Vigyázó szemek

A múlt héten beszámoltunk lapunkban az Érdi Polgárőr Egyesület országos sikeréről. Most a városban végzett tevékenységükről kérdeztük Macsotay Tibort, a szervezet elnökét.

Hasonló tartalmaink:

Macsotay Tibor kifejtette: kiemelt feladatuk az idősek és a gyermekek védelme. A polgárőrök hat körzetre osztották fel a várost, s mindegyik városrésznek vannak felelős területi polgárőrvezetői, akik figyelemmel kísérik az eseményeket és beosztják a feladatokat. Többek között rendszeresen látogatják a körzetükben egyedül élő idős embereket és jelentést készítenek tapasztalataikról. Különösen fontos feladat ez a tél közeledtével, mert így talán sikerül megelőzni, hogy fűtetlen házban, ellátás nélkül maradjon bárki is.

Konkrét példát is említett: a közelmúltban mobiltelefon feltöltőkártyát adományoztak egy idős asszonynak, hogy rosszullét vagy egyéb veszélyeztetettség esetén azonnali segítséget kérhessen. Máskor megtörtént, hogy a polgárőr jelzésére, sürgős orvosi ellátással mentették meg egy elhanyagolt, magatehetetlen néni életét. De nemcsak szélsőséges esetekben, hanem „apróbb” problémák – gyógyszer beszerzése, fűtés hiánya, vagy egyéb szociális természetű gondok – elhárításában is számíthatnak a szépkorúak a polgárőrök közvetítő szerepére. Jelenleg közel 120 segítségre szoruló lakos került a látókörükbe, akikre fokozottan figyelnek, de ez a szám tovább bővülhet.

Eredményes munkájukhoz nélkülözhetetlen a társszervekkel, illetve a hatósággal való szoros együttműködés. Állandó kapcsolatban állnak a rendőrséggel és a közterület felügyelettel, valamint jelzés szintjén együttműködnek a Szociális Gondozó Központ valamennyi tagintézményével, különös tekintettel a gyermekvédelemre, az idős- és a hajléktalan ellátásra. Amennyiben szociális segítségre van szükség, értesítik a megfelelő intézményt, a rendőrséggel közösen pedig jelen vannak az iskolák környékén, de részt vesznek valamennyi drogprevenciós és bűnmegelőzési programban is.

Jelenleg közel másfél száz polgárőr teljesít önkéntes szolgálatot az érdi szervezetben. Rendkívül fontos számukra az önkormányzat erkölcsi és anyagi támogatása. Macsotay Tibor büszke a nemrégen szerzett országos második helyezésre, mégis, számukra az igazi elismerés az, ha a közreműködésükkel javul Érd közbiztonsága és amikor sikerül megfelelő ellátásban részesíteni a bajba került embereket – nyilatkozta lapunknak az Érdi Polgárőr Egyesület elnöke.

Érdi Újság 

Bálint Edit

Címkék