Karácsony hitelből?

Közeledik az év vége, a nagy karácsonyi bevásárlások időszaka. Ilyenkor sokan vannak, akik hitelből vásárolnak, nem ritkán személyi kölcsönből. Bármi is az oka a hitelfelvételnek, ha nincs miből fizetni, bajba kerülünk. Erre karácsony előtt különösen ajánlott odafigyelni.

Hasonló tartalmaink:

Áruhitel, személyi kölcsön vagy hitelkártya igénylésénél is körültekintően kell eljárni, az ügyfélnek a jövedelmi helyzetéhez, a családi költségvetés nagyságához mérten kell a lehetőségek közül választania – mondta az Érd FM-nek Stefánek Dávid, független pénzügyi tanácsadó, az Apró Léptek tanácsadója.

Ha kíváncsi a részletekre, és tudni szeretné mik a karácsonyi hitelek buktatói, hallgassa meg interjúnkat!

Azt mindig szem előtt kell tartani, hogy ingyenhitel nincs. A felvett összegen túl a kamatokat, a kezelési és egyéb költségeket is ki kell fizetni, ehhez jön még a számlavezetési díj, és rossz esetben a késedelmes fizetés miatti kamatok. Aki úgy dönt, hogy hitelt vesz fel, az előtte nézze végig az összes hitelösszehasonlító oldalt az interneten – ahol pontosan fel vannak tüntetve ezek a költségek –, majd személyesen is a bankoknál!

Az ünnepek miatt gyakran olyan dolgokra vesznek fel hitelt, amire nem érdemes. Egy kétszázezer forintos műszaki cikkért például ötéves visszafizetés mellett több mint négyszázezret fizetünk ki, ha hitelkártyával vesszük meg. Úgy, hogy van már otthon ilyen, működőképes eszközünk. A negyedik évben már nem biztos, hogy ugyanúgy örülünk neki, mint amikor a fa alá került: ilyen technikai fejlődés mellett már elavultnak fog számítani, ráadásul még egy évig fizetni kell.

Karácsony előtt egyre több hitelhirdetést öntenek ránk „akciós, kedvezményes, olcsó, csak pár hét múlva kell elkezdeni törleszteni” és hasonló felhívásokkal. Azt azonban ne feledjük, hogy nem érdemes karácsony napján eljátszani, hogy gazdagok vagyunk, és bármit meg tudunk venni szeretteinknek. Pláne úgy, hogy ha jobban belegondolunk, a legtöbbünk arra sem emlékszik, hogy mit kapott tavaly ajándékba, csak arra, hogy együtt volt a család.

Lehet, hogy a havi törlesztőrészlet első látásra kevésnek tűnik, de gondosan adja hozzá a többi kötelező kiadást is, a számlákat, de még azt az összeget is, amit havonta kávéra, csokira költ. Adja össze, és nézze meg, tud-e még így is félretenni legalább pár ezer forintot a váratlan kiadásokra – összegzett a pénzügyi a szakember!

 

Címkék