Ünnepi Mozart-mise

Ünnepi Mozart-misét hallhattak az érdeklődők a Gellért utcai katolikus templomban szentmise keretében. Az Érdi Kamarazenekar mellett több kórus, énekesek, ütősök és trombitások adták elő Mozart C-dúr Dominicus Messe című művét.

Hasonló tartalmaink:

Különleges volt november 20-án este az egyébként szokásos, vasárnap esti szentmise a Gellért utcai templomban. Ezúttal a résztvevők Mozart egyik miséjét is meghallgathatták három kórus és egy hangszeres együttes előadásában.

Ahogy azt az Érdi Kamarazenekar művészeti vezetőjétől, Rédai Erzsébettől megtudtuk, a Mozart mise előadásának ötlete a százhalombattai énekkarok vezetőitől ered. Városukban ugyanis augusztusban ünnepelték a Szent István templom felszentelésének 20-ik évfordulóját, s ebből az alkalomból ott mutatták be először ezt a remek darabot. A település kórusai, a Cantuicum Novum Kamarakórus és a Liszt Ferenc Vegyeskar az érdi kamaraegyüttest kérték fel a közreműködésre. A koncert fő szervezője Földesi Gergely, az Operaház kórusának tenor énekese volt. Mivel a zenekar számára is nagyszerű élmény volt ez az augusztusi fellépés, úgy döntöttek, feltétlenül meg kell ismételni Érden is. A koncert legmegfelelőbb helyszínének pedig a Gellért utcai Karmelita templom bizonyult.

Rédai Erzsébet kiemelte, a battai kórusokat már ismerték, velük adtak is már elő közösen egy misét, de a többi résztvevővel, köztük a budapesti Moments kamarakórussal sem volt nehéz összehangolódni. Az utóbbi énekkar vezetője, Schreiber Kánya Ditta vezényelte le az egész hangversenyt.

Szopránt Pallagi Teréz, altot Szilágyi Szilvia énekelt. A tenor Földesi Gergely, a basszus Murai Norbert volt.

Az érdi fellépést korántsem volt könnyű megoldani, hiszen a Gellért utcai katolikus templom – ilyen sok ember számára meglehetősen szűkös – karzatán kellett elhelyezkedniük a fellépőknek. A keskeny csigalépcsőn pedig nem lehetett felvinni a nagyobb hangszereket, így azokat egy különleges emelővel kellett feljuttatni a karzatra.

Mozart művének a templomi környezet autentikus hangzást biztosított. A kamarazenekar és a kórusok repertoárjain egyébként is gyakran szerepelnek egyházi zenék, de ilyen összefogásra és zenei összhangra ritkán van példa, mint amit vasárnap hallhattunk.

A kamarazenekarral legközelebb a szokásos karácsonyi koncerten találkozhat az érdi közönség.

Címkék