Előzzük meg a karácsonyfatüzet!

Kigyulladt egy fenyő Érden, s egyre magasabbra nyúltak a lángnyelvek. Eközben a gáztűzhelyen felejtett serpenyőben is túlhevült az olaj, olyannyira, hogy egyszer csak lángra kapott. Szerencsére közel voltak a tűzoltók, megfékezték a tűz továbbterjedését.

Hasonló tartalmaink:

A felvázolt helyzet csak megrendezett volt, ugyanis a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Érdi Kirendeltségének tűzoltói e két, alapvetően tipikus esettel kísérelték meg felhívni a figyelmet a karácsony lehetséges veszélyeire. Természetesen a lángok eloltásának leghatékonyabb megoldásait is bemutatták mindazoknak, akik a múlt pénteken délelőtt részt vettek az érdi hipermarket parkolójában megrendezett demonstráción.

Hajdu Imre tűzoltó ezredes a lakástüzek leggyakoribb okaira hívta fel az érdeklődők és a sajtó képviselőinek figyelmét. Annál is inkább, mert sokan nincsenek tisztában például azzal, hogy amennyiben a tűzhelyen felejtett serpenyőben túlhevül, netán lángra is kap zsiradék, azt semmiképpen sem szabad vízzel eloltani! Mi a teendő? Azonnal le kell kapcsolni a gázrózsát, majd a lángra kapott serpenyőre egy fedőt kell borítani, de vizes konyharuha, törülköző is megteszi, hiszen az a lényeg, hogy az oxigén hirtelen megvonásával elfojtsuk a tüzet.

A kigyulladt fenyőtüzet is hamar megszüntették. A karácsonyfára kerülő izzós füzérekkel alapvetően nincs gond, ám vannak, akik ragaszkodnak a hagyományos gyertyákhoz. Ezekkel roppant körültekintőnek kell lenni, hiszen a fenyő – különösen, ha már pár napja a meleg lakásban tartottuk – pillanatok alatt lángra kap.

A tűz eloltására, megfékezésére a legcélszerűbb széndioxidos oltóanyagot alkalmazni. Ez azonnal kifejti a hatását, s nem hagy semmilyen nyomot.

Címkék