására és a tapasztalatcserére. A szakmai zsűri feladatát Házi Andrea grafikusművész, az érdi RAJZSZÖG kreatív terápiás műhely vezetője, Regős Ágnes képzőművész és Jónás Csongor grafikusművész látja el, mindhárman gyakorlott művésztanárok. Az érdi fiatal alkotók kiállításának megnyitója november 4-én, pénteken 18 órakor, a Szepes Gyula Művelődési Központ kamaratermében várja majd az érdeklődőket. A Mustra idei résztvevői október 6-án és 7-én, 9-től 18 óráig adhatják be munkáikat – tájékoztatta lapunkat Lukács Orsolya.

Érdi Újság

Címkék