Elnézést kértek a debreceniek Szabó Edinától

Mint ismert, a DVSC Kézilabda Kft.-t a Magyar Kézilabda Szövetség Etikai és Fegyelmi Bizottsága egymillió forintos pénzbüntetés befizetésére, valamint a következő három hazai bajnoki mérkőzésen szövetségi ellenőr fogadására és eljárási költségeinek viselésére büntette.

Hasonló tartalmaink:

Az október 12-én rendezett DVSC-TVP–ÉRD (női kézilabda NB I, 5. forduló, 22–22) mérkőzésen a hazai szurkolók az első félidőben a játékvezetői párost minősíthetetlen stílusban becsmérelték, s két alkalommal a korlát mögötti részről behajolt szurkoló egy sörrel teli műanyag poharat is bedobott a pályára. A találkozó végén a hazai szurkolók a vendégek vezetőedzőjét, Szabó Edinát, valamint a csapat játékosait és az érdi drukkereket is szidalmazták. Ezek miatt – mint azt határozatában az MKSZ írja – az MKSZ Etikai és Fegyelmi Bizottsága a szabályzat 14.§ d, o pontja alapján DVSC. sportszervezetét – trágár, rasszista rigmusok miatt – 1.000.000.-Ft azaz /egymillió/ forint pénzbüntetéssel, továbbá három hazai bajnoki mérkőzésre szövetségi ellenőr fogadására és eljárási költségeinek viselésére kötelezés büntetéssel sújtja.”

A héten a DVSC Kézilabda Kft. közleményben reagált a büntetésre. „A fegyelmi határozat nem jogerős, az ellen fellebbezést kíván előterjeszteni a DVSC Kézilabda Kft., amelyet a szövetség fellebbviteli bizottsága fog elbírálni, míg ezen másodfokú testület határozatával szemben, egyet nem értés esetén, bírósághoz lehet fordulni további jogorvoslattal.” – fogalmaz a dvsckezilabda.hu, mely hozzáteszi, hogy a fegyelmi eljárásról és az azzal kapcsolatos ügyről a bulvár médiában megjelent tájékoztatások több esetben egyoldalú tényállításokat tartalmaztak, nem feleltek meg teljes mértékben a valóságban.

„Ezzel összefüggésben kénytelenek vagyunk a jelen közleményünkben a történteket a mi szemszögünkből, de mégis a tényekre alapozva bemutatni.” – írja a hajdúságiak oldala, amely sajnálatosnak nevezi, hogy a mérkőzés lefújása után az érdi csapat vezetőedzőjével, Szabó Edinával szemben sértő, személyeskedő rigmus hangzott el a hazai szurkolók egy része felől, s emiatt a klub elnézést kér, kijelentve, hogy a sportszervezet elismeri és tisztelt Szabó Edina magas szintű munkáját, tudását, visszautasítja az őt ért sértő bekiabálást, ennek tartalmával semmilyen módon nem tud azonosulni.

„A tényszerű és hiteles tájékoztatáshoz azonban hozzátartozik annak bemutatása is, hogy a sértő szurkolói rigmus bekiabálását közvetlenül milyen indok váltotta ki. A fegyelmi eljárás során felmerült olyan adat, hogy az érdi csapat vezetőedzője, kifejezetten a közönség felé intézett nem éppen sportszerű megnyilvánulásaival provokálta a szurkolókat, és közvetlenül ezen magatartása váltotta ki a szurkolók reakcióját.” – állítja a DVSC közleménye. „A sportszakember e magatartását vélhetően szintén a szövetség fegyelmi testülete fogja kivizsgálni és elbírálni egy másik eljárásban, amelynek a megtörténtéig a konkrét megnyilvánulásokról – a vizsgálat eredményessége érdekében – nem kívánunk nyilatkozni. Aki jelen volt a mérkőzésen, maga is tapasztalhatta ezeket.” – teszik hozzá.

A debreceniek közleményére az ÉRD részéről a klubelnök, Tekauer Norbert reagált a csapat hivatalos oldalán.

„Sajnálattal látjuk és tapasztaljuk, hogy a DVSC-ÉRD K&H női kézilabda liga 2016. október 12-én lejátszott mérkőzésén történt eseményekkel  kapcsolatban a DVSC Kézilabda Kft.  részéről megjelenő nyilatkozatok, közlemények olyan sajtó, és kommunikációs folyamatokat indítottak el, melyek a továbbiakban veszélyeztetik a női kézilabda mérkőzések biztonságos és megnyugtató megrendezését, valamint tovább fokozzák azt a hangulatot, hogy a mérkőzés egész ideje alatt  tapasztalható,  a közönség szélsőséges  elemeinek minősíthetetlen, rasszista, személyeskedő és trágár viselkedésére az igazságtól a legtávolabb álló okokat és indokokat keressenek.

A Magyar Kézilabda Szövetség Etikai és Fegyelmi Albizottsága Tekauer Norbert, ÉRD Kézilabda Klub elnök 2016. október 14-én kelt,  dr. Kocsis Máténak, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökének írt levelére hivatkozással a mérkőzésen történteket alaposan, és mindenre kiterjedően megvizsgálta – megtekintve és meghallgatva a mérkőzésen több kameraállásból  felvett kép-, és hanganyagot is –, és  hozta meg azon döntését, melyről a közvélemény is értesülhetett, vagyis, hogy a DVSC Kézilabda Kft.-t a mérkőzésen a nézők egy csoportjának  trágár, rasszista viselkedése miatt, eddig nem szokványos, kiemelkedően magas pénzbüntetéssel sújtja.

A mérkőzésen a nézők egy csoportjának minősíthetetlen magatartására bármilyen okot, indokot, felmentést keresni azzal, hogy alaptalan, hazug vádakkal illetik a munkájukat becsülettel, felkészültséggel végző sportszakembereinket, nem csak felháborító, de számunkra elfogadhatatlan!

Ezúton is kérjük, hogy a DVSC Kézilabda Kft. vezetése a továbbiakban tartózkodjon az ilyen és ehhez hasonló magatartástól és megnyilatkozásoktól, és fogadja el az ügyet kivizsgáló bizottság döntését, tartsa be a mérkőzések rendezésével kapcsolatos biztonsági előírásokat, és biztosítsa, hogy a mérkőzéseken résztvevő játékosok, sportszakemberek ne legyenek hasonló események átélői, elszenvedői.

Tisztelettel,

Tekauer Norbert

ÉRD elnök”

Címkék