Érdi szépkorúak a Vajdaságban

A közelmúltban szerbiai testvérvárosunkba, Szabadkára kirándultak a Bolyai Pedagógus Nyugdíjas Klub tagjai. Az utazási költségek egy részét polgármesteri keretből kapott támogatásból fizették.

Hasonló tartalmaink:

Az egynapos utazás élményeiről Druzsin József klubvezető számolt be lapunknak. A szépkorúakat a városháza díszkapujánál Bokor Ildikó és a városi képviselőtestület magyar tagja, Újhelyi Ákos köszöntötte, majd Bába Anikó, a múzeum munkatársa vezette végig a látogatókat a szecessziós stílusú műemlék épületben. Részletesen beszámolt az épület magyar vonatkozásairól: a Városházát Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte. Megcsodálták a dísztermet és a tanácsterem egyedülálló vitrázsablakait, amelyeket Róth Miksa üvegfestő és mozaikművész készített.

zsinagóga

A magyar motívumokkal díszített, felújított szabadkai zsinagóga.

A főtéri Zsolnay-kútnál készült az első csoportkép, majd a felújított Népszínházat is megcsodálták. Egykor neves magyar színeszek játszottak itt, köztük Blaha Lujza, Komlós Juci, vagy Kabos Gyula. A kirándulók megtekintették a neobarokk stílusban épült városi könyvtárat, majd a Kosztolányi emlékhelyeket is végigjárták, például a gimnáziumot, ahol nemcsak ő, hanem Csuka Zoltán is tanult.

Ezután a Ferences és az Avilai Szent Teréz templom, majd a zsinagóga következett. Utóbbit csodálatosan felújították, de egyelőre csak kívülről, a belső tere még restaurálásra szorul. A szabadkai zsinagóga különlegessége, hogy nem keleti, hanem főként magyar motívumokkal díszítették, s ez is Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján épült.

Városházán

A Városházán Újhelyi Árpád városi képviselő köszöntötte az érdi nyugdíjasokat.

A rengeteg információ és séta után mindannyiuknak jólesett megpihenni a vendéglőben, majd délutánra is jutott még a látnivalókból. Nem szerették volna kihagyni Mária szent kútját, így a pár kilométerre fekvő Sándor tanyavilágba is befordultak, majd a Palicsi-tó következett.

Druzsin József hangsúlyozta: a kirándulások, a közös élmények és a kötetlen beszélgetések nagyszerűen összekovácsolják a klubtagokat. Ilyenkor azok is szóba állnak egymással, akikkel a klubnapokon még nem sikerült barátságba kerülni. A hosszú, tartalmas nap végén fáradtan, rengeteg élménnyel tértek haza az érdi kirándulók.

Érdi Újság

Bálint Edit

Címkék