Amit az EHF-Kupa csoportkörének sorsolásáról tudni kell

Véget értek a selejtezők a női kézilabda EHF-Kupában, az ÉRD a címvédő Dunaújvárosi KKA kiejtésével jutott be a legjobb tizenhat csapatot tartalmazó csoportkörbe.

Hasonló tartalmaink:

Szabó Edina együttese két igencsak nehéz ellenfelet kapott a selejtezőkörökben, hiszen már a második fordulóban a legjobb nyolcba várt francia Issy Paris volt az ellenfél, ám a tavalyi KEK-búcsú után Janurik Kingáék kettős győzelemmel ejtették ki a párizsiakat, akiknél a csapat célja a kupa megnyerése lett volna, ezért az ÉRD elleni találkozók után menesztették a vezetőedzőt, Pablo Morelt.

A selejtező harmadik köre sem volt jutalomjáték az érdiek szempontjából, és a sors sem kedvezett a magyar kézilabdának, hiszen a DKKA volt a következő ellenfél. Zdravko Zovko együttese azonban hiába volt címvédő, nem mutatott akkora ellenállást és Klivinyi Kingáék kettős győzelemmel, 60–47-es összesített eredménnyel jutottak be a csoportkörbe.

Kijelenthető, hogy az ÉRD két, a rájátszásba, a legjobb nyolc közé várt csapatot búcsúztatott, amely nagy fegyvertény, hiszen ezzel Szabó Edináék esélye is nőtt a végső győzelemre.

Az ÉRD gólszerzői az EHF-Kupa idei, eddigi négy mérkőzésén:
Katarina Krpezs-Slezák: 32; Klivinyi Kinga: 25; Mireya González: 13; Kisfaludy Anett: 11; Mariama Signaté: 10; Larissa Araújo: 9; Szabó Laura: 6; Barján Bianka: 5; Andjela Bulatovics: 4; Fekete Bozsana: 2; Gulyás Vanda: 2.

1122_kezilabda_EHF_gollovok

Az ÉRD legeredményesebb játékosa a nemzetközi porondon Katarina Krpezs-Slezák

A megújult, a Kupagyőztesek Európa Kupájával összevont EHF-Kupában idén összesen 65 csapat indult, az első körben 42, melynek fele jutott tovább, aztán a második fordulóra – az ÉRD-del együtt – további tizenegy csapat csatlakozott. A harmadik körben pedig a Bajnokok Ligája selejtezőjéből nem továbbjutó négy együttes mellé csatlakozott az EHF-Kupa címvédő DKKA és a KEK-győztes dán Team Tvis Holstebro is és további két együttes. A csoportkör előtt így huszonnégy együttes küzdött a tizenkét továbbjutó helyért, hiszen a Bajnokok Ligája csoportköréből a négy csoportutolsó is az EHF-Kupában vitézkedhet tovább (a német HC Leipzig, a norvég Glassverket, az orosz Rosztov-Don és a svéd IK Sävehof).

A nem éppen egyszerű lebonyolítás után a csoportkörbe bejutó tizenhat csapatot négy kalapra osztották. Az elsőben szerepel a Bajnokok Ligája csoportkörében elvérző négy gárda, viszont a további három kalap beosztásában nem igazán látjuk a logikát. A második kalapban szereplő négy csapat (a dán Nyköbing, a két német, a Bietigheim és az Oldenburg, valamint az orosz Kuban) egyaránt az első selejtezőkörben csatlakozott a küzdelmekhez, azaz nem volt kiemelt. Ellenben a harmadik kalapban szereplők közül csak a Brest volt érdekelt a selejtező első körében, mind az ÉRD, mind a dán Randers, mind a német TuS Metzingen kiemeltként csatlakozott a sorozatba a második körben.

