Presser Gábor Érden koncertezik

A Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas előadóművész, zeneszerző, zongorista és énekes a jövő héten „Dalok régről és nemrégről” címmel városunkban koncertezik. A legendás Locomotív GT együttes tagja, a Vígszínház zenei vezetője, a magyar könnyűzene kiemelkedő alakja szerzői estként aposztrofálja a vele való rendkívüli találkozást, amelyet már Magyarország számos nagyvárosában láthattak a rajongói, de nem volt belőlük kettő egyforma!

Hasonló tartalmaink:

–Szeretek filmzenét, színházi kísérőzenét, balettet írni… de a dalírástól sehogy sem lehet engem eltéríteni, a végén mindig oda lyukadok ki. Zeneszerző vagyok, aki néha elénekli a dalait.” – vallja az érdemes művész, aki hosszú pályafutásának majdnem minden fejezetéből idéz majd egy keveset, de nem csak a jól ismert dalokat játssza, hanem kis történeteket is mesél hozzá.

Az érdi koncert exkluzivitását tovább fokozza, hogy az általa is nagyra becsült vendége Szabó Tamás szájharmonika művész, aki tizenéves korában még grafikusnak készült, papagájtollas micisapkát viselt és 153 forintért vette élete első szájharmonikáját.

Presser Gábor egy korábbi interjúban elárulta: eddigi pályafutása során csaknem 650 dalt írt. Közülük jó néhány csupán vázlatban maradt meg, de akadt olyan is, amely „nem ütötte meg a mércét”, így a fiók legmélyére került. Azt mondta, nehéz meghatározni, mi teszi sikeressé a dalszövegírót. Némelyeknek víziói vannak, mások a saját élettapasztalataikat írják ki magukból, de ő maga se zenét, se dalszöveget nem tud magyarázni, de nem is látja értelmét, mert egyedül a közönség dönti el, miből lesz sláger, mit hallgat szívesen.

Közel 35 éve ír másoknak dalokat, s ilyenkor annak az előadónak a bőrébe kell belebújnia, akinek a dal készül. Még soha nem passzolta át másnak a konkrét személynek készült szerzeményt. Más kérdés, hogy később a dal is elkezd önálló életet élni és egyes szerzemények átkeverednek másik előadóhoz. Példaként említette a legendás Ringasd el magad című slágert, amelynek 134 feldolgozását regisztrálták.

Koncertjein soha nem játszik egy dalt kétszer ugyanúgy, mert őt a közönsége is megihleti. Úgy fogalmazott: akik a koncertjére eljönnek, tudják előre, hogy egy interaktív műsor vár rájuk, s a színpadon újraszületnek a dalok. Nem szokta előre összeválogatni az elhangzó szerzeményeket, hallgatóságának rezdüléseit, reakcióit figyelve válogat a meglehetősen gazdag szerzői anyagából.

Presser Gáborral november 18-án találkozhatnak az érdi rajongók.

Érdi Újság 

Bálint Edit

Címkék