Országos Kodály Zoltán Műveltségi Vetélkedő

Kodály Zoltán születésének 135. illetve halálának 50. évfordulója alkalmából az érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola országos műveltségi versenyt hirdet meg a világhírű magyar zeneszerző és zenetudós emlékére. A megyei jogú városok általános iskolái számára kiírt megmérettetés a regisztrációs szakasszal ugyan már szeptemberben elindult, de a kezdeményezést – egy ünnepélyes sajtótájékoztató keretében – tegnap mutatták be a nyilvánosság előtt, a budapesti Kodály Zoltán Emlékmúzeumban.

Hasonló tartalmaink:

A műveltségi vetélkedőre a jelentkezés már lezárult, 20 megyei jogú város 68 iskolája jelentkezett. A Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola fontosnak tartja a zenei oktatást, ezért rendezték meg öt évvel ezelőtt is a nagy sikerű Liszt Ferenc országos versenyt.

A zeneszerző özvegye, Kodály Zoltánné Péczely Sarolta énekművész csodálatos dolognak nevezte, hogy a fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy megismerkedjenek és elmerüljenek abban a gondolatvilágban, ami Kodály Zoltánt jellemzi. Mint fogalmazott, a néhai zeneszerző és pedagógus úgy vélte, mindenben a legjobbat kell keresni, felismerni és magunkévá tenni, ez a verseny pedig szintén e célt szolgálja, amihez sok sikert kívánt az indulóknak.

Országos Kodály Zoltán Műveltségi Vetélkedő a zeneszerző születésének 135. és halálának 50. évfordulója tiszteletére a megyei jogú városok általános és középiskolái valamint alapfokú művészetoktatási intézményei részvételével. A Kodály-emlékév lehetőséget kínál a világhírű zeneszerző és zenetudós munkásságának bemutatására.

A tudáspróbán írásbeli és szóbeli feladatok is várnak a jelentkezőkre, de énekelni és zeneműveket felismerni is tudni kell majd a versenyzőknek.

Az országos műveltségi vetélkedőt Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkársága is támogatja.

Fotók: Boros Sándor

Címkék