A selejtező harmadik körének összesített eredmények (a kiemelt csapatok továbbjutottak):
ÉRD HC
–Dunaújvárosi KKA 60–47
Ankara Yenimahalle BSK (török)–TuS Metzingen (német) 56–63
Hypo Niederösterreich (osztrák)–Kuban (orosz) 49–61
Handball Club Lada (orosz)–Viborg HK (dán) 57–48
SERCODAK Dalfsen (holland)–Nantes Loires Atlantique (francia) 49–62
Team Tvis Holstebro (dán)–VfL Oldenburg (német) 46–58
IUVENTA Mihalovce (szlovák)–Alba Fehérvár KC 42–55
Randers HK (dán)–MKS Selgros Lublin (lengyel) 51–50
Indeco Conversano (olasz)–NFH – Nyköbing Falster (dán) 46–72
HC Dunarea Braila (román)–Byasen Trondheim (norvég) 48–58
HC Podravka Vegeta (horvát)–SG BBM Bietigheim (német) 36–47
Super Amara Bera Bera (spanyol)–Brest Bretagne Handball (francia) 39–48

1. kalap:
HC Leipzig (német), Glassverket (norvég), Rosztov-Don (orosz), IK Sävehof (svéd)
2. kalap:
NFH – Nyköping Falster (dán), SG BBM Bietigheim (német), VfL Oldenburg (német), Kuban (orosz)
3. kalap:
Randers HK (dán), Brest Bretagne Handball (francia), ÉRD HC, Tus Metzingen (német)
4. kalap:
Nantes Loires Atlantique (francia), Alba Fehérvár KC, Byasen Trondheim (norvég), Handball Club Lada Togliatti (orosz)

A csoportkör sorsolása előtt érdemes megjegyezni, hogy itt már azonos országból érkező csapatok nem kerülhetnek össze egymással, így a négy német csapat biztosan elkerüli egymást, úgy, ahogy a három orosz és a két-két magyar, dán, francia és norvég is. A sorsolás nem lesz túl egyszerű, hiszen nincs sok variációs lehetőség. Mivel négy német csapat van, ezért biztos, hogy minden csoportban lesz egy együttes onnan. Az ÉRD lehetőségei összesen tizenkilenc különböző opcióra korlátozódnak.

Szabó Edina együttese a csoportkörben szereplő ellenfelek közül eddig csak a francia Nantes-tal, a Rosztov-Donnal és a Byasennel találkozott. A franciákkal és a norvégokkal legutóbb nyáron: a Byasen ellen, Érden 32–25-re nyertek Klivinyi Kingáék, míg a csehországi felkészülési tornán a Nantes együttesét 25–24-re verték az érdiek. A Rosztov-Donnal legutóbb az EHF-Kupa 2014/2015-ös kiírásában, az elődöntőben találkozott az ÉRD, akkor mindkét meccsen az oroszok nyertek négy-négy góllal, de ez a találkozó nem mérvadó, hiszen azóta mindkét csapat játékoskerete alaposan megváltozott.

1122_kezilabda_EHF_Byasen

Az ÉRD idén már a Byasent és a Nantes-ot is legyőzte

Lehetséges csoportbeosztások az ÉRD szempontjából:
HC Leipzig; NFH – Nyköbing Falster; ÉRD; Nantes Loires Atlantique
HC Leipzig; NFH – Nyköbing Falster; ÉRD; Byasen Trondheim
HC Leipzig; NFH – Nyköbing Falster; ÉRD; Handball Club Lada Togliatti
HC Leipzig; Kuban; ÉRD; Nantes Loires Atlantique
HC Leipzig; Kuban, ÉRD; Byasen Trondheim

Glassverket; SG BBM Bietigheim; ÉRD; Nantes Loires Atlantique
Glassverket; SG BBM Bietigheim; ÉRD; Handball Club Lada Togliatti
Glassverket; VfL Oldenburg; ÉRD; Nantes Loires Atlantique
Glassverket; VfL Oldenburg; ÉRD; Handball Club Lada Togliatti

