Segítség minden rászorulónak a téli krízisidőszakban

Fedél a fejünk felett, tüzelő, meleg ruha és étel – a téli túlélés zálogai. Van, aki maga tud gondoskodni ezekről, mások segítségre szorulnak. Kihez fordulhatnak a téli krízisidőszakban és milyen segítséget kaphatnak? Ezt gyűjtöttük egybe cikkünkben.

Hasonló tartalmaink:

November 1-jével beköszönt a március végéig tartó téli krízisidőszak. Érd szociális gondoskodással foglalkozó önkormányzati, egyházi és egyéb szervezeteinek képviselői minden ősszel összeülnek, megbeszélik a teendőket, és azt, miben tudják segíteni egymást. A polgárőrség, a rendőrség és a karitász ugyanúgy képviselteti magát a megbeszélésen, mint az iskolák, óvodák, vagy az idősügyi tanács, és évről évre szélesedik azon szervezetek, intézmények köre, amelyek tagjai a jelzőrendszernek. Az idei megbeszélésre október 19-én került sor.

KRÍZISKÖZPONT ELÉRHETŐSÉGEI:

A hét minden napján, 0-24-ig hívható telefonszámok:

Szociális Gondozó Központ:

Intézményvezető:                  20/231-6273

Utcai szoc. munkás:              20/376-5363

Krízis koordinátorok:                        20/576-9021, 20/949-5477

Gyermekjóléti Szolgálat:                  20/231-8561

Mentő:                                                           30/466-0074

Polgárőrség:                                      30/621-2596

Hajléktalanszálló:                             20/336-8773

Érdi Vöröskereszt:                            70/933-8306

Mint Récsei Krisztina, a Szociális Gondozó Központ vezetője lapunknak elmondta: arra is jó ez az együttműködés, hogy felhívja a résztvevők figyelmét a problémákra.

– Szeretnénk, ha az emberek is éreznék: nemcsak a szakembereknek, hanem a lakosságnak is van jelzési kötelezettsége. Ha elhagyott embert látnak, egyedülálló idős ember él a közelükben, vagy tüzelő nélkül élő családról hallanak, szóljanak nekünk, hogy segíteni tudjunk – hívta fel a figyelmet Récsei Krisztina.

A hideg idő miatt már október első harmadában megtelt a Fehérvári úti éjjeli menedékhely. Itt – tüdő- és bőrszűrő igazolással – 23 embert tudnak elhelyezni éjszakára, míg a nappali melegedőben 35 rászoruló tartózkodhat. Ők nemcsak meleg ételhez jutnak itt, hanem moshatnak és tisztálkodhatnak is – tudtuk meg Pákozdi Orsolya egységvezetőtől, aki lapunknak elmondta: az éjjeli menedék a téli krízisidőszakban 16 órától nyitja meg kapuit, a nappali melegedő reggel nyolc órától van nyitva, délután négyig, kétszeri étkezési lehetőséggel.

Idén is lesz vasárnaponkénti melegételosztás a télen, a Szociális Gondozó Központ és az egyházak összefogásának köszönhetően. A részletekről múlt kedden egyeztettek a Habilitációs Központban az érdi görög és római katolikus, református, baptista, adventista és Kései Eső egyházközségek, gyülekezetek képviselői, illetve a gondozóközpont illetékesei. Mint a megbeszélésen elhangzott, advent első vasárnapjától, azaz november 27-től február végéig – az időjárás függvényében akár tovább is – 180-200 adag meleg étellel várják majd a rászorulókat. Az idei ételosztás helyszíne az Emma utca 8. lesz, a Családsegítő régi épülete, amelynek kertjében sátrakat, padokat, asztalokat állítanak fel, így az érkezők helyben fogyaszthatják el a meleg ételt. A meleg ebéden kívül ruhákat, játékokat is hazavihetnek a rászorulók, természetesen ingyen.

Idén sem marad el a karácsony előtti ebéd-házhoszállítás: december 22-én a Szociális Gondozó Központ viszi házhoz a meleg ételt minden rászorulónak. December 25-én is lesz ebédosztás, ezt az Érdi Református Gyülekezet szervezi, a Kálvin téri templom előtt. Szilveszterkor – mint már évek óta – az Érdi Vöröskereszt szervezésében osztanak majd meleg ételt, az Alsó utca 10. szám előtt (az Összefogás székháznál). Érdemes még megemlíteni, hogy október 30-án az adventista egyház hívei osztanak ételt az Emma utca 8. szám alatt. A meleg ebédet elvitelre dobozolják, helyben fogyasztani ezen a napon nem lehet.

