Égbolt az aulában

A naprendszer elevenedett meg múlt szerdán és csütörtökön a Gárdonyi iskola aulájában, amely két napon keresztül adott otthont egy mozgó planetáriumnak. A hatalmas félgömböt a Partiscum Csillagászati Egyesület hozta el az intézménybe.

Hasonló tartalmaink:

Mint Illés Tibor, az egyesület vezetője lapunknak elmondta, céljuk a csillagászat népszerűsítése, iskolai és iskolán kívüli oktatásának támogatása. A planetárium előadásai tanórai keretek közt folynak, és a korosztálynak megfelelő, teljes kupolás filmeket vetítenek a gyerekeknek.

– Ez egy nyolc méter átmérőjű, öt méter magas kupola, ahová hatvan fős nézősereget tudunk beengedni. Az alsó tagozatosoknak egy játékos, űrhajós kiképzéssel egybekötött programot hoztunk, a nagyobbak a naprendszerünk bolygóival ismerkedhettek meg, a legidősebbekkel pedig a Földtől kiindulva eljutottunk a naprendszer mélyéig. A nagycsoportos óvodástól az érettségizőkig vannak programjaink – tette hozzá Illés Tibor, aki elmondta azt is: a planetárium olyan audiovizuális élményt nyújt, amit máshol a gyerekek nem kaphatnak meg, arról nem is beszélve, hogy a csillagos eget szabad szemmel a városokban alig lehet látni.

Mint Pintérné Bernyó Piroskától, az iskola igazgatójától megtudtuk, a tavalyi tanév planetáriumi programja annyira sikeres volt, hogy idén már több osztály szeretett volna bejutni – így most két napra állították fel a hatalmas kupolát, és szinte minden osztály megnézhetett egy-egy előadást.

– Szívesen adunk helyet ilyen programoknak, hogy a száraz tananyagot színesítsük, és a gyerekeket jobban motiváljuk a tanulásra – tette hozzá az igazgatónő.

– A holdra szállásról és a fekete lyukakról láttunk egy filmet. Tetszett az előadás, érdekes volt. A bolygókról már tanultunk, de amiről itt volt szó, arról még nem – mondta egy hetedikes lány. Bár sem ő, sem osztálytársai nem készülnek csillagásznak, azt mondták, nagyon jó élmény volt ez a háromnegyed óra.

Érdi Újság / Ádám Katalin

Fotó: freeimages.com / Szaturnusz

Címkék