Rosztov-Don; SG BBM Bietigheim; ÉRD; Nantes Loires Atlantique
Rosztov-Don; SG BBM Bietigheim; ÉRD; Byasen Trondheim
Rosztov-Don; VfL Oldenburg; ÉRD; Nantes Loires Atlantique
Rosztov-Don; VfL Oldenburg; ÉRD; Byasen Trondheim

IK Sävehof; SG BBM Bietigheim; ÉRD; Nantes Loires Atlantique
IK Sävehof; SG BBM Bietigheim; ÉRD; Byasen Trondheim
IK Sävehof; SG BBM Bietigheim; ÉRD; Handball Club Lada Togliatti
IK Sävehof; VfL Oldenburg; ÉRD; Nantes Liores Atlantique
IK Sävehof; VfL Oldenburg; ÉRD; Byasen Trondheim
IK Sävehof; VfL Oldenburg; ÉRD; Handball Club Lada Togliatti

A csoportok beosztását november 24-én, csütörtökön 11 órakor sorsolja az Európai Kézilabda Szövetség, amely mind a szervezet hivatalos YouTube-csatornáján , mind Facebook oldalán élőben közvetíti az eseményt. A hatfordulós csoportkört a január 7-8-i hétvégén kezdik és minden hétvégén február végéig egy-egy kört tartanak. A csapatok három hazai és három idegenbeli mérkőzést játszanak.

Az EHF-Kupa csoportkörének lebonyolítása
1. forduló:
január 7-8.
2. forduló:
január 14-15.
3. forduló:
január 21-22.
4. forduló:
január 28-29.
5. forduló:
február 4-5.
6. forduló:
február 11-12.

A lehetséges csoportbeosztásból viszont kiderül, hogy a csoportkör nem kevés utazással jár, az első kalapban szereplők közül a Sävehof otthona, Partille 1237 kilométerre van légvonalban, a Glassverket norvégiai települése, Drammen pedig 1485 kilométerre. Lipcse van a legközelebb a maga 645 kilométeres távolságával, míg Rosztov-na-Donu 1564 kilométerre helyezkedik el városunktól.

Ami biztos, hogy az ÉRD (és minden más csapat) utazik Németországba, ha nem Lipcsébe, akkor vagy Bietigheim-Bissingenbe (746 km) vagy Oldenburgba (991 km), illetve ha a Lipcse lesz a német rivális, akkor Nyköpingbe (955 km) vagy Krasznodarba, a Kubanhoz (1560 km).

Ami a harmadik kalapot illeti, a Nantes otthona 1538 kilométerre, Trondheim 1858 kilométerre, Togliatti 2239 kilométerre helyezkedik el Érdtől.

Az utazás szempontjából a legkedvezőbb opció a HC Leipzig; NFH – Nyköbing Falster; Nantes Loires Atlantique lenne (oda-vissza 6276 kilométerrel), míg a legtöbb utazást a Glassverket, Oldenburg, Lada csoportkör jelentené a maga 9430 kilométeres távolságával.

A csoportkörből a négy csoport első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe (március 4-5. és 11-12.), majd az elődöntőbe (április 8-9. és 15-16.). A döntőt is oda-visszavágós párharcban játsszák le a május 6-7-i és 13-14-i hétvégéjén.

Az ÉRD ugyan a DKKA legyőzésével befejezte az őszt, de még december 13-án a Női Junior Válogatott ellen játszik egyszer Balatonbogláron, majd a naptári évet december 30-án, a Győri Audi ETO KC elleni idegenbeli mérkőzéssel zárja le, ugyanakkor ez a nyitánya a tavaszi évadnak is. Az ÉRD-nek még tizennyolc bajnoki, hat EHF-Kupa és egy Magyar Kupa mérkőzése biztosan van az évadból, de a biztos 25 találkozó mellé az EHF-Kupában döntő, az MK-ban négyes döntő esetén ehhez még további 10 meccs jöhet a május 28-i bajnoki zárófordulóig.

 

Címkék