“Egy könnycsepp India arcáról” – Srí Lanka

Sri Lanka, az Indiai-óceán álomszigete. Ezzel a címmel tartott előadást Hegedűs Gyula, agrármérnök, barlangkutató a Magyar Földrajzi Múzeumban.

Hasonló tartalmaink:

Az érdeklődők megismerkedhettek a sziget történetével, társadalmi és kulturális életével, valamint természeti értékeivel. Hegedűs Gyula agrármérnök több alkalommal is járt Srí Lankán. A szigeten 1983 és 2009 között polgárháború dúlt, így össze tudta hasonlítani a zavargások alatti és az azt követő békés időszakban kialakult állapotokat.

A szigetet nagy részben szingalézek lakják, azonban az őslakosságról, a veddákról és a tamilokról sem szabad megfeledkezni – hangsúlyozta Hegedűs Gyula. A szigeten élők körében nagyon nagy a vallási tolerancia, a legelterjedtebb vallás a buddhizmus, így Buddha szobor számtalan kolostorban, imahelyen és muzeumban is megtalálható.

A szigetnek rendkívül gazdag az állatvilága, vallási okokra visszavezethetően az itt élők nagyon tisztelik a házi és a vadon élő állatokat egyaránt. Rengeteg elefánt van a szigeten, melyek közül a vad elefántok akár veszélyesek is lehetnek, előfordul, hogy feldúlják a pálmakunyhókat – mondta el az előadó.

Mindenhol előfordul a majom, a gyík, ami akár 3 méteresre megnő, de van kobra, denevér és skorpió is a szigeten. A lakosok hatalmas rizsföldeken és a brit gyarmati időszakból megmaradt teaültetvényeken dolgoznak. Srí Lanka nagyon gazdag és buja növényvilággal bír, megterem a kókusz, a banán és a mangó számos fajtája, de van avokádó és dohány is. Mindig van étel és soha nincs fagy – hangzott el az előadáson.

Legközelebb a Múzeumbarát Kör előadásainak sorában december 13-án Gercsák Gábor mutatja be Szardínia szigetét.

Fotó: freeimages.com

Címkék