Kosztolányi Dezső emlékkiállítás

A költő halálának 80. évfordulója alkalmából a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban emlékkiállítás nyílik. Ebből az alkalomból a szabadkai könyvtár munkatársa és Kosztolányi-kutató Hicsik Dóra tart előadást 2016. november 9-én 17 órakor.

Hasonló tartalmaink:

A kiállítás a Kosztolányi csodái – a szülőföld üzenete a költő halálának 80. évfordulóján címet viseli. A kiállítás megtekinthető 2016. november 27-ig, a könyvtár nyitvatartási idejében.

Novemberben a könyvtár tematikus könyvválogatását is Kosztolányi Dezső bűvöletében címmel a költő, műfordító emlékére állították össze a látogatók számára.

Kosztolányi Dezső 1885. március 29-én született Szabadkán, nagy műveltségű értelmiségi családból származott, apja a helyi főgimnázium tanára, később igazgatója volt, édesanyja révén volt unokatestvére a szintén jeles író, Csáth Géza. A prózaírás mellett a magyar nyelv védelmében is jelentős szerepet játszott, a legtöbben talán a tíz legszebb magyar szóról szóló összeállítását ismerik. 1936. november 3-án halt meg Budapesten. Még abban az évben, decemberben a Nyugat című folyóirat különszámmal adózott emlékének, 1938-ban felesége megírta regényes életrajzát. 2010-ben Budapesten, a költő egykori Bartók Béla úti lakóházán emléktáblát avattak, a Magyar Nemzeti Bank pedig ötezer forint névértékű ezüst emlékpénzt bocsátott ki születésének 125. évfordulója alkalmából. Nevét viseli a szabadkai színház, Budapesten, a róla elnevezett téren szobra is áll. (mult-kor.hu)

csukalib.hu, fotó: nyest.hu

Címkék