Megújulhat a Tárnoki út

Rendkívüli ülésen döntött a közgyűlés múlt csütörtökön, hogy pályázatot nyújt be a város arra kiírásra, amelyet Pest megye területén az önkormányzati tulajdonú belterületi utak korszerűsítésére hirdettek meg.

Hasonló tartalmaink:

Simó Károly alpolgármester elmondta, hogy a kormány, annak kompenzálására, hogy Pest megye nem részesülhet azokból az uniós forrásokból, amelyek más régióban elérhetőek, 7 évre 80 milliárdos fejlesztési keretet határozott meg a megyének. Ebből az idén 3 és fél milliárd forintot útépítésre szánnak. A települések fejenként 150 millió forintra pályázhatnak. Az erről szóló pályázati kiírás tavaly december végén jelent meg. Az érdi önkormányzat az ünnepeket követően azonnal megkezdte az előkészítést, és annak érdekében hívott össze rendkívüli közgyűlést, hogy a pályázatot már a leadásra meghirdetett legelső napon be tudja nyújtani – mutatott rá az alpolgármester.

Hallgassa meg riportunkat is az alpolgármesterrel!

Simó Károly elmondta, hogy azért igyekezetek ennyire, mert a 3,5 milliárdos keretre Pest megye valamennyi települése nevezhet. Fontos szempontként határozták meg a kiírok, hogy olyan utak felújítását kívánják támogatni, amelyek már meglévő, vagy pedig felújítandó közösségi intézmény közelében vannak, főutak, vagy főúthoz csatlakoznak és rendelkeznek építési engedéllyel. Az alpolgármester ez utóbbi kapcsán elmondta, hogy a kiírás és a beadás között lévő egy hónap alatt szinte lehetetlen építési engedélyt szerezni, ezért Érd más településekhez hasonlóan olyan útfelújításra pályázik, ahol nem szükséges ezt a procedúrát végig járni. Így esett a választás – a pénzügyi keretet és a megszerezhető maximum pontszámot figyelembe véve – a Tárnoki útra, amelyet a Lőcsei úttól a Bajcsy Zsilinszky – Riminyáki úti csomópontig, onnan pedig az Ürmös utca – Csaba utca kereszteződéig újítanának fel.

Simó Károly szerint ez az út azért is jó választás, mert keresztirányú kapcsolatot biztosít a Lőcsei-Szent István út és a Csaba utca-Ürmös utca között, másrészt itt található a hamarosan felújítandó Napsugár Óvoda, valamint a nagy forgalom miatt ez a szakasz főútnak számít, így valamennyi kritériumnak megfelel a pályázat elbírálásakor.

Az alpolgármester hozzátette, hogy az úthálózat felújítása tekintetében a beruházás illeszkedne a korábbi és a tervezett rekonstrukciókhoz, hisz a Modern Városok Program részeként már megérkezett a támogatás a Csaba utca felújítására, az Ürmös utca felújítására a csatornázás B programja biztosít fedezetet, a Lőcsei út már készen van, a Szent István út pedig szintén a Modern Városok Programnak köszönhetően épülne újjá.

Simó Károly hozzátette, hogy az önkormányzat annak érdekében, hogy a Tárnoki út mindkét szakasza megújulhasson, körülbelül 60 millió forint önrészt vállal, ugyanis az elnyerhető 150 millió forintból csupán az egyik oldal rekonstrukciójára volna lehetőség. Az alpolgármester szerint, több ezer ember élete válhat könnyebbé, ha mindkét részt felújítják.

A pályázat elbírálása nyár elejére várható.

Címkék