“Örvendjen az egész világ”
“Örvendjen az egész világ”

Ebben a tanévben ünnepli 70. évfordulóját a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola. Ebből az alkalomból és a Kodály-emlékév kapcsán országos műveltségi vetélkedőt hirdet az iskola.

Hasonló tartalmaink:

A gyerekekhez közel állnak Kodály Zoltán zenéi és kórusművei, ezért Érd Megyei Jogú város Önkormányzatának támogatásával Kodály Zoltán élete és munkássága témakörben négyfordulós vetélkedőt hirdetett az iskola a felső tagozatosok (10-14 évesek) számára.

Maitz Ferenc a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy olyan szakmai stábot sikerült összeállítaniuk erre a versenyre, hogy országos szintűvé tudták tenni ezt a tudáspróbát.  Majd hozzáétette, hogy azért ezt a korosztályt célozták meg, mert ez az a kor, amikor meg lehet szerettetni a komolyzenét a gyerekekkel. A felhívás sikeresnek bizonyult, hiszen országos szinten 100-120 iskola, mintegy 2-3000 fős diáksággal vesz részt az eseményen.

Országos Kodály Zoltán Műveltségi Vetélkedő a zeneszerző születésének 135. és halálának 50. évfordulója tiszteletére a megyei jogú városok általános és középiskolái valamint alapfokú művészetoktatási intézményei részvételével. A Kodály-emlékév lehetőséget kínál a világhírű zeneszerző és zenetudós munkásságának bemutatására.

Az országos műveltségi vetélkedő fővédnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta énekművész, dr. Aradszki András államtitkár és Hoppál Péter államtitkár. A verseny védnöke prof. Szőnyi Erzsébet zeneszerző, nyugalmazott egyetemi tanszékvezető tanár, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze, Kossuth-, Liszt- és Erkel-díjas, Bartók-Pásztory-díjas kiváló művész és T. Mészáros András Érd Megyei Jogú Város polgármestere.

A vetélkedő 2016. szeptember 30-tól 2017. június 10-ig tart.

Az 1. Intézményi forduló után a 2. a Városi elődöntő, ezt követi a 3. Területi döntők Érden majd a 4. Országos döntő Budapesten.

Maitz Ferenc kiemelte, hogy az iskolában Kodály Zoltán emlékére egyéb programok is vannak a tanévben a diákoknak. Szeptemberben Kodály műveket énekeltek a gyerekek, októberben népi hangszerekkel ismerkednek meg Kodály-műveken keresztül, novemberben a Kodály-módszer rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek és népdaléneklő versenyt is hirdettek.

A Maitz Ferenccel készült beszélgetés teljes terjedelmében megtekinthető az Érd TV Párbeszéd című műsorának 2016. október 10-i adásában

Fotó: mek.hu/Horváth István

Címkék