Akinek még advent előtt szüksége van meleg ruhára, látogasson el a Család- és Gyermekjóléti Szolgálathoz (Vörösmarty u. 31.), ahol csütörtökönként tartanak ruhaosztást, a szolgálat nyitvatartási idejében, azaz reggel 8 és délután 4 óra között. Meleg ruhaneműk közül válogathatnak az Érdi Vöröskeresztnél is: a szervezet hétfőnként 8 és 12 óra között várja az Alsó utca 10. szám alatt az érdeklődőket.

Aki nem vinni, hanem adni szeretne, azt is szeretettel várják a szociális intézmények, szervezetek, ugyanakkor arra kérnek minden adakozni kívánó embert, hogy csak olyan ruhát, játékot, használati tárgyat adományozzon, amelyet még örömmel fogadhat és használhat új gazdája. A Szociális Gondozó Központ és tagintézményei tányérokat, evőeszközöket és eldobható pelenkát fogadnának szívesen a rászoruló családok részére, míg a hajléktalanok ellátásában nagy segítséget jelentenének a takarók, hálózsákok.

A ruhaneműket, tányérokat, evőeszközöket a Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál lehet leadni (Vörösmarty u. 31.), előzetes egyeztetés után (lásd a lenti telefonszámokat), a hálózsákokat, takarókat az utcai szociális munkások várják, az Emma u. 8. szám alatt. Itt örömmel fogadják a meleg cipőket is.

Az ételosztáshoz a Habilitációs Központ várja az adományokat, vagy élelmiszer-felajánlások, vagy készpénz formájában, a központ Emberi Hang alapítványán keresztül, „ételosztás” megjelöléssel. Egyeztetni a 20/949-5744-es telefonszámon lehet, az alapítvány számlaszáma: 10403136-31305332-00000000.

Sokak számára jó hír, hogy idén nemcsak az önkormányzat oszt tűzifát, hanem a fővárosi Szent Vitus Alapítvány is. Mint elnökük, Barna Zoltánné lapunknak elmondta: többek közt olyan intézményeket támogatnak, amelyben fogyatékos gyermekeket gondoznak – ilyen a Habilitációs Központ is, amely 2005 óta részesül az alapítvány rendszeres támogatásában. Idén egymillió forint értékben készülnek tűzifaosztásra: körülbelül 20 érdi család kaphat így 5-5 köbméternyi fát.

A tüzelő Érdre érkezik majd, ám azt fel is kell vágni: ehhez önkéntesek jelentkezését várják. Az akcióra várhatóan november 19-én kerül majd sor, egy jó hangulatú bográcsozással egybekötve. Önkéntesnek jelentkezni a Habilitációs Központnál lehet Paróczai Zoltánné egységvezetőnél a 20/949-5744-es telefonszámon.

A Szociális Gondozó Központ a tűzifaosztásban együttműködik az önkormányzattal, hiszen a város is oszt tűzifát a rászorulóknak: mint Körmöczi Józsefné, az önkormányzati Humán Iroda vezetője a jelzőrendszeri megbeszélésen elmondta, a tüzelőtámogatás iránti kérelmek már érkeznek a hivatalhoz, sőt, zajlik a kiszállítás is. A tüzelőtámogatásra fordított összeget idén a duplájára emelte a hivatal, így remélhetőleg még hatékonyabb segítséget tudnak nyújtani, mint tavaly.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű és a hátrányos helyzetű gyermekek az őszi és a téli szünetben ingyen kaphatnak meleg ebédet, csakúgy, mint nyáron. Az étkezést igényelni kell, a nyomtatványokat már megküldték az iskoláknak. Az őszi szünetre vonatkozó igényeket legkésőbb október 27-éig kell eljuttatni a Polgármesteri Hivatal Szociálpolitikai és Egészségügyi Csoportjához.

Érdi Újság 

Ádám Katalin

Címkék